New York'taki Roosevelt heykeli kaldırılıyor

New York'taki Roosevelt heykeli kaldırılıyor
ABD'de George Floyd'un öldürülmesi sonrası ırkçılık karşıtlarının hedefi haline gelen Doğa Tarihi Müzesi önündeki Theodore Roosevelt heykeli kaldırılıyor.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, müze yönetiminin Roosevelt’in bronz heykelinin ‘siyahları ve yerlileri boyun eğmiş ve daha aşağı bir ırkmış gibi tasvir etmesi nedeniyle kaldırılmasını istediğini’ belirtti; belediyenin kararına destek verdi.

Heykelde at üzerindeki Roosevelt’in bir yanında bir yerli, diğer tarafında da bir siyah duruyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, müzenin Başkanı Ellen Futter, dünyanın "sistematik ırkçılığın güçlü ve acı veren sembollerine odaklandığını" belirterek kararlarının Roosevelt’e karşı değil, heykelin kompozisyonuna karşı olduğunu söyledi.

George Floyd’un öldürülmesinden sonra ırkçılık ve polis şiddetine karşı başlayan protesto dalgasında birçok ülkede sömürgecilik ve köle ticaretiyle bağlantılı figürlerin heykelleri yıkılmıştı.

İngiltere’de 80.000’den fazla Afrikalıyı Amerika kıtasına köle olarak satan ünlü köle taciri Edward Colston’ın heykeli sökülüp nehre atılırken eski başbakanlardan Winston Churchill’in heykeli plakalarla kaplanarak korumaya alınmıştı.

ABD’de köleliği destekleyen Konfederasyon eyaletlerin liderlerine ait heykeller yıkılırken Avrupalı sömürgecilere Amerika kıtasının kapılarını açan İtalyan kâşif Kristof Kolomb’un heykelleri de saldırıya uğramıştı.

Öne Çıkanlar