Rıza Sarraf'ın da kaldığı New York'taki cezaevi kapanıyor

Rıza Sarraf'ın da kaldığı New York'taki cezaevi kapanıyor
Cezaevinde bugüne kadar tutuklu kalanlar arasında, Rıza Sarraf, Hakan Atilla, John Gotti, 'El Chapo', Bernie Madoff ve El Kaide militanları gibi çok sayıda isim yer alıyor.

New York'un Manhattan bölgesinde ünlülerin yattığı cezaevi olarak bilinen Metropolitan Correctional Center (MCC) kapanıyor. Cezaevinde bugüne kadar tutuklu kalanlar arasında, adı Türkiye’deki büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına karışan Rıza Sarraf, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, organize suç örgütü lideri John Gotti, uyuşturucu baronu Joaquin 'El Chapo' Guzman, dolandırıcı Bernie Madoff, El Kaide militanları ve 2019 yılında kaldığı hücrede kendini asan Jeffery Epstein gibi çok sayıda tanınmış isim yer alıyor.

ABD Adalet Bakanlığı geçtiğimiz ağustos ayında birçok skandalın yaşandığı yaklaşık 900 mahkum ve tutuklunun kaldığı MCC cezaevinin bakıma gireceğini, sorunların çözülmesi halinde yeniden açılacağını ancak istenilen şartların sağlanamaması halinde yeniden açılmayabileceğini açıklamıştı.

Sarraf, hapishanede cep telefonu, içki, yiyecek gibi bazı ihtiyaçları karşılığında avukatı aracılığıyla gardiyanlara rüşvet verdiğini itiraf etmiş ve hakkındaki suçlamaları kabul etmişti. Sarraf’tan 50 bin dolar rüşvet alan gardiyan Victor Casado suçunu itiraf ettikten sonra üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre MCC cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin çoğunluğunun New York’taki diğer cezaevlerine gönderildiği, son kalan 75 tutuklu ve mahkumun da bu hafta sonuna kadar diğer cezaevlerine nakledileceği belirtildi.

NEW YORK’TAKİ CEZAEVİ SKANDALLARLA BİLİNİYOR

Birçok ünlünün yargılandığı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nin tam karşısında bulunan 12 katlı MCC cezaevi kötü şöhreti ve yaşanan skandallarla biliniyor. Cezaevi görevlilerinin tutuklu ve mahkumlara rüşvet karşılığında sağladıkları imkanlar nedeniyle çok sayıda görevlinin açığa alındığı belirtiliyor. Cezaevi görevlilerinin para karşılığında tutuklu ve mahkumlara silah bile sağladığı öne sürülüyor. Birçok gardiyan da cinsel taciz iddialarıyla ilgili şikayetler yüzünden görevinden alındı, bazıları mahkum oldu.

SARRAF DA GARDİYANLARA RÜŞVET VERDİĞİNİ İTİRAF ETMİŞTİ

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın duruşmaları sırasında tanık olarak ifade veren Sarraf, hapishanede cep telefonu, içki, yiyecek gibi bazı ihtiyaçları karşılığında avukatı aracılığıyla gardiyanlara rüşvet verdiğini itiraf etmiş ve hakkındaki suçlamaları kabul etmişti. Sarraf’tan 50 bin dolar rüşvet alan gardiyan Victor Casado suçunu itiraf ettikten sonra üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ünlülerin kaldığı hapishanenin içinde, tavandan küçük beton parçaları düştüğü, dondurucu soğuklarda mahkum ve tutukluların yeterince ısınamadığı, havalandırma yüzünde koronavirüs vakalarının arttığı belirtiliyor. Mahkum ve tutukluların avukatları, daha önce MCC cezaevinin fare ve hamamböcekleri tarafından istila edildiği, çok sayıda mahkumun su, idrar ve dışkının sızdığı kirli lavaboları ve tuvaletleri paylaşmak zorunda kaldıkları yönünde şikayette bulunmuşlardı.

EPSTEİN’İN ŞÜPHELİ İNTİHARI

MCC cezaevinde, 2019 yılı Ağustos ayında reşit olmayan kızlarla ilişkide bulunduğu iddia edilen ünlü Jeffrey Epstein'ın hücresinde kendini öldürdüğü açıklanmış, ancak Epstein'ın güçlü suç ortaklarının suçlarının açığa çıkmasını önlemek için susturulduğuna dair komplo teorileri üretilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, federal hapishane sistemindeki her tesisin yalnızca güvenli ve emniyetli olmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda mahkumların cezalarını çektikten sonra topluma başarılı bir şekilde geri dönmeleri için ihtiyaç duydukları kaynakları ve programları sağlamaya kararlı olduğunu ifade etmişti.

Öne Çıkanlar