'Normal' bir soru: Kutudaki paradan virüs bulaşmaz mı?

'Normal' bir soru: Kutudaki paradan virüs bulaşmaz mı?
İstanbul’da toplu taşımalar normale döndü, kafeler ve restoranlar da müşterilere kapılarını açtı. Yeni dönem, yurttaşlarda soru işaretleri ile başladı.

Rojda ALTINTAŞ


ARTI GERÇEK - İçişleri Bakanlığı toplu taşımada yüzde elli kuralını kaldırdı. Ayakta yolcu alınmaması şartı getirdi. Metro, metrobüs ve tramvay gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu taşıma araçların ayakta yolcu alınıp alınmayacağına ilişkin kararı İl ve İlçe Hıfzıssıhha kurulları verecek. Ücretler ise elden değil şoförün uzattığı kutuya konularak verilecek. Öte yandan yei dönem ile açılan kafe ve restoranların bir kısmı ise boş kaldı. İşletme sahipler bu durumun pandemi sürecinde oluşan maddi sıkıntılardan  kaynaklı olduğunu söyledi.

SAHTE PARA KAYGISI

Beşiktaş’da minibüs soförü Yasin Koçyiğit, elden ele ücret ödeme sisteminin kaldırılmasını virüse karşı önleyici bulmadığını belirterek, "Mantıklı değil. Kutuya kimin ne para bıraktığını bilemeyiz. Sahte para bırakırlar bilemeyiz sahte para çok bırakırlar. Bu durumu fırsata çevirirler. Eldiven zorunlu olsun o daha mantıklı" dedi.
 
'PARAYI SU İLE YIKAYAMAM'

Bir başka minibüs şoförü Ali Gülyılmaz ise bu durumun tedbirli olmadığını söyleDİ. Gülyılmaz, "El ele temasta bulunmayabiliriz ama sonuçta o paraya dokunacaklar. Ben parayı su ile yıkayamam. Para üstü vermem gerekecek, kutu kendisi para üstü vermeyecek. Benim para üstü vermem lazım. Yine ben paraya dokunup para vereceğim yolcuya. Bu kural çok saçma bir kural. Sonuçta paralar elden ele geçecek" şeklinde kaygısını dile getirdi.

'SALGIN MADDİ SIKINTI YAŞATTI KAFELER BOŞ KALDI'

Kafe ve restoranların durumu ise belirsiz. Bazı yerlerde müşteri yoğunluğu varken küçük işletmeler müşterisiz kaldı.

İstikal Caddesinde restoran işleten Dara Öztürk, aldığı tedbirleri, "Bütün işletmeler olarak ikinci bir salgınla karşılaşmamak için bu kurallara uymak zorundayız. Masalarda soslarımız vardı, artık onları kaldırdık tek kullanımlık soslara geçtik. Masa sayısını azalttık" şeklinde ifade etti.
 
İstiklal Caddesi'nde kafe işleten Fatih Bartan ise normalleşmenin ilk gününde müşterisiz kaldı. Bize müşteri gelmiyor diyen Bartan, "İki buçuk aydır pandemi sürecinde kimse çalışamadı. Bundan kaynaklı insanlar maddi sıkıntı yaşadı. Dolayısıyla bize de müşteri gelmiyor. Kafemiz boş, iş yapamıyoruz. Biz marka değiliz bundan dolayı da olabilir. Yabancı turisti bekliyoruz" dedi.
 
'DEVLETİN KASASINDA PARA KALMADI'

Kafedeki müşteri Hasan Kılınçer ise iktidarın ekonomik sıkıntıları olduğunu belirterek, "Devletin kasasında para olmadığı için bu süreci daha fazla uzatamadı. İnsanları eve kapatıp, işçilere bütçe vermeyip maksimum iki ay sürer. Bu kaçınılmaz sondu. Olumsuz etkileri olacaktır ama insanlar bu saatten sonra açlıktan ölmektense virüse yakalanmayı tercih ediyor. Sosyal bir devlet olsaydık, önlem daha çok uzardı ama maalesef değiliz" dedi. 

Öne Çıkanlar