Nisan ayında 49 gazeteci yargılandı, 10 gazeteci gözaltına alındı

Nisan ayında 49 gazeteci yargılandı, 10 gazeteci gözaltına alındı
Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin 1 aylık çetelesini 'Haberin Bedeli' raporunda sundu.

Gazeteciler Cemiyeti, ‘Haberin Bedeli’ başlıklı gazeteci davalarını raporlama çalışmasının Nisan ayı raporunu yayımladı.

Rapora göre 21 ayrı davada 49 gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılandı. Gazeteciler, 165 yıl 3 aydan 485 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle yargılandı. Yine 1 gazeteci hakkında ise 50 bin TL tazminat talep edildi. Tutuklu yargılanan 5 gazeteci hakkında ise tahliye kararı verildi. Nisan ayında, 4 gazeteciye yeni dava açıldı ve Ankara, Diyarbakır ve İstanbul’da 10 gazeteci de gözaltına alındı. 

Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi projesinin desteğiyle Gazeteci Hayri Demir’in hazırladığı rapora göre 21 davanın 10’u Ağır Ceza Mahkemelerinde görüldü. Davalarda 11 gazeteci "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla yargılandı.

Çoğunluğu gazetecilerin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davalarda 8 gazeteci ‘Terör örgütü propagandası yapmakla’ suçlandı. 3 gazeteci ise "Cumhurbaşkanına hakaret ettiği" iddiasıyla yargılandı.

3 ayrı davada yargılanan 5 gazeteci hakkında beraat kararı verildi. 2 davada ise davanın reddine karar verildi. Gazeteciler hakkındaki yargılamalar devam ederken, 4 gazeteciye daha yeni davalar
açıldı. Van, Diyarbakır ve İstanbul’da açılan bu davalarda gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 17,5 yıldan 43 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

‘Gazeteci Yargılamaları Güncesi’ başlığı ile yer alan bölümde ise davalık olan haberler ve haber takibi ile ilgili gözaltına alma uygulamalarının nasıl ve ne için yapıldığına ilişkin anlatımlar yer alıyor.

Raporun tamamına ulaşmak için yazıya tıklayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar