Newroz Ehmed: Çatışarak teslim alınan çeteler için yeni cezaevleri hazırlanıyor

Newroz Ehmed: Çatışarak teslim alınan çeteler için yeni cezaevleri hazırlanıyor
QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, saldırının başından bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Sina Cezaevi’nin tamamen kontrol altına alınmasının ardından açıklama yapan QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, "DAİŞ’in büyük bir planını daha bozduk. Kuzey ve Doğu Suriye’nin tamamında DAİŞ’le mücadelemiz kararlılıkla sürecektir" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, IŞİD'in saldırdığı ve kaçma girişiminde bulunduğu Sinaa Cezaevi’ne dönük başlattığı operasyonun başarıyla sonuçlandığını cezaevi içinde yaptığı basın açıklaması ile duyurdu. Açıklamada konuşan QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, saldırının başından bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

IŞİD ve yandaşlarının büyük bir planının daha bozgunluğa uğratıldığını belirterek konuşmasına başlayan Ehmed, "DAİŞ çeteleri bomba yüklü araçlarla Hesekê’deki Sina Cezaevi’ne girme ve orada tutulan 5 bine yakın çeteyi kaçırma planları yaptı. Güçlerimizin anında ve yerinde müdahaleleriyle çetelerin planı ilk anda bozuldu. Cezaevi etrafı kısa sürede kuşatmaya alındı. Ardından güçlerimiz adım adım ilerleyerek cezaevinin içinde kaçma girişiminde bulunan çeteleri kontrol altına aldı. Çeteler cezaevinin içinde güçlerimize karşılık vererek çoğu zaman çatışmaların yaşanmasına neden oldu. Çatışmayan ve teslim olan çeteler farklı cezaevlerine sevk edildi. Çatışarak teslim alınan çeteler için yeni cezaevleri hazırlanıyor" dedi.

‘SİVİLLER KALKAN OLARAK KULLANILSI’

Cezaevinde güvenliği sağlama amacıyla yapılan operasyonda 10 bin İç Güvenlik Gücü ve QSD üyesinin katıldığı bilgisini veren Ehmed, "Xîwêran ve Zihûr Mahallelerinde yaşayan halkımız büyük oranda güçlerimize yardımcı oldu. Yoğun çatışmaların yaşandığı dönemler oldu. Her zaman temkinli yaklaştık. Hiçbir sivilin zarar görmemesi için son derece titizlikle operasyonu yürüttük. Bazı çeteler teslim olmamak için sivilleri kalkan olarak kullandı" şeklinde konuştu. Öldürülen DAİŞ’lilere ilişkin olarak Ehmed şu bilgileri paylaştı: "Saldırıda yer alan birçok çete öldürüldü. Toplamda öldürülen çete sayısına ilişkin henüz net bir bilgi elimizde yok. Bu sayıyı önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız."

‘MÜCADELE KARARLILIK İLSE SÜRECEK’

Sina Cezaevi’ne yönelik saldırının büyük bir plan olduğunun altını çizen Ehmed, "Kuzey ve Doğu Suriye halklarını bu saldırılar üzerinden birbirine düşürmeyi amaçlıyorlardı. Reqa, Dêrazor ve Hol planın ilk hedeflerinden biriydi. Ancak amaçlarına ulaşmalarına izin vermedik. DAİŞ’e yönelik arama-tarama operasyonlarımız da devam ediyor. DAİŞ’i bitirene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Ehmed, devamında şunları söyledi: "Güçlerimizin kontrolündeki cezaevlerinde çok sayıda çete bulunuyor. Bu çetelerin yarattığı tehlikenin ortadan kaldırılması sadece güçlerimizin ve bölge halkının sorumluluğunda olan bir durum değildir. Burada uluslararası kamuoyunun da büyük bir sorumluluğu bulunuyor." (MA)

Öne Çıkanlar