OHAL'e rağmen Newroz kutlanacak

OHAL'e rağmen Newroz kutlanacak
Newroz kutlamaları nedeniyle bini aşkın aydın, yazar, sanatçı, akademisyen ve siyasetçiye davetiye gönderildi. GÜNCEL – 33 ayrı merkezde yakılacak Newroz...

Newroz kutlamaları nedeniyle bini aşkın aydın, yazar, sanatçı, akademisyen ve siyasetçiye davetiye gönderildi.

GÜNCEL – 33 ayrı merkezde yakılacak Newroz ateşi için gerçekleştirilecek etkinliklerin programı netleşti. Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarına rağmen yapılacak Newroz kutlamaları için hazırlıklar sürüyor. 2017 Newrozu için çıkarılan program çerçevesinde 33 merkez dışında, bölgenin bütün kent ve ilçelerinde Newroz ateşi yakılarak, kutlamalar yapılacak.

2017 Newroz kutlamaları kapsamında HDP ve DBP tarafından aralarında sanatçı, aydın, yazar, akademisyen, siyasetçi, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yer aldığı bini aşkın kişiye davetiye gönderildi. Yine uluslararası birçok basın kuruluşu ve gazetecinin Newroz etkinliklerine katılması yönünde talebi olduğu öğrenildi.

SANATÇILARA DAVETİYELER GÖNDERİLDİ

Kadir İnanır, Zülfü Livaneli, Sıla, Sezen Aksu, Barış Atay, Ferzan Özpetek, Fırat Tanış, Ezel Akay, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Hüsnü Arkan, Erkan Oğur, Meltem Cumbul, İsmail Hakkı Demircioğlu, Şevval Sam, Menderes Samancılar, Jülide Kural, Mustafa Alabora, İrfan Değirmenci ve Mert Fırat’a kutlamaya katılmaları için davetiye gönderildi.

AKADEMİSYENLER NEWROZ ALANLARINDA OLACAK

İhraç edilen akademisyenlerden Vahap Coşkun, Gökhan Atılgan, Tanıl Bora, Korkut Boratav, Ahmet Özer, Fatmagül Berktay, Fatma Gök, Mesut Yeğen, Sibel Özbudun, Ferhat Kentel, Melek Görgenli, Levent Köker, Eser Köker, Ayşegül Altınay, Gülseren Adaklı, Ferdan Ergut, Jale Parla, Semra SOmersan, Koray Çalışkan, Zeynep Gammetti, Şebnem Korur Fincancı, Nuray Mert, Aziz Çelik, Büşra Ersanlı, Ahmet İnsel, Esra Mungan, Ayşe Buğra, Ayşe Berkman, Erol Katırcıoğlu, Ferda Keskin, Hasan Bülent Kahraman, Hüseyin Hatemi, Murat Paker, Nükhet Sirman, Ragıp Duran, Serpil Sancar, Turgut Tarhanlı, Yasin Ceylan, Abbas Vali, Ahmet Demirel, Çağlar Keyder, Füsun Üstel, Kerem Altıparmak, Maya Arakon, Ayhan Sol, Ayhan Yalçınkaya, Elçin Aktoprak Üzgen ve İbrahim Kaboğlu da davet edilen isimlerden.

100’Ü AŞKIN SİYASİ PARTİ VE STÖ DAVET EDİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti (DSP), Saadet Partisi ve Emek Partisi (EMEP) Kürdistani partilerin de aralarında bulunduğu siyasi yapılar, KESK, Genel-İş, Türk-İş ve bileşenleri başta olmak üzere 100’ü aşkın siyasi parti ve sivil toplum örgütü Diyarbakır’a davet edildi. Avrupa Parlamentosu parlamenterleri, Avrupa Birliği Elçiliği, Danimarka, Hollanda, Belçika, İsviçre, İsveç, Fransa, Estonya, Kanada, Yunanistan, Avusturalya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Brezilya, Finlandiya ve Kıbrıs ülkelerinden parlamenterler, büyükelçiler ve siyasi parti temsilcilerine davetiye gönderildi. Yine ABD Büyükelçiliği’ne ve Türkiye’de bulunan konsolosluklar da davet edilenler arasında.

Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki bütün siyasi yapılar ve birçok sivil toplum kuruluşu da davet edildi.

NUSAYBİN'DE KOMA GULÊN XERZAN

2017 Newrozu’nun 17 Mart’ta verileceği Nusaybin’de, Koma Gulên Xerzan sahne alacak. 18 Mart’ta ise İzmir’de, Helîmê Omerî, Grup Munzur ve Rojda, Adana’da Yunus Agirî ve Rojda, Siirt’te Veysi Ermiş, Koma Rosida ve Zeki Eruhî, Malatya’da Koma Pel ve Grup Vardiya, Ağrı Doğubayazıt’ta Kemalê Amed ve Koma Rojarya, Manisa’da Evina Rêzan ve Grup Gölgedekiler, Kocaeli’nde Ruken Yılmaz ve Deniz Esmer sahne alacak.

19 Mart’ta İstanbul ile başlayacak Newroz kutlamasında Koma Gulên Xerzan ve Koma Pel, Mersin’de Adil Şerzad ve Ruken Yılmaz, Antalya’da Özlem Gerçek ve Adil Berti, Urfa’da Helîmê Omerî ve Ayfer Düzdaş, Batman’da Serhat Çarnewa, Emel Bejan ve Azad Bedran, Konya’da Baran Bozyel, Elazığ Karaçodan’da Berfin Aktay ve Mesut Gever, Kars’ta Kemalê Amed ve Rojarya, Hatay’da Grup Munzur ve Ergin Xelikan, Mardin Kızıltepe’de Koma Çiya ve Mizgin Tahir, Antep’te Koma Rosida ve Yunus Agiri, Ankara’da Mervan Tan sahne alıyor.

20 Mart’ta gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları programları kapsamında sanatçılar listesinde, Adıyaman’da Berfin Aktay ve Azad Bedran, Iğdır’da Yunus Agirî ve Pınar Aydınlar, Hakkari’de Veysi Ermiş ve Koma Gulên Xerzan, Ağrı’da Deniz Esmer ve Nurcan Demirci yer alıyor.

VAN’DA BAJAR SAHNE ALIYOR

Newroz ateşinin final olarak yakılacağı Diyarbakır ve Van’da birçok sanatçı sahne alarak ezgiler seslendirecek. Van’da Bajar, Rojarya, Karmate, İbrahim Rojhilat, Diyarbakır’da ise Yaşar Kurt, Koma Pel, Grup Munzur, Koroya Jinên Amed ê, Dengbejên Botan ve Ferhat Mansuri sahne alıyor. 21 Mart Newroz kutlamaları programları Cizre’de Koma Gulên Xerzan ve Mem Ararat, Bursa’da Meral Tekçi, Hakkari Yüksekova’da Pınar Aydınlar ve Adil Şerzad, Muş’ta Mesut Geveri ve Ruken Yılmaz, Bingöl’de Koma Çiya, Bitlis’te Zeki Eruhî ve Ayfer Düzdaş ve Dersim’de Hivda Gökel’in sahne almasıyla sona eriyor.

İMRALI HEYETİ DİYARBAKIR’DA KONUŞACAK

2017 Newrozu’nda final mitinginin gerçekleştirileceği Diyarbakır Newrozu’nda İmralı Heyeti’nin açıklama yapması bekleniyor. Yine Kürt siyasetinin önemli isimlerinin Diyarbakır Newrozu’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından 2013 Newrozu’nda açıklanan deklarasyon ile başlatılan Demokratik Çözüm Süreci’ne dönülmesi yönünde çağrı yapması bekleniyor. 2017 Newroz programı Diyarbakır’da her yıl olduğu gibi Newroz Parkı’nda gerçekleştirilecek.

Öne Çıkanlar