ODTÜ'den Boğaziçi Üniversitesi'ne destek: Atanmış tüm rektörler istifa etsin

ODTÜ'den Boğaziçi Üniversitesi'ne destek: Atanmış tüm rektörler istifa etsin
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek veren ODTÜ öğrencileri, atanmış tüm rektörlerin istifa etmesini istedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu'yu protesto edenlere yönelik gözaltı ve işkencelere ilişkin açıklama yaptı. ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü önünde bir araya gelen onlarca öğrenci, "Aşağı bakmayacağız", "Baş eğmeyeceğiz", "Üniversitelerimizi savunacağız" yazılı dövizler taşıdı. Öğrenciler adına açıklama yapan Resul Altınok, kayyım rektörlere karşı üniversitelerin sessiz kalmayacağının söyledi.
 
Üniversitelerde akademisyen ve öğrenciler etrafında demokratik ve özgür üniversite talebiyle güçlü bir muhalefet örüldüğünü belirten Altınok, "ODTÜ'de topluluk faaliyetlerini engelleyen, topluluk kapatan, öğrencilerin etkinliklerini yasaklayan kişiler, üniversiteleri biat ettirme çabalarından sonuç alamayacaklar. ODTÜ Onur Yürüyüşüne saldırdıklarında da öğrenciler olarak ‘buradayız, gitmiyoruz’ demiştik. Truva atı KYK Yurduna karşı Kavaklık'ta bir olup kenetlenmiştik, şenliklerimizi yasakladıklarında da sesimizi yükseltmiştik, Şimdi de aşağı bakmayacağız. Renklerimiz ve onurumuzla dimdik durmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen protestolarda 159 kişinin işkenceyle gözaltına alınmasına tepki gösteren Altınok, "Bizler üniversiteye kelepçe vuran, öğrencisinden akademisyenine herkesi ‘terörist’ ilan eden bu iktidarı kabul etmiyoruz. Üniversitelerimizi savunuyoruz" ifadelerinde bulundu. 
 
‘ATANMIŞ REKTÖRLER İSTİFA ETSİN’
 
"Üniversitelerde polis telsizleri değil, özgürlük türküleri duyulana kadar alandayız" diyen Altınok, taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
"* Gözaltına alınan bütün öğrenci dostlarımız derhal serbest bırakılsın. Polis ablukası dağıtılsın.
 
* Tüm üniversitelerdeki atanmış rektörler istifa etsin. Öğrencilerin yaralanmasına ve şiddete maruz kalmasına neden olan rektörler yargılansın. Rektörlük seçimleri demokratik bir şekilde üniversite bileşenlerinin katılımını sağlayacak şekilde geri getirilsin.
 
* Resmen yetkisiz kılınan ÖTK yönetmeliği en demokratik şekliyle, öğrencilerle birlikte yeniden düzenlensin. Üniversite yönetimlerinde öğrenciler, akademisyenler ve emekçiler söz sahibi olsun.
 
* Antidemokratik bir uygulama olan KHK'lerle ihraç edilen akademisyenler, Barış Akademisyenleri de dahil olmak şartıyla göreve iade edilsin.
 
* Kayyım Melih Bulu'nun kapattırdığı BOUN LGBTİ+ Çalışmaları Topluluğu açılsın. Topluluklar üzerindeki baskılar son bulsun.
 
* ‘Kadın Üniversiteleri’ gibi kadın düşmanı politikaları kabul etmiyoruz. Kampüslerde kadın ve LGBTİ+ bireylerin haklarını gözeten uygulamalar ve birimler istiyoruz."
 
Açıklama "Kayyım rektör istemiyoruz" sloganlarıyla sona erdi. (MA)

Öne Çıkanlar