ÖHD’den tecrit açıklaması: Hukuk iktidarlara, partilere, kişilere göre düzenlenemez

ÖHD’den tecrit açıklaması: Hukuk iktidarlara, partilere, kişilere göre düzenlenemez
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi'nde İmralı Cezaevi'nde uygulanan tecride ilişkin açıklama yapıldı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, dernek binalarında düzenledikleri basın toplantısında, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkati çekti. Basın açıklamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Remziye Tosun, Musa Farisoğulları, Öcalan’ın vasisi Mazlum Dinç, HDP Diyarbakır il yönetimi ve Gençlik Meclisi, 78’liler Derneği, Demokratik İslam Kongresi ve ÖHD üyeleri katıldı.

‘EN AĞIR TECRİT İMRALI ADASI’NDA’ 

Basın toplantısında konuşan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Berdan Acun, Türkiye’nin taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin üzerinden 71 yıl geçmesine rağmen; bu bildirge kapsamında insanın doğuştan sahip olduğu temel haklarının ihlaline her gün tanık olduklarını belirtti.

Bu hak ihlallerinin başında; tecrit, yaşam hakkı ihlali, işkence, kötü muamele, dil ve kültür asimilasyonu, kadın katliamları, çocuk istismarı, inanç sömürüsü ve cezasızlığın geldiğini ifade eden Acun, cezaevlerinde yaşanan tecridin en ağırının İmralı Adası’nda yaşandığını kaydetti. Acun, adanın denizden, karadan ve havadan kilometrelerce yasak bölge ilan edildiğini, esas özelliğinin ise bağlantısızlığı olmasına işaret etti.

‘AMAÇ, İTAATE ZORLAMAK, AYRIŞTIRMAK’

Acun, İmralı ile sistem arasındaki bağlantının, Öcalan’ı sadece "güvenlik" öncelikli bir mekâna yerleştirmek olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Ayırmayı, farklılaştırmayı, tekilleştirmeyi, ayrıştırmayı, ağır cezalandırmayı, itaate zorlamayı amaçlamaktadır. İşte tam bu açıdan tecrit sistemi bir cezalandırma rejimi değil, bir yöntemin tekniğidir. Bu teknik demokrasiyle, hukukla bağdaşmamaktadır. Tecrit, sadece içerideki mahpus için değil, başta aileler ve toplum üzerinde de uygulanır. İçeride mahpusa psikolojik baskı yapılırken, dışarıda mahpusların manipüle edilmesine ilişkin metotlar geliştirilip kitleler etki altına alınmaya çalışılır." 

‘GUANTANAMO VE İMRALI AYNI’

İngiltere Temyiz Mahkemesi, Guantanamo’da hapsedilen İngiliz vatandaşı Ferroz Abbasi'nin açtığı davanın, "kişinin hukuki bir kara delikte" keyfi biçimde hapsedildiğine karar verilmesi ile sonuçlandığını hatırlatan Acun, "Bu tarihten sonra Guantanamo için ‘hukuki bir kara delik’ belirlemesi sıklıkla kullanılır oldu. Aslında Guantanamo ile İmralı aynı kara deliklerin farklı halleridir. Bu zımni bir hukuk rejimidir" diye konuştu.

‘HUKUKA AYKIRI BU UYGULAMA SONLANDIRILMALI’

Anayasa, Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) ve diğer ilgili mevzuatta cezaevleriyle ilgili birçok düzenlemenin söz konusu olduğunu dile getiren Acun, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Cezaevinde tutulan herkesin ailesiyle, avukatlarıyla, dış dünyayla iletişimi güvence altına alınmıştır. Yıllardır, İmralı Cezaevi’nde tutulan Sayın Öcalan bu haklarını kullanamamaktadır. Bu haklarından yararlandırılması takdiri değil, zorunluluktur. Hukuk iktidarlara, partilere, kişilere göre düzenlenemez. Toplumsal düzenin sağlanmasını düzenler. Dolayısıyla herkes hukuka uymayla yükümlüdür. Hukuka aykırı bu uygulamanın sonlandırılması için kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar