Nikaragua'da ilk seçim sonuçlarına göre Sandinistler yüzde 75 oy aldı

Nikaragua'da ilk seçim sonuçlarına göre Sandinistler yüzde 75 oy aldı
Nikaragua'da açıklanan ilk seçim sonuçlarına göre Sandinistler yüzde 75 oranında oy aldı. Ülkenin Başkanı Ortega, Amerika kıtasının en uzun süre görev yapan lideri konumunda.

Nikaragua'da Daniel Ortaga'nın liderliğindeki Sandinistler (FSLN)  ilk sonuçlara göre yüzde 75 ile seçimlerin galibi oldu. Ortega, böylece dördüncü kez ülke liderliği üstlenmiş oldu.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua, Pazar günü Nikaragua Başkanını seçmek üzere sandık başına gitti. Nikaragua Yüksek Seçim Konseyi, sandıkların yaklaşık yarısının sayıldığını ve bu sonuçlara göre Başkan Ortega'nın yüzde 75 oy ile kazandığını duyurdu. 75 yaşındaki Ortega, Amerika kıtasında en uzun süre devlet başkanlığı yapan lider konumunda.

 

ABD'DEN SEÇİMLERE TEPKİ

Gazete Duvar'da yer alan habere göre ABD, seçimleri 'düzmece' olarak niteledi. ABD Başkanı Joe Biden, "Nikaragua Başkanı Daniel Ortega ve eşi Başkan Yardımcısı Rosario Murillo'nun bugün sahnelediği şey, ne özgür ne adil ne de kesinlikle demokrasi karşıtı olan bir pandomim seçimdir" ifadelerini kullandı. Biden, Ortega yönetimini 'başkan adayı olması muhtemel kişileri cezaevine atmakla' suçladı.  

Ülkede ABD destekli Somoza diktatörlüğü 1979 yılında Sandinistlerin devrimiyle birlikte yıkılmıştı. O tarihten itibaren bir dönem ülke yönetimini kaybeden Sandinistler 2000'lerin ortalarında Ortega'nın seçim zaferiyle birlikte yeniden iktidara geldi. FSLN, köken itibariyle marksist bir hareket olsa da yıllar içerisinde merkeze kaymasıyla biliniyor.

Öne Çıkanlar