'Nitelikli cinsel saldırı' suçundan yargılanan Musa Orhan savunma yapmadı, tutuklanması talebi reddedildi

'Nitelikli cinsel saldırı' suçundan yargılanan Musa Orhan savunma yapmadı, tutuklanması talebi reddedildi
Uzman çavuş Musa Orhan hakkında, 'Nitelikli cinsel saldırı' suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

İpek Er'in intihara sürüklenmesine yol açan tecavüz sanığı uzman çavuş Musa Orhan hakkında, "Nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın ilk duruşması, Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, adliye girişine kurulan kamerayla duruşmaya katılanlar kayda alındı, ayrıca duruşmayı takip etmek isteyen bir çok kişi adliye binasına alınmadı. Sanık Orhan'ın Ankara'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya, İpek Er'in annesi Hakime Kılınç, babası Fuat Er, ağabeyi Kemal Er müşteki sıfatıyla katılırken, taraflarına avukatları da hazır bulundu. 

AVUKAT VE GAZETECİLER DURUŞMAYA ALINMADI 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Sıddık Taş, Rosa Kadın Derneği üyeleri, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Özgürlük için Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Eşbaşkanı Yardımcısı Rehşan Bataray, Batman Baro Başkanı Hamid Çakan, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Urfa Barosuna bağlı avukatlar, duruşmaya katılmak ve müdafilik taleplerini sunmak üzere Siirt Adliyesi’ne geldi. Ancak mahkeme başkanı, salgın gerekçesiyle Er ailesi avukatlarından 5 avukat ve müdafilik talebini sunmak üzere milletvekilleriyle birlikte toplam 20 kişinin duruşma salonuna girmesine izin verdi. 46 avukat ve gazetecilerin duruşmayı izlemesine izin verilmedi.

SANIK ORHAN SAVUNMA YAPMADI

Mahkeme başkanının suçlamaya ilişkin ifadesini almak istediği Musa Orhan, daha önce verdiği ifadeler dışında beyanda bulunamayacağını ve susma hakkını kullanmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı, cumhuriyet savcılığında verdiği ifadesi ile birlikte İpek Er'le nasıl tanıştığını ve üzerine atılı suçlara ilişkin savunma yapmasını istese de sanık Orhan, susma hakkını kullanmak istediğini tekrarladı. Sosyal medyada linç edildiğini ileri süren sanık Orhan konu hakkında daha önce Batman ve Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifade dışında ifade vermek istemediğini ekledi.

‘GÜVENLİK GÖREVLİSİYİM BANA GÜVEN’

Ardından mahkeme başkanı, Er'in babası Fuat Er’e olayla ilgili bilgisini sorması üzerine Er, daha önce ifade verdiğini, kızının Musa Orhan ile tanışıklığını bilmediğini söyledi. Tecavüz olayından sonra kızıyla konuştuğunu belirten Er devamında, "Gece saat 01.00 de köye kadar gelmiş. Evden alıp götürmüş ve alkol içirmiş. Musa Orhan kızıma, 'gel seninle gidelim' dediğini fakat kızım ona güvenmediğini ve gitmediğini söyledi. Musa Orhan kızımı tekrar arayarak ona, 'ben güvenlik görevlisiyim. Yanlış anlama bana güven’ demiş. Ona göre siz karar verin. Sanıktan şikayetçiyim" diye konuştu.

Sanık avukatı Erhan Akkuş'un baba Fuat Er'e sorduğu soruların "nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davayla ilgili olmadığını kaydeden ailenin avukatları, soruların reddedilmesini istedi.

‘ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR DAVACIYIM’

Söz verilen İpek Er'in annesi Hakime Kılınç, "Ömrümün sonuna kadar ondan davacıyım. Kızıma tecavüz eden Musa'dan ömür boyunca davacıyım. Siz devletsiniz gereğini yapmalısınız. Musa, kızımın kanının hesabını vermeli. Ben büyüttüm, baktım, bugüne getirdim. Ama kanlar içinde hastaneye kaldırdım. Musa'nın bunu bize yapmaya hakkı yoktu. İpek'in yazdığı mektup, kendi el yazısıdır. Kızımın el yazısını bilirim. Devlet onu tutuklasın" diye konuştu.

'MUSA ORHAN DELİLLERİ KARARTI'

İpek'in aile avukatları adli tıp raporlarına işaret ederek savunmalarında şu konulara dikkat çekti: "Musa Orhan suçtan kurtulmaya yönelik beyanlar vermiştir. Beyanlarına itibar edilmemelidir. İpek'in iradesinin Musa Orhan tarafından kırıldığı, zorla alkol aldırıldığı, ardından iradesi dışında tecavüz ettiği konularının mahkemece detaylı olarak araştırılmasını istiyoruz. Ayrıca İpek'in güvenini kazanmak için verdiği bir banka kartı ekstrelerinin alınmasını istiyoruz. Sanığın kişisel verilerine ilişkin incelemede bir bilgiye ulaşılmamıştır. Bu da sanığın delilleri kararttığının göstergesidir. Dinlenmesi gereken tanıklar mahkemede hazır edilmemiştir. Sanık cinsel birliktelik yaşamadığını ısrarla dile getiriyor. Dosyaya sunulan uzmanlık raporları cinsel birliktelik yaşadığını ortaya koyuyor. İpek kendi iradesiyle cinsel birlikteliğe girmediğini mektubunda ve savcılığa verdiği ifadesinde de belirtiyor.

