Nesrin Nas: 'Seçim yoluyla' demek 'darbe' demekse, seçimsiz bir döneme mi giriyoruz?

Nesrin Nas: 'Seçim yoluyla' demek 'darbe' demekse, seçimsiz bir döneme mi giriyoruz?
Nas, 'seçim yoluyla' sözünden darbe çıkarımı yapan iktidarın aslında, 'Ben buranın temeliyim, hiçbir şekilde buradan gitmem' mesajını verdiğini belirtti.

Siyasetçi Nesrin Nas, Jeo Biden'ın sözlerinin 8 ay sonra gündeme getirilmesini 'çaresizlik' olarak değerlendirerek, "Burada çok tehlikeli bir şey var. Seçim yoluyla demek eğer bir darbe anlamına geliyorsa bir süre sonra seçim istemek de darbeye kalkışmak anlamına gelecek. O zaman seçimsiz bir döneme mi giriyoruz?" diye sordu. 

ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın "Muhalefeti destekleyip Erdoğan'ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz" şeklindeki sözlerinin 8 ay sonra yeniden gündeme geldi ve tartışma konusu yarattı.

Türkiye’de bir haftadan uzun süredir tartışma konusu olan sözleri Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Dr. Nesrin Nas Mezopotamya Ajansına değerlendirdi.

BIDEN'IN SÖZLERİ

Jeo Biden'ın sözlerinin 8 ay sonra gündeme getirilmesine iki açıdan bakmak gerektiğini dile getiren Nas, "Birincisi eğer 8 ay önce bu röportaj gözden kaçırıldıysa Washington Büyükelçisi’nden başlayarak Dışişleri Bakanı ve İletişim Başkanı bunları atlayarak görevlerini yerine getirmemişlerdir. Eğer görevlerini yerine getirmemişlerse oturup bir düşünmeleri lazım. İkincisi ben bunun görülmemiş olduğunu düşünmüyorum. Ama 8 ay önce ABD’de Türkiye ile ilgili gündemin çok hareketli olduğunu, kongrede Türkiye’ye yönelik çok sert çıkışların yapıldığını, Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılmasından tutun da CAATSA yaptırımlarına kadar tartışmalar vardı. Yine Türkiye’nin artık bir müttefik olarak görülmediğini ve üst üste gelen olaylar nedeniyle Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde kınandığını biliyoruz" dedi.

MUHALEFETİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMA 

Biden’ın röportajın yapıldığı aylarda demokratların başkan aday adayı olduğunu hatırlatan Nas, Türkiye’yle ilgili sorulan soruya çok makul bir şekilde cevap verdiğini söyledi. Nas, "Biden’in sözleri biraz emperyal bir tonda olduğu için farklı bir algı yaratıyor olabilir ama buna tepki vermeyip 8 ay sonra bunu gündeme getiriyorsan bu birazda çaresizliği gösteriyor. Hele iktidarın politika belirlemeden sorumlu gayrı resmi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin 'Aranmış düşman bulunmuştur, CHP dış mihrakın uzantısıdır' çıkışını göz önüne aldığınızda bunun iç politikada muhalefetİ yeniden ABD düşmanlığı üzerinden köşeye sıkıştırma çabası olarak görüyorum. İktidar dış politika üzerinden bir kahramanlık hikayesi yaratmaya çalışıyor. ‘Dünyaya meydan okuyan lider, dünyayı dize getiren lider, işte Erdoğan çıkıp ayar verdi hepsi geri çekildi" diyorlar. İktidar dış politikayı böyle kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.

‘DEMOKRATLARLA HEP SORUN YAŞANMIŞ’

Türkiye’nin Trump’a çok ciddi yatırımların yaptığını sözlerine ekleyen Nas, Trump’ın da bunu zaman zaman dile getirdiğini belirtti. Trump’ın "Ülke liderleri beni arayıp Erdoğan ile konuşmamı istiyorlar. Çünkü Erdoğan’ın sadece benim sözümü dinlediğini söylüyorlar" sözlerini hatırlatan Nas, "Trump’un sözünden çıkmayan bir Türkiye Cumhurbaşkanının durumu da hoş bir şey olmasa gerek. Ama Demokrat parti iktidarları Türkiye açısından hep sıkıntılı olmuştur. Çünkü Demokrat Parti’nin öncelikleri daha çok demokrasi ve insan hakları meselesidir. Türkiye de bu konularda maalesef çok zayıf. O yüzden Türkiye demokratlarla hep sorun yaşamıştır" diye konuştu.

SEÇİMSİZ BİR DÖNEME Mİ GİRİYORUZ?

Muhalefet parti ve yerel siyasetçilerin Biden’ın konuşmanın emperyal tarafına tepki gösterdiğini ama aynı zamanda iktidarın peşine takılıp iktidarın onlardan istediklerini yaptığının altını çizen Nas, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İktidar istediğinde muhalefeti sıkıştırıp istediğini yaptırabiliyor. Burada tam da muhalefetin sorununa işaret ediyor. Muhalefet burada iktidara ‘Bunu neden 7 ay önce gündeme getirmediniz’ diyebilir. Burada çok tehlikeli bir şey var. Biden çok açık bir şeyi belirtiyor. ‘Tabi seçimle, seçim yoluyla’ vurgusu yapıyor. Seçim yoluyla vurgusunu yapmak eğer bir darbe anlamına geliyorsa bir süre sonra seçim istemek de darbe yapmaya kalkışmak anlamına gelecek. O zaman biz seçimsiz bir döneme mi giriyoruz? Aslında muhalefetin bunu sorması lazım. Seçim yoluyla iktidarın değişmesi neden demokratik bir iktidarı gocundurur? ‘Seçim yoluyla’ sözünden bir darbe çıkarımını yapıyorsa bir iktidar o zaman ‘Ben buranın temeliyim, hiçbir şekilde buradan gitmem’ demek istiyor. Bize bunu söylemek istiyor."

Öne Çıkanlar