Namık Tan ve Fatih Altaylı, 'UBER dosyaları' iddialarına yanıt verdi

Namık Tan ve Fatih Altaylı, 'UBER dosyaları' iddialarına yanıt verdi
Eski Büyükelçi Namık Tan ilgili haberdeki iddiaların doğru olduğunu belirterek, 'UBER'e gayet meşru bir şekilde yardım sağladık' dedi. Altaylı ise haberi yalanladı.

Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan ve HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, pazar günü (10 Temmuz 2022) Deutsche Welle Türkçe'de "Uber Erdoğan'a ulaşmak için kimlerle görüştü?" başlıklı Pelin Ünker imzalı haberde haklarında bulunan iddialara yanıt verdi.

Tan haberde yer alan alıntıların doğru olduğunu belirterek, "UBER’e gayet meşru bir şekilde burada faaliyet göstermeleri için yardım sağladık" ifadelerinde bulunurken; Altaylı, "UBER ile ilgili tek olumlu yazım yok" dedi ve arşivde UBER aleyhine kaleme aldığı yazıların bulunabileceğini ifade etti.

T24’ün haberine göre; Tan, "Haberde anlatılanlar doğru" dedi ve konuyla ilgili olarak o dönem kendisiyle eski ABD Başkanı Barack Obama'nın başdanışmanı olan David Plouffe'un temasa geçtiğini söyledi.

Tan, "Bahsi geçen şirketi kapatalı 5 sene oldu. O zamanlar Obama’nın baş danışmanı vardı David Plouffe diye. O benim arkadaşımdır, benden rica etti 'Böyle böyle bir arayış içindeler, onlara yardımcı olabilir misin?' diye. Haberde anlatılanlar doğru. Bir sözleşme imzaladık, onun çerçevesinde onlara (UBER’e) gayet meşru bir şekilde burada faaliyet göstermeleri için yardım sağladık. Ki ben hala da burada UBER’e müsaade gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama başarılı olamadık. Türkiye’deki taksicilerin lobisi çok güçlü, onlar karşı çıktılar. Hatta onlarla da görüştük, onlarla çalışmak için temsilcileriyle görüştük. Ama başarılı olamadık, bitti gitti" açıklamasında bulundu.

ALTAYLI: UBER İLE İLGİLİ TEK OLUMLU YAZIM YOK

Haberdeki alt başlıklardan birinde de HaberTürk yazarı Fatih Altaylı'nın "sipariş köşe yazıları" yazdığı iddia ediliyordu. DW Türkçe'nin haberine göre Ocak 2016'da UBER yöneticileri arasındaki yazışmalarda Altaylı "hükümete yakın gazeteci" olarak nitelendirildi ve kendisinin "iki köşe yazısı kaleme aldığı" iddia edildi.

Altaylı, iddialarla ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, "UBER ile ilgili tek olumlu yazım yok" dedi ve arşivde UBER aleyhine kaleme aldığı yazıların bulunabileceğini ifade etti.

Altaylı, bu yazılara örnek olarak 16 Mart 2018'de HaberTürk'te kaleme aldığı "Medeniyette taşıma nasıl yapılıyor?" başlıklı köşesini ve 9 Kasım 2018'de T24'ün "Fatih Altaylı UBER için uyuşturucu ticaretini örnek gösterdi" başlığıyla alıntıladığı yazısını gösterdi.

Öne Çıkanlar