NATO'dan Rusya'ya uyarı: Ukrayna'ya saldırırsa bedeli ağır olur

NATO'dan Rusya'ya uyarı: Ukrayna'ya saldırırsa bedeli ağır olur
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Rusya Ukrayna konusunda hata yaparsa, bunun bedeli ağır olur' dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırında yığınak yapmasından sonra ortaya çıkan gergin durum ve Avrupa'nın güvenliği gibi konuları görüşmek üzere 2019'dan bu yana ilk kez toplanan NATO-Rusya Konseyi'nin ardından açıklama yaptı.

'TANSİYONU DÜŞÜRMESİ GEREKEN TARAF RUSYA'

NATO Genel Sekreteri Stolberg'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Rusya'yı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye, Ukrayna'nın doğusundaki askeri varlığını azaltmaya ve tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz.

Rusya, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulundu. Ukrayna topraklarını işgal etti, Kırım'ı cebren ilhak edip bölgede ayrılıkçıları destekledi. Bu yüzden de Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkı var. Tansiyonu düşürmesi gereken taraf, Rusya.

Bugünkü toplantının odağında Ukrayna vardı. Ancak Rusya'nın farklı ülkelere askeri müdahaleleri ve Avrupa'ya yönelik saldırıları var.

Rusya ile masaya her zaman oturmaya ve somut önerileri konuşmaya hazırız."

AÇIK KAPI POLİTİKASINA' VURGU

Stoltenberg, Rusya’nın NATO’dan yeni üyeler almayı durdurması ve Avrupa’nın doğusundaki birliklerini geri çekme talebinde bulunduğunu ifade ederek, NATO’nun ‘Açık Kapı Politikası’ uyguladığını vurguladı. "Müttefikler, NATO'nun ‘Açık Kapı Politikasını’ ve her ulusun kendi güvenlik anlaşmalarını seçme hakkını yeniden ifade etti" diyen Stoltenberg şöyle devam etti:

"Müttefikler, ittifakın doğusundaki birliklerin varlığı da dahil olmak üzere, birbirlerini koruma ve savunmaktan vazgeçmeyeceğini açıkça belirttiler. Aynı zamanda, hem Rusya hem de Müttefikler diyaloğu sürdürme ve gelecek toplantıların ihtiyacını dile getirdiler. NATO müttefikleri, daha detaylı görüşmeler yapmak için Rusya ile tekrar görüşmeye hazır."

ZELENSKİY'DEN MESAJ

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Cenevre’de gerçekleştirilen ABD-Rusya stratejik istikrar diyaloğunun sonuçlarını ve NATO-Rusya Konseyi toplantısı öncesinde Rusya’ya karşı atılacak adımları görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbass krizini sona erdirmek için kalıcı olarak anlaşmanın vaktinin geldiğini belirterek, kendisiyle birlikte Rus, Fransız ve Alman liderlerin katılacağı bir sonraki Normandiya Formatı zirvesinde bu kapsamda gerekli kararları almaya hazır olduğunu açıkladı.

Euronews’in haberine göre, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Zelenskiy, "Çatışmaya bir son vermenin zamanı geldi ve biz dört ülkenin liderinin düzenleyeceği yeni zirve sırasında bu konuda gerekli kararları almaya hazırız" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar