NASA'nın Juno'su, Jüpiter'in üzerindeki büyük gölgeyi yakaladı

NASA'nın Juno'su, Jüpiter'in üzerindeki büyük gölgeyi yakaladı
NASA'nın, Jüpiter'i incelemek için gönderdiği Juno adlı uzay aracı, gezegenin üzerinde Ganymede'in yaptığı çarpıcı gölgeyi görüntüledi.

NASA'nın 6 Ağustos 2011'de Jüpiter'in iç yapısını, kütleçekimini ve manyetik alanını incelemek için fırlattığı Juno, 5 Temmuz 2016'da gezegenin yörüngesine girmişti. NASA, gezegenin üzerindeki çarpıcı görüntüyü 25 Şubat'ta yakaladı. Yurttaş bilimci Thomas Thomopoulos tarafından görüntü işlenerek 21 Nisan'da paylaşıldı.

Independent Türkçe’ de yer alan habere göre Juno ayrıca gezegenin en büyük uydusu Ganymede'in bileşimini, iyonosferini, manyetosferini ve buz kabuğunu incelerken aynı zamanda gelecekte Jüpiter'in uydularını araştırmaya gidecek uzay araçlarına da yol gösterecek bilgiler topluyor.

Uzay aracına monte edilmiş JunoCam görüntüleyicisiyle toplanan veriler, yurttaş bilim insanları tarafından işlenebiliyor. Böylece ortaya çarpıcı görüntüler çıkıyor.

Thomopoulos'un elde ettiği görüntü de Jüpiter'le Güneş'in arasına giren Ganymede'in, gezegenin üzerinde bıraktığı büyük gölgeyi ortaya koydu. Gölge, görselin sol tarafında bir leke gibi duruyor. Fotoğraf çekildiğinde Juno, Jüpiter'e en az 71 bin kilometre mesafedeydi.

 Öte yandan Jüpiter ve uyduları, Dünya'dan amatör teleskoplarla da görüntülenebiliyor. Örneğin astrofotoğrafçı John Chumack, 2013'te bir diğer uydu Europa'nın Jüpiter'deki bulutlar üzerinde oluşturduğu gölgeyi yakalamıştı.

Öne Çıkanlar