Nisan'da 20 akademisyen mahkum oldu, 6 gazeteci tutuklandı

Nisan'da 20 akademisyen mahkum oldu, 6 gazeteci tutuklandı
Raporda 36 kadın cinayeti, 255 işkence vakası olduğu belirtilirken, 20 akademisyenin de yargılandığı davalarda mahkum edildiği belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, "Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Nisan 2019 Raporu" nu açıkladı.

Raporda, yaşam hakkı ihlali kapsamında 60 ihlal yaşandığına yer verildi. Bunlardan, "yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma" sonucu 2 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi ise yaralandı. Raporda, Nisan ayında "silahlı çatışmalar sonucu" 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 19 kişinin ise yaralandığına, "kuşkulu asker ölümleri" kapsamında 2 kişinin hayatını kaybettiğine , "sivil çatışmalar" sonucu 2 kişinin yaralandığına, "mülteciler" başlığında ise 1 kişinin yaşamını yitirdiğine yer verildi.

36 KADIN CİNAYETİ

Raporda; erkekler tarafından öldürülen kadın sayısının ise 36 olduğu belirtildi.

255 İŞKENCE VAKASI

"İşkence olayları" başlığında ise toplamda 255 hak ihlalinin yaşandığı raporda yer aldı. Raporda, "işkence" kapsamında 69 ihlal yaşanırken, "cezaevlerinde işkence ve kötü muamele" de ise 186 ihlal yaşandığı kaydedildi.

6 GAZETECİ TUTUKLANDI

Raporda "düşünce ve ifade özgürlüğü" başlığında yaşanan ihlaller ise şöyle: Mahkum olan gazeteci yazar ve yayıncı 11, gözaltına alınan gazeteci sayısı 5, tutuklanan gazeteci sayısı 6, düşünceyi ifade nedeniyle tutuklanan sayısı 3, tutuklanan, gözaltına alınan, sanatçı, politikacı, yazar sayısı 2, mahkum olan akademisyen sayısı 20, sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan 21, aynı gerekçeyle mahkum olan sayısı ise 4 olarak belirtildi.

Nisan’da Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper’in mahkûmiyet kararı onandı. "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini imzalayan en az 20 akademisyen hakkındaki davalar Nisan ayında hapis cezası ile sonuçlandı.

EYLEM VE ETKİNLİKLERDE 306 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Örgütlenme özgürlüğü kapsamında; mahkum olan milletvekili, parti yöneticisi, belediye başkanı sayısının 2 olduğu belirtilen raporda; basılan parti binasının ise 1 olduğu aktarıldı. MA'da yer alan habere göre raporda ayrıca, toplantı, gösteri özgürlüğü kapsamında yer alan ihlallere de yer verildi. Buna göre; müdahale edilen basın açıklaması, etkinlik sayısı en az 115, yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro sayısı 23, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı il sayısı 8, basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alınan sayısı 306 iken, bu kapsamda tutuklanan sayısının ise 2 olduğu bildirildi.

Öne Çıkanlar