'Newroz barış için yeni bir başlangıç olsun'

'Newroz barış için yeni bir başlangıç olsun'
Newroz'a ilişkin bir açıklama yapan Barış Vakfı, 'Bu ateş çemberinden çıkışın yolu, barış fikrinin yeniden canlandırılması' dedi

HABER MERKEZİ - Barış Vakfı tarafından yarın kutlanacak olan Newroz'a ilişkin yapılan açıklamada, bombaların ve ölümlerin sıradanlaştığını belirterek, "Barışı canlandırmak, insan olmanın ve insan kalabilmenin gereği, insana doğuştan hak ettiği değeri vermektir" denildi. 

"Ortadoğu halkları bu yıl, ateşin, özgürlüğün, barışın, umudun, mücadelenin, baharın ve geleceğin simgesi olan Nevruz/Newroz'u buruk kutluyor" denilen açıklamada, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiği ve insanların büyük bir çoğunluğunun yarını konusunda umutlu olmadığı, toplumsal değerlerde ise ciddi bir aşınma yaşandığı dile getirildi.

'BARIŞ İSTEMENİN SUÇ KABUL EDİLDİĞİ GÜNLER YAŞIYORUZ'

"Bunların başında evrensel insanlık değeri barış geliyor. Toplumda sözün, ötekiyle diyalog kurmanın, sorunlara konuşarak çözüm aramanın kıymetinin azaldığı, barış isteminin suç kapsamına alındığı günler yaşıyoruz" denilen açıklamada, "Bu ülke topraklarında çok değil beş yıl önce 2013 Newroz’unda Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da okunan mektubuyla ülkenin dört bir yanında yaşanan o büyük coşkuyu, esen barış rüzgârını hatırlatmanın tam zamanı" ifadelerine yer verildi.

'BOMBALAR, ÖLÜMLER SIRADANLAŞTI'

Barış Vakfı Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"40 yıla yakın bir süredir devam eden savaşın yaraları kabuk bağlamaya yüz tutmuştu. Evet, iki yıl hiçbir şey çok kolay olmadı. Büyük badireler atlatıldı, riskler üstlenildi ama ölümlerin önüne geçilmişti. Ya şimdi, dünyanın gözleri önünde Afrin'de yaşananlar ortada. Bombalar, katliamlar, ölümler, sıradanlaştı. Son üç yıl içinde siyasi tutuklularla dolan cezaevleri, 2018 yılında ‘barış’ isteyenlerin, isteklerini sosyal medyada paylaşanların, ölümlere karşı çıkanların zorunlu mekanı olmaya başladı. Her gün yeniden, yeniden 'bölünme, aldatılma ve beka sorunu' ateşi harlanıyor.

'BARIŞI CANLANDIRMAK İNSAN OLMANIN GEREĞİ'

Hep beraber, provokasyonlara açık bir ateş çemberinin içindeyiz. Buradan çıkışın yolu, toplumda barış fikrinin yeniden canlandırılmasına, huzur isteminin yükseltilmesine yol açmaktan, birbirimize sahip çıkmaktan geçiyor. Barışı canlandırmak, yaşamı adaletle güçlendirerek ölümleri sonlandırmaktır. İnsan olmanın ve insan kalabilmenin gereği, insana doğuştan hak ettiği değeri vermektir. Bu topraklara, bu ülkeye daha fazla kötülük yapılmasının hep birlikte önüne geçilmeli."

Öne Çıkanlar