BİR ÇOCUK OLARAK GÖRÜLMELİ

İpek'in hastanede ölüm döşeğindeyken hemşirenin de olduğu sırada Musa Orhan'ın kendisine tecavüz ettiği için intihar ettiğini ve hakkının savunulması gerektiğini söylemiştir. Hastane personeli ifadelerinin dosyaya eklenmesini talep ediyoruz. İpek Er'in 18 yaşına yeni girmiş bir çocuk olarak görülmesi gerekmektedir. Musa Orhan savunma yapsaydı çelişkiler ortaya çıkacaktı. Susma hakkını da suçtan aklamak için kullanmak istedi. Sanığın tutuklanmasını istiyoruz."

KATILMA TALEPLERİ VE SAVCININ MÜTALAASI

İHD, ÖHD, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır, Urfa, Batman, Şırnak, Siirt ve Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, HDP Kadın Meclisi ile CHP Kadın Kolları davaya katılma talebinde bulundu.

Duruşma savcısı, sanık Orhan’ın tutuklanması yönündeki taleplerin reddedilmesini talep ederken, baro ve kadın örgütlerinin katılma taleplerinin ise kabul edilmesini istedi.

SANIK AVUKATINDAN HAKARETLİ SAVUNMA

Sanık avukatları yaşanılanların bir gönül ilişkisi olduğunu ileri sürerek, ajansların yalan haber servis ettiğini iddia etti. Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan rahatsızlıklarını dile getiren sanık avukatları, İpek Er’in bölge ve aile baskısı sonucu intihar ettiğini savundu. Sanık avukatlarının savunmaları sırasında İpek Er’in annesi baygınlık geçirdi. Baba Fuat Er ise "Bizim ailemize hakaret ediliyor. Annesine, basına aşirete kadar dil uzatıyorlar. Biz onun ailesiyle ilgili tek kelime etmedik. Hakaret etmedik. Neden bu yapılıyor" diye tepki gösterdi.

SANIK SUSTU, AVUKATI KONUŞTU

Yaşanılan gerginlik ardından verilen kısa aranın ardından, müşteki avukatları, "Susma hakkını kullanan bir sanık yerine olayı anlatan avukatlarının aynı etnik kimliğe sahip olan birçok kişiye mahkeme huzurunda hakaret ediliyor" diye kaydetti. Avukatlar, "Eşi dahi olsa nitelikli cinsel saldırı suçunu ortadan kaldırmaz. Burada herkes adalet arayışındadır. Bize hakaret edilerek savunma yapılamaz" diye ekledi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Er ailesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılma taleplerini kabul ederken, barolar ve kadın derneklerinin katılma taleplerini reddetti.

Mahkeme, sanık Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına karar verirken, duruşmayı 25 Şubat 2021’e erteledi. İpek Er'in annesi Hakime Kılınç fenalık geçirerek bayıldı.

ANNE KANLI YAZMAYI SALLADI, ADALET İSTEDİ

Duruşma sonrası yapılan açıklamada Er’in annesi Kılınç, "Hakim de o savcı da o. Bu kanı, bu takdirnamesidir. Onun hakkını hukukunu nasıl yersiniz?" diyerek Er’e ait kanlı başörtüsünü gösterdi. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, "Adli tıp raporlarına rağmen Musa Orhan’ın tutuklanmaması onun korunmasıdır. Musa Orhan, ‘susma hakkını kullanıyorum’ dedi. Ama hukukta bu susma hakkı anlamına gelmiyor. Neden sustu. Çünkü söyleyecek bir sözü yok, ortada cenaze ver. Musa Orhan’ın korunması kaldırılmalı, tutuklanmalıdır" diye konuştu.

MUSA ORHAN'IN AVUKATINDAN 'SUSMA HAKKI' PAYLAŞIMI

Sanık Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, duruşma başlamadan 5 dakika önce twitter hesabında yaptığı paylaşımda "Musa Orhan susma hakkını kullanacaktır" demişti.

Sanık Orhan'ın yargılanacağı davanın duruşmasının alınması beklenirken avukatı Akkuş, twiter hesabından şu paylaşımı yapmıştı: "Bunca lince ve manipülasyona rağmen İpek’in anısına saygısızlık olmaması için Musa Orhan susma hakkını kullanacaktır. Gerçekler dosyadaki deliller ile ortaya çıktı zaten"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar