ÖHP: Sandık güvenliği sağlanamadı

ÖHP: Sandık güvenliği sağlanamadı
Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) Diyarbakır Şubesi seçime ilişkin raporunu yayımladı.

ÖHP Diyarbakır Şubesi, 24 Haziran seçimlerinde yaşanan ihlalleri raporlaştırdı. Raporda, OHAL gölgesinde gerçekleşen seçimde sandık güvenliğinin sağlanamadığı belirtildi. Kulp’un Kayahan köyünde 21 kişinin görevli olduklarını ifade ederek belge teslim etmeden oy kullandığı belirtildi.
 
Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) Diyarbakır Şubesi, 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerde kent genelinde yaşanan ihlalleri raporlaştırdı. Raporda, seçim kampanyasında, iktidarda bulunan parti ve ittifakı için kamu kurum ve kuruluşlarının seferber edildiği, devlet kaynaklarının seçim kampanyasında iktidar partisi lehine kullanıldığı, Vali ve Kaymakamların bulundukları bölgelerde oy talebinde bulunduğu, evleri yıkılan bölge halkının TOKİ evlerinin teslimi ile tehdit edildiği, sandıkların taşındığı hatırlatıldı. Raporda, Suruç ilçesinde AKP’li vekil adayı İbrahim Yıldız ve yakınlarının 4 kişinin ölümü ve 7 kişinin yaralanması ile sonuçlanan saldırısına da dikkat çekildi.  
 

GÖZLEMCİ HEYETLERİN OKULLARA GİRİŞLERİ ENGELLENDİ

OHAL rejiminin gölgesinde gerçekleşen seçimin; şeffaf, güvenilir ve adil seçimler yapılması ve seçmen iradesinin parlamentoya yansıması için yeterli sandık güvenliğinin sağlanamadığının açık olduğu belirtilen raporda, çoğunluğu Avrupa’dan gelen kişilerden oluşan heyetlerin okullara girişinin engellendiği kaydedildi. 
 

ÖHP’nin raporundaki bazı ihlaller şöyle:
-Kulp ilçesinde erken saatte avukatlardan oluşan heyet ilçe girişinde uzun bir süre hukuksuz yere bekletilmiştir. Ardından ilçeye giriş yapan avukatlar, seçim günü boyunca yaşanacak hak ihlallerine karşı zorlu bir çalışma yürütebilmiştir. 

-Bağlar ilçesi İmam Hatip Ortaokulunda sandık başkanlarının Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘filigramın yeterli olduğunu, mühür vurmanın gerekmediği’ ifadeleri yüzünden yaşanan gerginlik avukatların müdahalesi ile çözülmüştür. 

-Diyarbakır ili Bağlar İlçesi Mesut Yılmaz İlköğretim Okulunda elinde boş zarflarla gezen daha sonra isminin Cengiz Keleş olduğu öğrenilen ve beraberindeki bir şahıs sandık görevlileri tarafından yakalanması üzerine kişinin "YSK görevlisi olduğunu ve görev nedeniyle eksik zarfların tamamlatıldığının" netleştirilmesi sonrası sorun çözülmüştür. Eksik zarfların, pusuların tamamlatılması için görevli olduğunu ifade eden şahıslara benzer şekilde seçim gününde farklı okullarda benzer durumlarla karşılaşılmıştır. 
 
-Bağlar ilçesi Akkoyun İ.Ö.O 2032 numaralı sandıkta seçmen listesinde yer almayan ancak seçmen kağıdı bulunan ve YSK seçmen sorgulamada ismi yer alan 3 kişilik aile oy kullanamamıştır. 
 
-Merkez Bağlar ilçesinde Akkoyunlar İlköğretim Okulunda çok sayıda mühürsüz oy pusulası yakalandığı okulda bulunan itiraza yetkili kişiler tarafından ifade edilmiş, tutanak tutulmuştur. 
 
-Eğil ilçesi Yukarı Haydan köyünde yaşanan usulsüzlükler nedeniyle oy kullanma işlemine ara verildi. Sabah saatlerinde itiraza yetkili kişilerin alınmaması konusunda yaşanan sorunlar ilerleyen saatlerde oy kullanımını etkilemiştir. Açık oya zorlanan köylülerin ve görevlilerin karşı gelmesi ile AKP’li köy muhtarının hakaret ettiği ifade edilmiştir. Bunun üzerine 1053 numaralı sandıkta oy kullanımı durdurulmuştur. Girişimler ve YSK’nin şikayetler sonucunda kapalı alanda oy kullanımına geçilebilmiştir. 
 
-Çınar ilçesine bağlı Çataltarla köyü, Kırkağaç (Mirmilan) köyünde korucuların halka oy kullandırtmadığı, blok oy kullanılmak istendiği belirtildi. Sabah saatlerinde bilgisi alınan bu durumlarda Yüksek Seçim Kurulu ile yapılan görüşmeler sonucu normale döndüğü belirtilmiştir. Ancak aynı ilçeye bağlı Karasungur Köyünün 1905 nolu sandığında köy muhtarının toplu oy kullanma istediği, buna karşı çıkan sandık başkanının tehdit edildiği ve Jandarma görevlilerinin sandık başında beklediği bildirilmiştir. Bu husus, İlçe Yüksek Kurulu ile görüşülmüş, tutanak tutulmuştur. 
 
-Çınar ilçesi Ekinveren köyünde sandık görevlisi bir kişi ile bir kısım köylünün açık oy verilmesi konusunda baskı oluşturması sonucu köylüler oy vermek için sandık başına gitmemiştir. Öğleden sonraki saatlerde çözüldüğü ifade edilen bu müdahalede ne kadar oyun açık kullanımına zorlanarak kullandırıldığı tespit edilememiştir. 
 
-Kulp İlçesi Koçgar/Totana köy yolunu kapatan köy korucuları tarafından HDP’li sandık görevlilerinin köye girişini engellendi. Geçmiş seçim dönemlerinde benzer sorunlarla karşılaşıla köye avukatlar ulaşamamış, kullanılan oyların usulüne uygun olmayan yöntemle kullanıldığı şaibeli hale gelmiştir. 
 
-Kulp ilçesi Ağaçlı köyü, Narlıca köyü, Zeyrek köyü ve Düzce köyünde Jandarmanın gezici dolaşan avukat ve yabancı heyetleri engellenme girişimi yaşandı. Zeyrek köyünde Jandarmanın sandığın başında silahlı şekilde beklediği görülmüştür. 
 
-Kulp ilçesi köyünde hukukçulardan oluşan heyete sivil giyimli korucu oldukları düşünülen kimseler tarafından silah doğrulttuğu ve köye girişlerine uzun süre izin verilmemiştir. 
 
-Hazro ilçesi Yazgı köyünde/mahallesi 1033 sayılı birleştirilmiş sandıkta sabah saatlerinde okuma yazma bilmeyen bir seçmene yardım edildiği esnada AK Parti Hazro ilçe başkanı müdahalesi gerçekleşmiştir. İlçe başkanının ‘HDP müşahitlerinin hepsinin okuldan uzaklaştırılacağını’ söylemesi üzerine gerginlik yaşanmış. Okula gelen 15 kişilik grup arasında havaya birden çok kez ateş açılmış. AKP ilçe başkanının korucu olduğu bilinen bir kişinin silahını alıp ‘Hepiniz örgüt olmuşsunuz’ diyerek silah doğrultmuş. Yüksek Seçim Kurulu’ndan hakimin olay yerine gelmesi, tutanak tutulması sonrası ilçe başkanı köyü terk etmiştir. Gün içinde ilerleyen saatlerde AK Parti ilçe gençlik kolları başkanı olduğu söylenilen kişinin köye gelerek; ‘Biz Hazro’dayız, bundan sonra gelebiliyorsanız merkeze gelin’ diyerek tehdit etmiştir.
 
-Diyarbakır merkezinde Hürriyet İ.Ö.O gözlemci olarak gelen Avrupalı heyet okula alınmamış ve okul bahçesinde bekletilmişlerdir. 
 
-Kulp ilçesi Ağaçlı köyü 1003 numaralı sandıkta Jandarmadan görevli personel dışında jandarma Özel Harekatı mensubu kişilerin sınıfın içerisine silahlı şekilde bulundukları görülmüştür. 
 
-Hazro ilçesi Cumhuriyet İ.Ö.O sayımın başlayacağı esnada avukat arkadaşlarımız okula alınmak istenmemiş, arama yapılmak istenmiş, bekletildikten sonra girebilmişlerdir. Avukatlar, sandık çevresinde kolluk kuvvetinin silahlı şekilde sandık çevresinde bulunmasına karşı çıkmıştır. Sandık çevresine silahlı şekilde gelen Hazro ilçe başkanı olduğu öğrenilen Fuat Güler polis sanılıp kendisinin de bu şekilde giremeyeceği konusunda sandık başkanı uyarılmıştır. Bunun üzerine AKP ilçe başkanı olan Fuat Güler "Siz burada iseniz ben de kalırım" demesi üzerine çıkan tartışmada ilçe başkanı Av. Edip Hüseyinoğlu’na su şişesi fırlatmış, kardeşi olduğu öğrenilen müşahitlerden Murat Güler, Av. Edip Hüseyinoğlu’na yumruklu saldırıda bulunmuştur. Yaşananlar tutanak altına alınmış, avukat arkadaşımız İlçe Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür.   
 
