Neptün'ün sıcaklığındaki beklenmedik değişimler şaşırttı

Neptün'ün sıcaklığındaki beklenmedik değişimler şaşırttı
Bir Neptün yılı 165 Dünya yılına tekabül ettiği için mevsimler yaklaşık 40 yıl sürer.

Araştırmacılar Neptün'ün sıcaklığının öngörmedikleri bir şekilde düştüğünü ve ardından da gezegenin güney kutbunda çarpıcı şekilde arttığını tespit etti.

Independent Türkçe'deki habere göre, araştırmacılar söz konusu keşfi gezegenin 17 yıllık sıcaklık değişimini gözlemleyerek yaptı.

Yeni çalışmanın baş yazarı Michael Roman açıklamasında, "Bu beklenmedik bir değişimdi" dedi.

Neptün'ü, güneyindeki yaz mevsiminin başlarındayken gözlemlediğimiz için sıcaklıkların yavaş yavaş artmasını bekliyorduk, düşmesini değil.

Değişimler o kadar şaşırtıcıydı ki araştırmacılar henüz bir açıklama getiremedi. Bu, gezegendeki madde yapısının, hava olayı örüntülerinin veya Güneş'teki değişimlerin sonucu olabilir. Araştırmacılar bu soruyu ve daha fazlasını ileride yapacakları gözlemlerle yanıtlamayı umuyor.

Dr. Roman, "Neptün'ün birçoğumuz için çok ilgi çekici olduğu kanısındayım çünkü gezegen hakkında hâlâ çok az şey biliyoruz" dedi.

Tüm bunlar, Neptün'ün atmosferine ve atmosferinin zamanla nasıl değiştiğine dair daha karmaşık bir resmin göstergesi.

Tıpkı Dünya gibi Neptün de Güneş'in etrafında hareket ederken farklı mevsimler geçirir. Fakat Neptün'ün mevsimleri çok daha uzundur: Bir Neptün yılı 165 Dünya yılına tekabül ettiği için mevsimler yaklaşık 40 yıl sürer.

Bu da bilim insanlarının özellikle de Neptün'ün güneyindeki yaz gündönümünün ardından bu uzun mevsimsel değişimlerin nasıl gerçekleştiğini anlamak için heveslenmesine yol açıyor. Bilim insanları, söz konusu mevsimsel değişimleri takip etmek için gezegene ait yaklaşık 100 kızılötesi görüntü inceledi.

Yaz geldiği halde gezegenin büyük kısmının aslında soğuduğu tespit edildi. Fakat sonra güney kutbu tekrar ısınmaya başladı.

2003'le 2018 arasında gezegen genelinde ortalama sıcaklık 8 derece düşmüştü. Daha sonra, 2018'le 2020 arasında güney kutbundaki sıcaklık 11 derece yükseldi.

Bilim insanları bu ani değişimlerin ikisini de beklemiyordu. Bu zaman aralığı bir mevsimden daha kısa, bu nedenle bilim insanları daha kademeli değişimler bekliyordu.

Araştırma bugün (11 Mart) The Planetary Science Journal adlı bilimsel dergide "Neptün'ün Orta Kızılötesi Emisyonunda Mevsim Altı Farklılıklar" (Sub-Seasonal Variation in Neptune’s Mid-Infrared Emission) başlığıyla yeni bir makalede açıklandı.

Öne Çıkanlar