Norveç’te ilk defa Kürt kadın milletvekili meclise girdi

Norveç’te ilk defa Kürt kadın milletvekili meclise girdi
Norveç seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre, Kürt kadın milletvekili Seher Aydar Kızıl Parti'den meclise girdi.

Norveç’te 13 Eylül Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde sol, sosyal demokrat ve çevreci partiler oylarını artırarak seçimin galibi oldular. 169 sandalyeli meclisin 100 sandalyeden fazlası sol partilerin oldu.

Seçimden sosyal demokrat eğilimli İşçi Partisi (AP) oyların yüzde 26, 4’ünü alarak ve 48 milletvekili kazanarak birinci parti olarak çıktı. Son dönemlerde zayıflayan İşçi Partisi (AP) bir önceki seçime göre yüzde 1 gerilese bile, kendisi için iyi bir sonuç almış oldu.

Oylarını en çok artıran parti ise Merkez Partisi (SP) oldu. SP oylarını yüzde 3,4 oranında artırarak yüzde 13,6 oya ulaştı.

KIZIL PARTİDEN KÜRT MİLLETVEKİLİ İLK DEFA MECLİSTE

Oylarını en fazla artıran ikinci parti ise RÖDT (Kızıl Parti) oldu. RÖDT oylarını yüzde 2,2 artırarak yüzde 4,7 oy aldı ve 8 milletvekili çıkardı. Parti daha önce bir sandalyeye sahipti.

Evrensel'den Mahmut Algünerhan'ın haberine göre kesin olmayan sonuçlara göre RÖDT partisinden Kürt kökenli kadın milletvekili de meclise seçiliyor. Ailesi Konyalı olan 32 yaşındaki Seher Aydar’ın meclise seçilmesiyle, ilk defa Kürt kökenli olan bir Türkiyeli meclise seçilmiş olacak. Seher Aydar, RÖDT partisinin gençlik örgütünden geliyor.

Bu arada oylarını üçüncü sırada artıran Sosyalist Sol Parti (SV) de yüzde 1,2 artışla yüzde 7,3 oranında oy almış oldu. Çevre ve Yeşiller Partisi (MDG) de oylarını yüzde 0,5 artırarak, yüzde 3,8 oranına ulaştı, ancak yüzde 4 olan barajın altında kaldı.

AP ÖNCÜLÜĞÜNDE KOALİSYON HÜKÜMETİ

Bu duruma göre AP öncülüğünde yeni bir koalisyon hükümeti oluşacak. Ancak yeni kurulacak hükümet içinde kesin olarak hangi partilerin olacağı net değil. AP ve SV partileri, AP- SP- SV’den oluşan üçlü bir çoğunluk hükümeti istiyor.  SP ise AP ile hükümet kurmayı ve diğer partilerin ise buna destek vermesini istiyor.

Eğer bu partiler ortak bir hükümet kurmada anlaşamazlarsa, en büyük parti olan AP’nin tek başına hükümeti kurma olasılığı da var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar