'O katile yol gösterilerek gönderilmiş'

'O katile yol gösterilerek gönderilmiş'
Deniz Poyraz'ın katledilmesine tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da 23 STK ortak açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasını ateşe vererek parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesine tepkiler sürüyor.  Birçok kentte basın açıklaması yapılarak saldırı kınandı, sorumluların bir an önce bulunması istendi. Basın açıklamasının yapıldığı kentlerden biri de Diyarbakır’dı.

23 STK VE MESLEK ÖRGÜTÜNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Diyarbakır’da il açıklamanın adresi Diyarbakır Barosu Adli Yardım Binasıydı. Aralarında Diyarbakır Barosu, Ticaret ve Sanayi Odası, İHD, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu, DİSİAD, DOGUNKAD, Tabipler Odası, ÖHD, Amed KESK Şubeler Platformu, Disk Bölge Temsilciliği ve TİHİV’in bulunduğu 23 sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü ortak açıklama yaptı. STK’lar adına basın metnini Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren okudu.  

'SALDIRININ ZEMİNİ HAZIRLANDI'

Açıklamasına iktidarın muhalefete yönelik kullandığı dili eleştirerek başlayan Nahit Eren, bu dille muhalefette yer alan partilerin liderlerine, yöneticilerine, üyelerine ve eleştirel aktörlere yönelik saldırıların yaygın ve olağan hale geldiğine dikkat çekti. Bugüne kadar yapılan saldırılara karşı siyasi partilerin ortak bir tepki koymadığını ifade eden Eren, saldırıları gerçekleştiren failler hakkında da etkin ve caydırıcı bir yargı sürecinin işletilmediğini söyledi.

'BU SİYASET TARZI MUHALEFETİ HEDEF HALİNE GETİRMEKTEDİR'

Bu cezasızlık sürecinin bugünkü nefret saldırısına zemin hazırladığını hatırlatan Eren, şunları söyledi: "Yargının bu siyasi saldırıları koruyan tutumunun yanı sıra siyasetçilerin ötekileştirici ve kriminalize edici üslubunun yarattığı toplumsal kutuplaşma da bugünkü gibi ırkçı saldırılara yol açmaktadır. Bu siyaset tarzı kamusal alanda adalet ve eşitlik talebinde bulunanlar başta olmak üzere muhalefeti hedef haline getirmektedir. Bu siyasal anlayış ve atmosfer hukuk dışı, karanlık ve paramiliter güç odaklarının da siyasal alana yönelik açık tehditlerini ve fiziki saldırılarını normalleştirmektedir.

HÜKÜMET’E 'KRİMİNALİZE EDİCİ SÖYLEMLERİNİ TERK ET' ÇAĞRISI

Biz aşağıda imzası bulunan Sivil Toplum Örgütleri olarak; her şeyden önce bu ırkçı saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’a rahmet diliyor, ailesine ve HDP’ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bir siyasal partiyi hedef alan ve bir mensubunun yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan bu siyasi saldırıyı demokrasiye ve toplumsal barışa yönelik provokatif bir saldırı olarak kabul ediyor ve kınıyoruz. Saldırının bütün yönleri ile açığa çıkarılması için etkin ve hızlı bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. Hükümet başta olmak üzere siyasi partileri bu ve benzeri saldırılara karşı daha açık ortak bir tavır belirlemeye, kriminalize edici söylemlerini terk etmeye ve ülkenin gerçek sorunlarını konuşarak çözmeye davet ediyoruz."

İKİNCİ AÇIKLAMA DAĞKAPI MEYDANINDA

Diyarbakır’da basın açıklamasının ikinci adresi Dağkapı meydanında.  HDP Diyarbakır İl Örgütü Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etmek için Dağkapı meydanında toplandı. Açıklamanın yapılacağı Dağkapı Meydanı çevresinde yoğun önlem alan polis, bölgede TOMA, zırhlı araç ve çok sayıda çevik kuvvet ekibi konuşlandırdı. Açıklamaya müdahale etmeyen çevik kuvvet Dağkapı meydanı çevresinde bekledi.  

ACAR: DENİZ BİR GİTTİ, BİN GELECEK

Deniz Poyraz’ın resmi ve "Bugün faşizm gencecik bir hayatı söndürdü. Kininizde, nefretinizde boğulun" yazısının yazılı olduğu pankartı açan kitle adına basın açıklamasını HDP Gençlik Meclisi Üyesi Yusuf Acar okudu.  Açıklamasına HDP’li gençlerin gözaltına alınıp tutuklanmasına değinerek başlayan Acar, "AKP-MHP faşist bloğunun ilk hedefi mücadele eden, söz kurabilen, toplum adına özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren gençler olmaktadır" dedi. HDP gençliği olarak yürüttükleri tüm çalışmaların illegalize edilmek istendiğini ifade eden Acar, yüzlerce arkadaşlarının gözaltına alınarak, tehdit ve işkenceye maruz kaldığını söyledi.  Bu baskı politikalarının kendilerini sindiremeyeceğini ifade eden Acar, "Son olarak HDP İzmir İl Binasında AKP ve küçük ortağının paramiliter çeteleri bir yoldaşımızı, mücadele arkadaşımız Deniz Poyraz’ı katletti. Bilinmelidir ki; Deniz’in annesinin sözleri bizlere talimattır. Deniz bir gitti, bin gelecek. Binlerce Deniz olup katlettiğiniz her arkadaşımızın hesabını soracağız" dedi.

DÜNDAR: İZMİR'DEKİ OLAY BİR GÜNDE GELİŞMEDİ

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ise HDP gençlerinin ve HDP Meclisi üzerinde saldırı, gözaltı ve kaçırmaların gün geçtikçe arttığını söyledi. İktidarın yandaş basını ile birlikte partilerini sürekli hedef haline getirdiğini belirten Dündar, "İki yıldan fazladır merkez ve ilçe örgütlerimiz hedef alınmış durumda.  Farklı aileleri getirip binalarımız önünde oturtuyorlar. Kendi basınlarında merkezlerimiz hedef gösteriliyor. İzmir’de o olay bir günde oluşmadı, uzun bir süredir yapılan bir plandan sonra gerçekleşmiş ve Deniz Poyraz katledilmiştir" diye konuştu. 

'O KATİLE YOL GÖSTERİLEREK GÖNDERİLMİŞ'

Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflara dikkat çeken Dündar, şunları söyledi: "Arkadaşımızı katleden suçlunun yaşamına ve fotoğraflarına bakın.  Ona eğitim verip yol gösterenler ona Kürtleri öldürmeyi farz kıldı.  Bunu söylüyoruz Deniz’in katledilmesini kabul etmiyoruz. Bu katil bilerek ve yol gösterilerek gönderilmiştir. Eline silah verenler ona talimat verenler iktidar ve iktidarın yandaşlarıdır."

Öne Çıkanlar