Nargilede yeni dönem: Resmi Gazete'de açıklandı

Nargilede yeni dönem: Resmi Gazete'de açıklandı
Nargileye ilişkin yeni uygulama Resmi Gazete'den duyuruldu. Yeni uygulamanın gerçekleştirilmemesi durumunda idari yaptırımda bulunulacağı belirtildi.

ARTI GERÇEK-Tıpkı sigara paketlerinde olduğu gibi bundan böyle nargile şişelerinde de sağlık uyarıları yer alacak. Nargile şişelerine giydirilecek karton üzerine ofset baskıda bakanlığın uygun gördüğü uyarılar yer alacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre tabanı hariç nargile şişelerinin üzerine konulacak sağlık uyarılarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre sunum esnasında nargile şişeleri üzerinde sağlık uyarılarının bulundurulması zorunlu tutuldu.

Sağlık uyarıları; karton üzerine ofset baskı, Polivinil Klorür (PVC) tabaka veya PVC boru üzerine serigrafi, tampon baskı veya yapıştırma şeklinde uygulanabilir. Uyarılar sabit ve silinemez nitelikte basılacak.

Nargile şişeleri üzerine konulacak sağlık uyarıları ve bunların kesim ölçüleri Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) internet sitesinde ilan edilir ve elektronik ortamda Bakanlık tarafından sağlanacak.

Bu uyarıların, içerdikleri metinsel ve/veya görsel unsurun formatı, orantıları, renkleri ve grafiksel bütünlükleri değiştirilemeyecek.

Sağlık uyarılarından her birinin nargile şişeleri üzerinde dönüşümlü olarak uygulanacak.

UYGULAMAYANLARA NE OLACAK?

Ayrıca söz konusu uyarıların nargile şişeleri üzerine uygulanmasından iş yerlerindeki Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi sahibi sorumlu olacak.

Buna aykırı hareket edenler hakkında 4207 sayılı Kanunun 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ve 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri kapsamında gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

Öne Çıkanlar