NYT: ABD ile ilişkiller gerginlikler içindeyken Erdoğan Rusya'yı övüyor

NYT: ABD ile ilişkiller gerginlikler içindeyken Erdoğan Rusya'yı övüyor
NYT gazetesi Erdoğan'ın Rusya'yla diplomasisinin büyük kısmını ABD ile pazarlık pozisyonu olarak kullanıyor şeklinde yorumladı.

New York Times (NYT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftaki ABD ziyareti ile dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşme üzerine bir analiz yayımladı. NYT, 'Erdoğan'ın Rusya'yla diplomasisinin büyük kısmının ABD'ye karşı bir pazarlık pozisyonu' olarak yorumlandığı değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Erdoğan'ın NYT ile geçtiğimiz hafta yaptığı söyleşiye de yer verildi.

Haberde "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Biden yönetimi arasındaki ilişkiler yıpranmış olabilir ama Türkiye lideri çarşamba günü, ticari ve askeri anlaşmalar için alternatif bir ortağa erişimi olduğunu fazlasıyla ortaya koydu: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin" ifadeleri kullanıldı. Erdoğan ve Putin'in Soçi'de bir buçuk yıl sonra yaptıkları ilk yüz yüze görüşmede silah anlaşmalarının, ticaretin ve Rusya'nın Türkiye'de inşa ettiği nükleer reaktörün ele alındığı belirtilirken, Türkiye ile Rusya'nın enerji ve silah anlaşmalarında dost, Suriye ve Libya gibi Ortadoğu savaşlarında ise düşman taraflarda yer aldığı vurgulandı.

'ERDOĞAN RUSYA'YI ABD İLE PAZARLIK KONUSU YAPIYOR'

NYT, "Erdoğan'ın Rusya'yla diplomasisinin büyük bir kısmı bir pazarlık pozisyonu olarak yorumlanıyor; Putin'e yaklaşarak ABD'yi tehdit ediyor ama Washington'dan bir şey istediğinde araya mesafe koyuyor" değerlendirmesi yapıldı.



'S-400'LERİ ABD PATRIOT SATSAYDI ALMAZDIK

NYT, Erdoğan'la geçtiğimiz haftaki ABD ziyareti sırasında yaptığı bir söyleşiyi de bu analiz dahilinde yayımladı. Buna göre Erdoğan söyleşide, Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rus yapımı gelişmiş hava savunma sistemleri almasının Batı ittifakının altını oyduğu görüşünü reddetti. NYT'nin haberinde "Silah uzmanları S-400 füzelerinin NATO uçaklarını düşürmek için geliştirildiğini söylüyor" ifadelerini kullanırken, Erdoğan'ın "Biz kendi silahlarımızı alıyoruz" dediği belirtildi. Buna göre Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'nin kendi silah tedarikçilerini seçme hakkını teyit ettiğini söyledi.

Erdoğan söyleşide 'Amerikalılar Türkiye'ye Patriot füze savunma sistemlerini satmış olsaydı S-400 almak zorunda kalmayacaklarını' belirtirken, Türkiye'nin adımlarının ABD'yle yaşanan gerilime değip değmediği sorusuna da "Bence değdi. Savunmamızı istediğimiz gibi güçlendirebiliriz" yanıtını verdi. Söyleşide Erdoğan'ın, ABD-Türkiye ilişkilerinin temel bir önem taşımayı sürdürdüğünü söylediği, "Türkiye'nin ABD'yle uzun süreli ilişkileri var. Bu ilişkiler güçlendirilecektir ve korunması gerekir" dediği de aktarıldı.                    
                    
                  

 

Öne Çıkanlar