NASA'nın helikopteri Ingenuity, Perseverance'ın bıraktığı enkazı yakaladı

NASA'nın helikopteri Ingenuity, Perseverance'ın bıraktığı enkazı yakaladı
NASA Mars'taki keşif helikopteri Ingenuity, Perseverance keşif aracının kızıl gezegene inişi esnasında kullanılan paraşütün kalıntılarını görüntüledi.

Fotoğraf: NASA'nın Ingenuity Mars Helikopteri tarafından 19 Nisan 2022'de 26. uçuşu sırasında çekilen bu görüntüde, Perseverance'ın arka kabuğu, süpersonik paraşütü ve ilgili enkaz alanı Mars yüzeyi boyunca yayılmış olarak görülüyor


ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Perseverance keşif aracının bir parçası olan Ingenuity helikopterinin çektiği enkazın görüntüleri paylaştı. Yayımlanan fotoğraflarda Perseverance'ın, Kızıl Gezegen'e inerken kullandığı paraşüt ve koni biçimindeki arka kısmı görülüyor. Minik helikopter böylece 159 saniyelik uçuşunda enkazın farklı açılardan 10 fotoğrafını çekti. 8 metre yükseklikte uçan uzay aracı, 360 metre mesafe kat etti.

Ingenuity'nin 26. uçuşunda kaydedilen görüntüler, şans eseri toplanmadı. Zira Ingenuity ekibinden, Perseverance'ın Mars'ta topladığı örnekleri Dünya'ya getirme görevine yardımcı olması için bunları görüntülemesi istendi. NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda görev yapan mühendis Ian Clark, şimdiye kadar en iyi belgelenen Mars inişinin Perseverance'a ait olduğunu söyledi.

‘INGENUİTY UÇUŞLARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR’

"Ama Ingenuity'nin görüntüleri farklı bir bakış açısı sunuyor" diyen Clark, bunların söz konusu göreve için kullanılabileceğini belirterek, "18 Şubat 2021'de Perseverance'ın karnındaki bölmeden Mars'a inen Ingenuity'nin aslında sadece 5 uçuş yapması ve ardından ıskartaya çıkarılması planlanıyordu. Ancak yetkililer, helikopterin başarısının ardından yeni görevler belirleyince Ingenuity uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor" dedi.

     

‘RESİMLER HALA OLAĞANÜSTÜ VE İLHAM VERİCİ’

NASA resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Clark, "Perseverance, kameraların paraşütün şişmesinden konmaya kadar her şeyi gösterdiği, tarihteki en iyi belgelenmiş Mars inişine sahipti. Fakat Ingenuity'nin görüntüleri farklı bir bakış açısı sunuyor. Sistemlerimizin çalıştığını düşündüğümüz gibi çalıştığını pekiştirirlerse veya Mars Numune İadesi planlaması için kullanabileceğimiz bir mühendislik bilgisi veri seti bile sağlarlarsa, bu harika olacaktır. Ve değilse, resimler hala olağanüstü ve ilham verici" ifadesini kullandı.

Perseverance'ın da Jezero Krater'inde milyarlarca yıl önce var olan nehir deltasının kalıntılarına ulaştığı geçen hafta duyuruldu. Ingenuity'nin bölgeye giderek Perseverance'ın nereye tırmanması gerektiği konusunda yardımcı olması hedefleniyor.

‘INGENUİTY UÇUŞ OPERASYONLARINI GENİŞLETTİ’

Ingenuity'nin Güney Kaliforniya'daki NASA Jet Propulsion Laboratuvarı'nda ekip lideri olan Teddy Tzanetos, "NASA, bunun gibi öncü uçuşları gerçekleştirmek için Ingenuity uçuş operasyonlarını genişletti" dedi. "Havaya her inişimizde, Ingenuity yeni bir zemini kaplıyor ve daha önceki hiçbir gezegen görevinin başaramayacağı bir perspektif sunuyor. Mars Sample Return'ün keşif talebi, Mars'taki hava platformlarının faydasına mükemmel bir örnek" dedi.

 

Öne Çıkanlar