'Öldürülmesini ben emrettim'

'Öldürülmesini ben emrettim'
Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davasının 4. duruşması başladı. Özel kuvvvetler Komutanlığı'nda komutan olan Zekai Aksallı verdiği ifadesinde astsubay...

Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davasının 4. duruşması başladı. Özel kuvvvetler Komutanlığı'nda komutan olan Zekai Aksallı verdiği ifadesinde astsubay Ömer Halisdemir'e General Semih Terzi'nin ölüm emrini verdiğini söyledi.

GÜNCEL-  Astsubay Ömer Halisdemir'in öldürülmesiyle ilgili davanın dördüncü duruşması bugün Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Astsubay Ömer Halisdemir'i öldüren askerlerin yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, tanık Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallının duruşma günü il dışında olduğunu belirterek, Aksakallı'nın beyanının alındığını açıkladı. Aksallı mahkemeye verdiği beyanda, Ömer Halisdemir'e General Semih Terzi'yi öldürmesini emrettiğini belirterek "Son görüşmede Semih Terzinin hain olduğunu söyleyerek onu vurmasını söyledim" dedi.

Aksallı, Terzi'nin o gün babasının hasta olduğunu söylediğini belirterek "Semih Terzi'nin 15 Temmuz günü babasının rahatsızlığı için kendisinden izin istediği, Yaşar Gülerin önüne bir not gelince ayrıldığını anlattı.  Mehmet Partigöçü gördüğünü ve yüzünün kıpkırmızı olduğunu gördüğünü, bir şeylerin ters gittiğini anladığını anlattı. Çok ağır sonuçları olacağından bahsetmesine rağmen Albay Ümit Bak'ın oralı olmadığını anlattı." dedi.

İSMAİL OĞUZ VE AYŞE ŞAHİN MÜŞTEKİ OLARAK YER ALDI

Müştekilik talepleri kabul edilen olayda yaralanan İsmail Oğuz ve karargahta öldürülen Astsubay Nedim Şahin'in eşi Ayşe Şahin ile Halisdemir'in kardeşleri salonda yer aldı. Nedim Şahin'in oğlu Enes Şahin de müdahillik talebinde bulundu. 21 Şubat'ta başlayan, 3 günlük yargılamanın ardından ara verilen davanın bugünkü duruşmasında tanık beyanları dinlenecek, oturumlar 21 ve 22 Mart'ta da devam edecek. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, 10 tanığın üç gün sürecek yargılamada dinleneceğini söyledi.

Ademoğlu, kamera kayıtlarının çözümü için belirlenen 3 kişilik bilirkişi heyetine ek olarak 4 kişinin daha görevlendirilmesinin talep edildiğini, bunun üzerine 4 kişinin daha bilirkişi olarak görevlendirildiğini belirterek, kamera kayıtlarının incelenmesi ve çözümünün yapılarak rapor haline getirilmesi işleminin henüz tamamlanamadığını bildirdi. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, tanık ÖKK(Özel Kuvvetler Komutanlığı) Komutanı Zekai Aksakallı'nın duruşma günü il dışında olacağını ifade ederek, beyanının tespitini talep ettiğini, bu nedenle celse açılarak Aksakallı'nın beyanının alındığını bildirdi.

AKSAKALLI'NIN İFADESİ ŞÖYLE :

"Semih Terzi'nin 15 Temmuz günü babasının rahatsızlığı için kendisinden izin istediği, Yaşar Güler'in önüne bir not gelince ayrıldığını anlattı. Mehmet Partigöç'ü gördüğünü ve yüzünün kıpkırmızı olduğunu gördüğünü, bir şeylerin ters gittiğini anladığını anlattı. Çok ağır sonuçları olacağından bahsetmesine rağmen Albay Ümit Bak'ın oralı olmadığını anlattı. Son görüşmede Semih Terzi'nin hain olduğunu söyleyerek onu vurmasını söyledim. Astubay olmasını ben tavsiye ettim. Hatta sınavlara da ben götürdüm. Ömer Halisdemir'in cenazesini görünce Üzerindeki örtüyü kaldırdım, alnından öptüm. TİM personeli verdiğimiz emirleri uyguladı. Kışla terk edilmesin emri verilir normalde, ancak 15 Temmuz'da bu kullanılmadı. "

SANIKLAR:

Şehit Halisdemir'in eşi Hatice Halisdemir ile İsmail Oğuz ve Ayşe Şahin'in "müşteki" olarak yer aldığı davanın sanıkları şunlar:

Ahmet Kara, Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükcü, Fatih Şahin, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz, İsmail Çınar, Mehmet Bilge ve Mihrali Atmaca.

18 sanıktan 17'si hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından dörder kez, sanık Mihrali Atmaca hakkında da 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, bütün sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü üyeliğinden" 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

SON DURUŞMADA ALINAN ARA KARARLAR

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde 3 gün süren duruşmalarda, yargılamanın son günü savcılık mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, delil durumu, delillerin tam olarak toplanamamış olması ve adli kontrol şartlarının bu aşamada yetersiz kalacağını göz önüne alarak, sanıkların tahliye istemlerini reddederek tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Yargılama konusu olaya ilişkin kamera kayıtlarının çözümü yapılarak rapor haline getirilmesi için uzman heyet oluşturulmasına karar veren mahkeme, Özel Kuvvetler Komutanlığının suç tarihindeki emir komuta zincirini gösterir görev tablosu ile sanıkların Diyarbakır'dan Ankara'ya geldiği "Casa" tipi uçağın iç mekanını, oturma düzenini ve içerideki mesafeleri gösteren rapor istenmesine hükmetmişti.

Sanıkların kimlik bilgileri ve cep telefonlarından yararlanılarak, "ByLock" kullanıcısı olup olmadıklarının anlaşılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılacağını bildiren mahkeme heyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlar Daire Başkanlığına müzekkere yazılarak, el konulan dijital belgelere ilişkin inceleme sonuçlarının dosyaya kazandırılması kararı aldı.

 

Öne Çıkanlar