-Kulp merkez kimi okullarında ve özellikle Kayahan köyünde 21 kişinin görevli olduklarını ifade ederek 135 nolu Genelgeye aykırı olarak 142 belgesini teslim etmeden oy kullandığı ifade edilmiştir. (Sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumlularının, seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin ve ilçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu başkan ve üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin oy kullanma haklarının bulunduğuna dair belgeler)
 
-Lice ilçesine girişte bekletilen İtalya’dan gelen gözlemci heyet ilçe girişinden sonra gözaltı işlemi yapıldığı söylenmiş. Duruma müdahale edilmesi sonrası bırakılan heyet, gözlem yapmadan ilçeyi terk etmek durumunda kalmıştır.
 
-Dicle ilçesi Boğaz (Bahro) köyünde Jandarma bağlı karakol komutanının sandık başına gelerek açık oy kullanılmasına zorladığı ifade edilmiş. Aynı kişinin "devletin gücünü size göstereceğim" şeklinde köylüleri tehdit ettiği yer almıştır.
 
-Silvan Boyunlu köyünde gözlemci heyet ve avukatların girişi engellenerek kimlik kontrolü yapılmıştır. 
 
-Sur ilçesi Melik Ahmet Lisesi 1033 sayılı sandığın Kadın Destek Merkezi’ne taşındığı bilgisi seçim günü seçmenlerin oy kullanmaya gelmesi ile öğrenilmiştir. 
 
-Bismil ilçesi Üçtepe Köyü Üçtepe İ.Ö.O köy muhtarı 600 kişilik seçmen listesindeki tüm oylar eski muhtarı Sadullah Akyıldız ve beraberindeki 2 kişi tarafından topluca kullanılmak istenmiştir. Bu konuya müdahale eden avukat arkadaşlarımızın hukuki ilke ve kanunları hatırlatarak usulsüzlüğü hatırlatması üzerine tartışma yaşanmıştır. Avukatlar, tehdit edilmiştir.  
 
-Kayapınar ilçesi Akşemsettin Okulu, Nuriye Çelebi İ.Ö.O, İMKB  Kız Anadolu Lisesi, Cizrelioğlu Okulu ile Bağlar ilçesi, Çınar ve Sur ilçelerinde polisin 135 sayılı Genelgenin silah taşıma yasağına rağmen sandık çevresinde sayım boyunca hazır bulunacağının ifade edildiği bilgisi gelmiştir. Kolluk kuvvetinin sandık çevresinde sayımda hazır bulunacağı konusu birçok okulda aynı anda şikayet edilmesi ile sorunun merkezi olduğu anlaşılmıştır. İl Seçim Kurulu ile yapılan görüşmeler sonucu aşılsa da kimi okullarda bu şekilde sayım yapıldığı bilinmektedir. 
 
-Seçim günü içerisinde yaşanan birçok benzeri sorunlar ile saat 17.00 sonrasında sayım işlemleri, oyların Yüksek Seçim Kurulu’na teslimi ile birleştirme işlemleri esnasında usulsüzlükler ve kimi ihlaller yaşanmıştır. Genel olarak oyların sayımında müşahitlerin sayıma katılmasının kısıtlandırılmaya çalışıldığı, oy sayımı esnasında sandık etrafında kolluk kuvvetinin hazır bekletildiği ve kimilerinin silahlı şekilde bulunduğu konusunda başvurular olmuştur. 
 
-Oy sayım işlemleri sonrası sayıma ilişkin torbanın seçim kurullarına teslimi konusunda 135 numaralı Genelge’nin 47’nci maddesine aykırı davranılmıştır. Sandık kurulu başkanı ile ad çekme suretiyle en az iki üye tarafından bağlı bulunan seçim kuruluna teslimi gerçekleşir. Ancak birçok köy ve okulda sandık başkanı kolluk kuvveti ile teslim etmiş, iki üye yerine bir üye götürüleceği söylenmiş veyahut kura ekilmeden rastgele bir üye seçilerek teslim etmeye gidildiği bilgisi gelmiştir. Seçim Kanunu, ilgili Genelgede yer verildiği şekilde müşahitlerin eşlik etme şansı verilmemiştir. Buna göre Kocaköy 1004 numaralı sandık başkanı ve kolluk kuvvetlerinin olduğu araç ile ilçe merkezine getirilmiştir. 
 
-Bağlar ilçesi Yunus Emre Mah. İki polisin elindeki oy torbası ile apar topar gidişlerinin kameraya alan yurttaşların yaptığı başvuru sonuç vermemiştir. (MA)
 

 

Öne Çıkanlar