HDP'li Oluç'tan 'enflasyon' tepkisi: Ekonomideki bu çöküş durdurulamaz

HDP'li Oluç'tan 'enflasyon' tepkisi: Ekonomideki bu çöküş durdurulamaz
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Oluç, 'Ekonomideki attıkları bütün adımlar yanlıştır. TÜİK’in yaptığı sahte açıklamalar bile işin tutulamadığını gösteriyor' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifinde hekimlerle ilgili bir madde eklenmesi için teklif geldiğini dile getiren Oluç, "Biz de öneriyi inceledik. Türk Tabipler Birliği ve sağlık emekçileri sendikalarıyla görüştük. Eksik ve yetersiz olmasına rağmen uzman doktorlar, araştırma görevlileri, Sağlık Bakanlığı, Üniversitelerde çalışan hekimlerin özlük haklarında bir iyileştirme içerdiği için kabul ettik. Genel Kurul’da da buna dair açıklamaları yaptık. Bunu yaparken şuna özellikle vurgu yaptık; Evet doktorlar, araştırma görevlileri, Sağlık Bakanlığı ve kamu kurumlarında çalışan hekimler için önemlidir, fakat eksiktir. Sağlık emekçilerini, hemşireleri ve tüm sağlık personelini içermemesi nedeniyle mutlaka ek maddeler getirilmelidir, dedik.  Bir kanun teklifi verdik. Teklif verildikten sonra bu konuda adım atılacağına dair iktidar partilerinde gelen sözlere ilişkin bugün Genel Kurulun saat 11.00’da yeniden açılması ve bu değişikliklere dair adım atılması konuşuldu" dedi.

‘GERİ ALMAK İSTEDİLER’

Bugün ise doktorlara verilen hakların geri alınmasına yönelik AKP-MHP tarafından hamle yapılmaya çalışıldığını ifade eden Oluç, "Dün tüm partilerin ortaklaşa verdiği doktorlarla ilgili madde ihdasında doktorlara verilen emeklilik haklarından bir kısmı geri çekilmeye çalışıldı. İktidar tarafından, AKP-MHP ittifakı, hekimlere verilen emeklilik haklarıyla ilgili maddeyi yeniden görüşme talep ederek, geri çekmeye kalkıştı. Verilen azdır, daha çoğunun verilmesi gerekir derken; verilenden bir kısmını geri çekmeye kalkıştılar. Yap boz tahtasına çevirdiler. Mesele verileni almak değil, eşitliği sağlamak. Kabul etmedik. Bunun yeniden görüşülmesi teklifini kabul etmediğimiz için de herhangi bir gelişme sağlanmadı, görüşmeler sona erdi. Doktorlara verilen emeklilik haklarının geri çekilmesi değil, tam tersine o alanda bütün kamu açısından bakıldığında eşitlin sağlanması gerekir. Esas itibariyle kaynakların insanlar için kullanılmasıdır. Bunu özellikle vurguluyoruz" diye konuştu.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Doktorlar için yapılan iyileştirmelerin sağlık emekçilerinin tamamı için yapılması gerektiğini söyleyen Oluç, şöyle devam etti: "Pandemi döneminde gece gündüz, hayatını insanların ölmemesi için harcamış olan sağlık emekçileri ve hekimlerden söz ediyoruz. Hala pandemi koşulları sürüyor. Hala on binlerce insan enfekte oluyor, yüzlerce insan ölüyor. Bu koşullarda sağlık emekçilerinin haklarının bu şekilde tartışılması bile ahlaki ve insani değildir. Sağlık emekçileri ve hekimler her türlü özlük haklarındaki iyileştirmeyi hak etmektedirler. Sağlık emekçileri insanlar ölmesin diye çalışırken, bedeli hayatlarıyla ödemektedir. Yüzlerce sağlık emekçisi ve hekim pandemide ölmüştür. Ama bu iktidar kasaları boşaltmış olduğu için insanlara hak vermek yerine yanlışlıkla verdim, dedikleri hakları geri almaya çalışıyorlar. Böyle bir durum kabul edilemez. Bütçeden sonra konuşulacak, bizim tutumumuz devam edecektir."

YALAN RAKAMLAR  

TÜİK'in geçen ay 19,89 olan enflasyonu yüzde 21,31 olarak açıkladığını hatırlatan Oluç, TÜİK’in açıkladığı rakamların sahte olduğunu  söyledi. Enflasyonun  yüzde 60’lara vardığına dikkat çeken Oluç, "TÜİK’in başkanı, oradaki müdürler, çalışanlar bu halkın vergileriyle oluşan bütçeden maaş alıyorlar. Siz halkın aleyhine bu kadar yalan dolanı nasıl açıklayabiliyorsunuz. Utanmıyor musunuz? Sıkılmıyor musunuz? En ufak bir ahlaki sorumluluğunuz kalmadı mı insanlara dönük. Nasıl çalışıyorsunuz. Saraya pembe tablolar çizmek için yalan rakamları nasıl servis ediyorsunuz. 

ÇÖKÜŞ DURDURULAMAZ

İddiaları düşük faiz, yüksek düşüş. Dövizdeki artış enflasyona neden olmaz, diyorlar. İddiaları bu. Dolardaki bir yıllık artış grafiği görseli ve enflasyondaki bir yıldaki artış grafik, görüyor musunuz? Döviz arttıkça enflasyon yükseliyor. Açık, net.. Sizin yeni ekonomi politikası dediğiniz şey neye yol açıyor biliyor musunuz? Yüksek kur, yüksek işsizlik, yüksek enflasyon, yüksek yoksulluk buna yol açıyor. Yeni ekonomi politikasının rotası enflasyonda, kurda, faizde, işsizlikte, yoksullukta yükselme demektir. Ekonomideki bu çöküş durdurulamaz. Ekonomideki attıkları bütün adımlar yanlıştır. TÜİK’in yaptığı sahte açıklamalar bile işin tutulamadığını gösteriyor" diye konuştu.

‘BÖYLE KEPAZELİK GÖRÜLMEDİ’

TÜİK’in kapılarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açmamasına ilişkin Oluç, "Ana muhalefet partisinin Genel Başkanı TÜİK’e bir ziyarete gidiyor. Çok doğaldır. Ama kapılar kapatılıyor. Böyle bir kepazelik görülmemiş" dedi.

‘SÖYLEDİĞİ HERŞEY HUKUKSUZDUR’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Kılıçdaroğlu’nu hedef almasını da Oluç, şöyle değerlendirdi: "Bakanın söylediklerini bütçe tartışmalarında değerlendiririz. Ama İçişleri Bakanı bugün Türkiye’de hukuku, Anayasa ve yasaları, demokrasiyi asla tanımayan, demokrasiye ve hukuka karşı bütün saldırıların arkasında olan ve saldırıları bizzat gerçekleştiren kişidir. İçişleri Bakanının parlamentodaki muhalefet partileri hakkında söylediği her şey hukuksuzdur, demokrasiye düşmanlığın ifadesidir. Muhalefet partilerini sokak çetelerine hedef gösterme amaçlıdır. İçişleri Bakanı muhalefette yer alan partilerine yönelik işlenmekte olan suçların arkasında durma anlayışına sahip bir odak haline gelmiştir. Parlamentoya, demokrasiye halkın seçtiği vekillere saygı duymayı öğrenecektir. Öğrenmiyorsa zamanı geldiğinde de hukuk önünde bu yaptıklarının hesabı kendisinden sorulacaktır."

Öne Çıkanlar