Oğuz Kaan Salıcı: Kürt sorununu çözmek bize nasip olacak

Oğuz Kaan Salıcı: Kürt sorununu çözmek bize nasip olacak
Erbil’e gitmelerinin seçim atmosferiyle ilişkilendirilmesinin haksızlık olduğunu söyleyen Salıcı: Kürtlerin gönlünü çelelim sonrası Allah Kerim gibi düşüncemiz yok.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın başkanlığındaki bir heyet, 8 Haziran’da Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e giderek görüşmeler yaptı.

CHP heyeti neden Kürdistan’a gitti? CHP’nin Kürtlerin kuşkularını giderebilecek somut vaatleri var mı? Cumhurbaşkanı adayı nasıl belirlenecek? CHP’nin gönlünden geçen aday kim? CHP’nin Kürt politikasının belirlendiği Doğu Masası’nın da başında bulunan Oğuz Kaan Salıcı, Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’ın sorularını yanıtladı. 

Erbil’e gitmelerinin seçim dönemi ile ilişkilendirilmesinin haksızlık olduğunu söyleyen Salıcı, "Mayıs 2013’te dönemin CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk’ün de içinde bulunduğu bir heyetimiz Bağdat’a gitmişti. Mısır’a da heyet gönderdik. Suriye’ye heyet göndermemiz ağza alınmayacak eleştirilerle karşılanmıştı. CHP’nin bölgeye yönelik ilgisi, istikrar ve barışın sağlanması için var ve bu ilgi yeni değil" dedi.

"Kürt seçmeni hesaplayarak bu adımları attığımıza dair değerlendirmeyle CHP’nin perspektifi örtüşmüyor" diyen Salıcı, "Belli bir seçmeni hesaplayarak çeşitli girişimlerde bulunmak bizim değil, AKP’nin perspektifi. AKP hep bunu yaptı. Parti hesaplarına girdiğimizde, bölgedeki insanlarımızın huzur içinde yaşama arzusunu kullanmış, suiistimal etmiş oluruz" diye konuştu.

Salıcı, Aktan’ın "Siz Kürtlerin size dair şüphelerini giderebileceğinizi düşünüyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

"24 ili kapsayan bir Doğu Masası kurduk. Bunların içinde Erzurum, Kahramanmaraş ve Gaziantep de var. Bu illerdeki örgütlülüğümüz düşük veya yeterli seviyede değil. Maalesef yüzde 2-3 oy aldığımız iller var ve bunu değiştirmek, örgütlülüğümüzü artırmak istiyoruz. Partinin zayıf olduğu bu alanı doldurmamız, güçlendirmemiz lazım. Ayrıca Doğu Masası kapsamında olmayan, milletvekili çıkaramadığımız, oyumuzun düşük olduğu aralarında Isparta’nın, Gümüşhane’nin, Rize’nin, Bayburt’un Aksaray’ın da olduğu 7 il daha var. Oralarda da bir çalışma yürüyor. İstanbul, dünyadaki en büyük Kürt şehri. İstanbul’da da çalışma yürütüyoruz. Fakat Kürtlerin yaşadığı bölgelerde ayrı, diğer bölgelerde ayrı bir dil kullanmıyoruz. Genel olarak örgütsel zayıflığımızın olduğu bölgelere özel bir yönelişimiz var."

CHP’nin yakın zamanda konuyla ilgili vaatlerini açıklayacağı bir çalışması olmadığını söyleyen Salıcı, konuşmasına şöyle devam ediyor.

"Ama Kürt seçmenle daha fazla bağ kurmamızı sağlayacak, partimizin örgütsel kapasitesini artıracak faaliyetlere ağırlık veriyoruz. Ayrıca Kürt meselesi konusunda en çok düşünmüş ve yazmış siyasi gelenek biziz. Tekraren söylüyorum, ‘bir seçim atmosferine giriyoruz, Kürtlerin gönlünü çelelim, sonrasına Allah kerim’ gibi bir yaklaşımda değiliz.

Ortada bir Kürt meselesi var ve bunun çözülmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü konusunda şimdiye kadar muhtelif girişimler oldu, ama sonuç alınamadı. CHP iktidarında, Türkiye’nin genelinin de kabulünü sağlayacak bir yöntemle Kürt sorununu çözmek bize nasip olacak."

Öne Çıkanlar