Nayele Mihemed: Afrin'de kirli işler dönüyor, BM gelip neler yaşandığını görsün

Nayele Mihemed: Afrin'de kirli işler dönüyor, BM gelip neler yaşandığını görsün
Afrin İnsan Hakları üyesi Nayele Mihemed, 'Yaşanan kaçırma, taciz ve tecavüzlerden kaynaklı kadınlar artık dışarı dahi çıkamıyor' dedi.

Türkiye ve ona bağlı gruplar tarafından 18 Mart 2018’de Afrin Kantonu ele geçirildi. O günden günümüze kadar katletme, kaçırma, işkence gibi olaylar yaşanırken Afrin halkına karşı ağır insanlık suçları  işlenmeye devam ediliyor. Türkiye'nin denetimine girdiği günden bu yana huzurun ve güvenliğin sağlanamadığı kantona dair yürütülen politikalarla ise en fazla kadınlar hedef alınıyor. 

Afrin İnsan Hakları üyesi Nayele Mihemed, kantona yönelik saldırıların başlangıcından bugüne kadar yaşananları değerlendirdi. 

'KADINLARIN İRADESİNİ KIRMAK İSTİYORLAR'

Afrin'de insanlık dışı olayların yaşandığını ifade eden Nayele, şunları dile getirdi: "Bir süredir Afrin’de yerel meclis kuruldu. Bu meclisin çağrısı ile halk tekrardan köylerine döndü. Köylerine dönenler kaçırıldı ve bunların bazıları şu anda kayıp. Bu kaçırılanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuluyor. Kaçırmalarda temel amaç ise kadınların iradesini kırmaktır. Afrin’de demokratik özerklik ilan edildiğinde kadınlar kendini her alanda örgütlemişlerdi. İşgalden sonra kadınlar her yerde hedef haline geldiler. Yaşanan kaçırma, taciz ve tecavüzlerden kaynaklı kadınlar artık dışarı dahi çıkamıyor. Örneğin Ferîde Mistefa Arîn, Solîn Berekat, Rojîn ve İmayet adlı kadınlar kaçırılarak ailelerinden fidye istendi."

'AFRİN'DE KİRLİ İŞLER YÜRÜTÜLÜYOR'

Kendilerini her zaman tehdit altında gördüklerini kaydeden Nayele, "Çetelerin geliri azalmasından kaynaklı son süreçte kendi aralarında sorunlar yaşıyorlar. Özellikle Türkiye’ye bağlı Sultan Murad önderliğinde olan ‘El Hemzet’ çeteleri bu sorunların başını çekiyor. Neredeyse her gün kirli olaylar ve işler yürütülmekte. Son süreçlerde Afrin’de birçok olay yaşanmakta ancak herhangi bir sonuç alınamamakta. Geçtiğimiz ay yerel meclis Afrin’de her şeyin yaşamın olağan akışı içerisinde geçtiğini açıkladı. Bu açıklama üzerine birçok kişi tekrardan Afrin’e döndü. Ancak daha sonra bunun bir oyun olduğu anlaşıldı ve Afrin’de normal bir yaşamın mümkün olmadığı öğrenildi" ifadelerini kullandı. 
 
'BM GELİP AFRİN'DE NELER YAŞANDIĞINI GÖRSÜN'

Neredeyse her gün çeteler tarafından evlerin talan edildiğini, eşyaların çalındığını belirten Nayele, "Şu an Afrin'de insanlar çeteler tarafından kaçırılmakta ve yakınlarından fidye istenmekte. Bundan kaynaklı insan hakları savunucuları olarak tüm kurumlara çağrımızdır. Gelip Afrin’de araştırma yapsınlar. Özelde çağrımız Birleşmiş Milletler'e (BM). Dünya kadınları gelip Afrin’de neler yaşandığını görsün. Eğer şu an bunlar kamuoyuna yansıtılmazsa buna dair önlemlerde alınamaz. Yaşanmış çok olay var, ancak üstü kapatıldığı için neyden kaynaklandığını çözemiyoruz." (Jinnews - Asmîn Hêlîn)

Öne Çıkanlar