'Nisan ayının ortasında cezaevlerinde tahliyeler başlayacak'

'Nisan ayının ortasında cezaevlerinde tahliyeler başlayacak'
'AK Parti heyeti dün CHP, İYİ Parti ve HDP yöneticileriyle görüşerek onların önerilerini aldı.'

Hükümete yakınlığıyla biliinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, kamuoyunda 'af yasası' olarak bilinen ceza infaz düzenlemesinin Meclis'teki diğer partilerle görüşüldüğünü belirterek "Nisan ayının ortasında cezaevlerinde tahliyeler başlayacak." diye yazdı.

Selvi'nin Hürriyet'te "Favipiravir’in sonuçları hafta başında alınacak" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

AFLA İLGİLİ SÜREÇ HIZLANDI

AK Parti ve MHP anlaşmaya vardıktan sonra, infaz indirimiyle ilgili düzenleme dün muhalefetin bilgisine sunuldu. AK Parti heyeti dün CHP, İYİ Parti ve HDP yöneticileriyle görüşerek onların önerilerini aldı.

Muhalefet affa destek veriyor. CHP’nin üç itirazı var:

1- Kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçları.
2- Aile içi şiddet ya da kadına yönelik şiddet.
3- Uyuşturucu ticareti.

AK Parti’nin paketinde uyuşturucu satanlarla ilgili ceza oranı düşürülüyor. AK Parti "Uyuşturucu baronları değil, uyuşturucu satanlar cezalandırılıyor" diyor. Ama CHP’nin buna itirazı var.

AK Parti ile görüşmede CHP, gazetecilerin uzun tutukluluk sürelerinin yeniden değerlendirilmesini istedi. Çok yeni olduğu için bu durum Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan ile Murat Ağırel’i ilgilendirir mi bilemiyorum ama CHP’nin onlarla birlikte, Osman Kavala ve Ahmet Altan gibi isimleri kast ettiği belli. Bir nokta daha. MHP’nin teklifine göre 1 Mart 2020 tarihi esas alınıyor. Ancak AK Parti’nin bu konuda esnek olduğu, kanunun yürürlüğe girdiği tarihin de esas olarak kabul edilebileceği söyleniyor.

Siyasiler infaz indirimi diyor ama kamuoyu af olarak biliyor. Afla ilgili süreç hızlandı. Önümüzdeki hafta Meclis’te Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Böylece nisan ayının ortasında cezaevlerinde tahliyeler başlayacak.

CEZAEVLERİNDEKİ TABLO

Peki cezaevlerindeki durum ne?

257 bin hükümlü, 43 bini tutuklu olmak üzere 300 bin kişi bulunuyor.

Suç türlerine göre;

- 65 bin uyuşturucu ticareti
- 45 bin hırsızlık
- 37 bin terör
- 34 bin adam öldürme
- 27 bin yağma ve gasp
- 4 bin organize suç örgütü
- 89 bin diğer suçlar

Öne Çıkanlar