ÖHD: Hala Mardin TEM’de tutulan Sevil Rojbin Çetin'in sırtında bot izleri var

ÖHD: Hala Mardin TEM’de tutulan Sevil Rojbin Çetin'in sırtında bot izleri var
Sevil Rojbin Çetin ile ilgili rapor hazırlayan ÖHD, işkencenin belgelenerek işkenceciler hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in gözaltına alındığı sırada köpekli ve fiziki işkenceye maruz bırakılması ile ilgili rapor hazırladı. Konuya ilişkin ÖHD Diyarbakır Şubesinde düzenlenen basın toplantısına Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İHD, HDP, Rosa Kadın Derneği, Med Tuhadfed,ve TJA katıldı. Raporu ÖHD Yöneticisi Avukat Seda Zengin açıkladı.

ZENGİN: SIRT BÖLGESİNDE BOT İZLERİ VAR

Ev baskınında evin bulunduğu binada komşuları ve diğer dairelerde bulunanların dışarı çıkmasına izin verildiğini belirten Zengin, kapı kırılarak eve giren polisin, özel harekata ait 2 köpeği Çetin’in üzerine saldırttığını belirtti. Köpek saldırısı sonucu Çetin'in bacaklarından ve vücudunun birçok yerinde ağır yaralar aldığını ifade eden Zengin, raporda yer alan tespitleri şu şekilde aktardı: "Polisler mağdurun sırtına ayaklarıyla basmış ve ezmeye çalışmışlardır. Kendisinin sırt bölgesinde bot izleri hala daha mevcuttur. Ayrıca basına yansıyan fotoğraflarda da görüldüğü üzere yüzüne aldığı darbe ile gözü ezilmiş ve dudağı patlamıştır. Sevil Çetin ikametinde üç buçuk saat tutulmuş ve bu süre zarfında ters kelepçe ile yüzüstü bırakılmıştır. Sevil Çetin kolluğa kanser hastası olduğunu söylemesine rağmen kolluk şiddeti devam etmiştir.

'ÇETİN HALA MARDİN TEM’DE TUTULUYOR'

Sevil Çetin, evinde tutulduğu süre içinde kolluk tarafından cinsel tacizde bulunulmuş ve kendisinin yarı çıplak fotoğrafları çekilmiştir. Yine defalarca kendisine küfür ve hakaretler edilmiştir. Kendisi yürüyemeyecek durumda olup ifadesinin alınması için adliyeye tekerlekli sandalye ile çıkarılmış, ardından Mardin Terörle Mücadele Şubesine götürülmüştür. Kendisi halen Mardin Tem Şube’de gözaltında tutulmaktadır. Bu süre zarfında da işkence izlerinin tespiti için savcılığa verilen talepler halen daha karşılanmamıştır.

'ETKİN SORUŞTURMA YAPILSIN' ÇAĞRISI

İşkencenin belgelenmesi ve faillerin ortaya çıkarılması için etkin bir soruşturma yapılması çağrısında bulunan Zengin, bu konuda yargı makamlarına sorumluluk düştüğünü hatırlattı. Gözaltı sırasında adli muayenede İstanbul Protokolü’ne uygun bir muayene yapılmadığını ifade eden Zengin, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Hatırlatmak isteriz ki işkenceyi gerçekleştirenler kadar buna tanık olup suçu bildirmeme suçu işleyen kamu görevlileri de sorumludur. Yine işkenceyi belgelemek isteyen şube yöneticimiz Gülistan Ataş da adliye içerisinde kolluk tarafından engellenmeye çalışılmış yine gitmiş olduğu Diyarbakır Tem Şube’de bu konuya ilişkin ifade vermesi gerektiği TEM Amiri tarafından kendisine iletilmiştir. Meslektaşımız hakkında bir soruşturma olup olmadığını sorması üzerine herhangi bir yanıt alamamış ve Şube’den ayrılmıştır.

'SORUMLULUAR HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI'

Bizler, Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak, Sevil Çetin’e yönelik yapılan işkenceyi asla kabul etmiyoruz! İşkencenin belgelenmesi ve işkencecilerin etkin soruşturma neticesinde haklarında derhal yasal işlemin başlatılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Görmüş olduğu işkence sonucunda yaşam hakkının da tehdit altında olduğu göz önünde bulundurularak kendisinin derhal hastaneye sevki sağlanarak tedavisinin yapılmasını ve serbest bırakılması gerektiğini vurguluyoruz. Faillerin ortaya çıkması için gerekli tüm hukuki mücadeleyi vereceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."

Öne Çıkanlar