'O cübbelerinizi çıkartın, istifa edin'

'O cübbelerinizi çıkartın, istifa edin'
ÖHP, ÇAG, ÇHD, HHB avukatları serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklanan meslektaşları için basın açıklaması düzenledi.

Avukatlar yargının baskı altında olduğuna işaret ederek, "37'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve heyetine sesleniyoruz; çıkartın o cübbeleri üzerinizden, istifa edin. Kim çekti kulağınızı?" dedi.  

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri, tahliye edildikten sonra savcının itiraz üzerine tekrar tutuklanan arkadaşlarına destek olmak için birçok yerde eylem yaptı. 

İzmir’de ÖHP, ÇAG, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan İzmir Çağdaş Hukukçular Derneği, Halkın Hukuk Bürosu (HHB), tahliye edilen 17 avukattan 12'sinin tekrar tutuklanması kararına ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir Adliyesi önünde yapılan ve çok sayıda avukatın destek verdiği açıklamayı, ÇHD üyesi Erdoğan Akdoğdu yaptı.

Akdoğdu, 17 avukatın bir yıl boyunca haksız ve hukuksuz tutuklanmaları ardından geçen Cuma İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildiğini hatırlatarak, "Dostlarımız hakkında karar akşam saatlerinde verilmesine rağmen, serbest bırakılmaları, keyfilikle sabah saatlerine kadar ertelendi. Üstelik, bizlere haber dahi verilmeksizin, dostlarımız Silivri'deki otoban gişelerine bırakılarak, işkence başlıklarına bir yenisini eklemekten de geri durmadılar. Cumartesi saat 19.30'da meslektaşlarımız tahliye sonrasında İstanbul Barosu'nda bir araya gelme kararı almıştır. Bu buluşmaya katılmak için İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak'a gelen meslektaşımız Av. Aycan Çiçek'in İstanbul Barosu’nun kapısının önünde Terörle Mücadele polisleri tarafından yaka paça ve işkence ile gözaltına alınması ile birlikte, savcının tahliye kararını hazmedemeyerek yemeden içmeden, tek bir hukuki argüman kullanma gereği duymaksızın, sakız olmuş kaçma şüphesi saçmalığından dem vurarak, itirazda bulunduğu ve meslektaşlarımızı tahliye eden aynı mahkemenin, hukuki hiçbir yanı olmayan boş laflardan ibaret bu dilekçe üzerine, 12 meslektaşımız hakkında yakalama kararı çıkartmıştır" dedi.

‘BU UTANCI SİZE HEP HATIRLATACAĞIZ’

Hukukçuların serbest bırakılmasının ardından aynı heyet tarafından tekrar tutuklanmasına Akdoğdu şu ifadelerle tepki gösterdi: "Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçmiştir? 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve üyeleri kamuoyuna açıklama borçludur. 7-8 saat önce ve savcılık mütalaası da tutuklamanın devamı yönündeyken ‘Suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi ihtimali, AİHM, uzun tutukluluk ve sanıkların aynı zamanda avukat olması’ diyerek avukat meslektaşlarımızın tutukluluklarına son verdikten sonra mahkemeyi bu kararından caydıran, döndüren sebep nedir? Bu karar gerçekten bir mahkeme kararı mıdır? Üstelik duruşma sırasında mahkemenin karşısında, avukat dostlarımız gözlerimizin önünde darp edildiler ve tekme tokat şiddete maruz kaldı. Ey yargıçlar size sadece tarihe bakın ve geleceğinizi görün demek istiyoruz. Unutmayınız, her şey unutulur gider bir gün ama adaletsizlik hiçbir zaman unutulmaz. Özgürlükleri çalınan meslektaşlarımızın vicdanı peşinizi bırakmaz ve bir gün adaletsizliğin ve haksızlığın laneti yakalarınıza yapışırız. Bizler bu utancı size hep hatırlatırız."

‘KİM ÇEKTİ KULLAĞINIZI?’
 
Hukuksuzca arkadaşlarının tutuklandığını söyleyen Akdoğdu, Şair Horacius şiiriyle gönderme yaptı. Akdoğdu, "Dinlemiyorsunuz; ama, anlatılanlar sizin hikâyenizdir Ey Yargı! Siz haksızlığın, hukuksuzluğun, onursuzluğun bekçisisiniz, biz onurun ve adaletin! Bugün sırtınızı sıvazlayanların saltanatı yarın çöküp gittiğinde, enkaz altında çırpınırken siz, suratınıza bakmaya bile tenezzül etmeyeceğiz! 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve heyetine sesleniyoruz; çıkartın o cübbeleri üzerinizden, istifa edin. Biraz olsun onurunuz varsa, hemen şimdi, şu dakika, gidin istifa edin. Kim çekti kulağınızı? Savcının itiraz dilekçesinde yeni tek bir cümle yok, bir satır zeka belirtisi, bir kuple hukuki argüman yok! Emir aldığınız kişilerle ömrünüz birbirine bağlı. Hiç şüpheniz olmasın, biz haksızlığı, adaletsizliği, düşmanca saldırılarınızı asla ve asla unutmayız!" şeklinde konuştu.
 
ADANA 
 
Adana Adliyesi önüne bir araya gelen avukatlar adına Ali Akıncı açıklama yaptı. Akıncı derneklerinin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatıldığını belirtti. Yargının, faşizmin temel araçları haline getirildiğini ifade eden Akıncı, "Üzerinizdeki cübbeleri çıkarın ve hiç olmazsa utanın ve istifa edin" dedi. ÇHD geleneğinin baskı ve zulümle bitirilemeyeceğini vurgulayan Akıncı, "ÇHD devlet terörü ile bitirilecek bir gelenek değildir. Hiç şüpheniz olmasın, biz haksızlığı, adaletsizliği ve de düşmanca saldırılarınızı asla unutmayacağız. Dostlarımızla dayanışmamızı büyütecek, ezilen ve sömürülen halkımızın yanında olmaya devem edeceğiz" dedi. Açıklama alkış ve sloganlar son buldu. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar