Sorulara yanıt veremeyince HDP'ye saldıran Çevre Bakanı Kurum'a tepki: Biz sizin gibi atanmış değiliz

Sorulara yanıt veremeyince HDP'ye saldıran Çevre Bakanı Kurum'a tepki: Biz sizin gibi atanmış değiliz
Bütçe görüşmelerinde HDP'yi hedef alan Kurum'a tepki gösteren Oluç 'Onun bunun malına çökme, onun bunun malını kapatma gibi işlerle ilişkileriniz nedir?' diye sordu.

Çevre Bakanı Murat Kurum, Meclis Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarla ilgili bütçe görüşmeleri sırasında "Biz açtığımız her eserle Kürt kardeşlerimizin tebessümü için mücadele ederken siz annelerimizi feryat ettirdiniz, babalarımıza ağıtlar yaktırdınız ve biz Kürt kardeşlerimiz daha mutlu olsun, şehirlerimiz kalkınsın diye mücadele ederken siz yaktınız, yıktınız, harap ettiniz" dedi. Kurum'un HDP’yi suçlamasına partinin Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’tan yanıt geldi.

HDP’DEN ÇEVRE BAKANI MURAT KURUM’A: SİZ DE SOYLUGİLLERDENSİNİZ

HDP Grup Başkanvekili Oluç, "Bakanları dikkatle dinledik, gerçekten çok düzgün sunumlar yapıp, bakanlıklarını savunan bakanlarımız oldu. Bir de bir bakanımız var, o aynı geleneğe devam. Ya kara propaganda yaparsınız ya da sabun köpüğü dizi senaryosu yazarsınız. Siz bu geleneğin devamcısınız. Belki siz Soylugillerin etkisi altındasınız. Soylugiller diyorum çünkü sadece Süleyman Soylu değil, Sadık Soylu var. Hakkındaki iddialara cevap veremeyen bakan aynı Süleyman Soylu’da olduğu gibi ne yapar hemen HDP’ye saldırır. ‘FETÖ’ iltisaklılar ne yapar hemen HDP’ye saldırır. Siz de aynı geleneğin devamcısınız. Bunu bir kere daha gördük" dedi.

‘SÖYLEDİKLERİNİZİN HEPSİNİ SİZE İADE EDİYORUM’

"Bizim hakkımızda söylediğiniz asılsız, mesnetsiz iddiaların, iftiraların hepsini size iade ediyorum" diyen Oluç, devamında "Bugün burada konuşmayacaktım aslında siz bizi mecbur bıraktınız. Sizin bakanınız, kankanız olan Süleyman Soylu’nun 3-4 gün içinde başlattığı kumpasın devamı bugün geldi. Nerede? Cizre ilçe binamızı bastırdı, 26 kişiyi gözaltına aldırdı. Neden bir kumpas kurdu? Arkasını getirmesi lazım" şeklinde konuştu.

‘SOYLU’NUN ÇALIŞANLARI BİNAYA İNSAN GİBİ GİRMEYİ BECEREMİYOR’
Cizre ilçe binasında yapılan baskında Kürt halkının değerlerine hakaret edildiğini vurgulayan Oluç, "İlçe binasına girerken kapıyı pencereyi kırmaya alıştık da onu hep yapıyorsunuz. İnsan gibi girmeyi beceremiyor o Soylu’nun çalışanları ama başka bir şey daha yaptılar. Cizre ilçe binası içinde Kürt halkının değerlerine açıkça saldırdılar, Kürt düşmanlığı yaptılar" diye belirtti.

‘DENİZ POYRAZ’IN, TAYBET ANANIN, ROBOSKİ’NİN FOTOĞRAFINI ÇİĞNEDİLER’

Elindeki fotoğraflarla "Nasıl mı?" diye soran Oluç, devamında şöyle konuştu:

"Deniz Poyraz. Deniz Poyraz bizim İzmir’de alçakça katledilmiş arkadaşımız onun duvarda asılı olan fotoğrafını ayaklar altına alıp, çiğnediği kolluk gücü. Kürt halkının değerine saldırdı. Ama sadece o değil. Taybet Ana.  7 gün 7 gece cenazesi sokakta bırakılmış olan Taybet Ana’nın posterini ayaklar altına alıp, çiğnediler. Kürt halkının değerlerine açıkça saldırdılar. O kolluk daha beterini yaptı. Roboski ya Roboski. Uçakların öldürdüğü 34 insanımız aralarında yarısından fazlasının olduğu insanların posterini alıp, ayaklar altında çiğneyip, yırtıp, Kürt halkının değerlerini aşağıladılar. İşte sizin Kürt düşmanı politikalarınız, Kürt düşmanı üslubunuzdur, güvenlikçi politikalarınızdır insanların dağa çıkmasını sağlayan. Biz değiliz."

‘SİZİN POLİTİKALARINIZ GENÇLERİN DAĞA ÇIKMASINA YOL AÇIYOR’

"HDP, gençler dağa çıkmasın diye mücadele eden, demokratik ve barışçı bir çözümün gerçekleşmesi için mücadele eden, şiddete karşı mücadele eden partidir. Sizin güvenlikçi politikalarınız, asimilasyon politikalarınız, inkar politikalarınız, Kürt düşmanı politikalarınız dağa çıkmaya yol açıyor."

‘BELEDİYELERE EL KOYDUNUZ, HALK İRADESİNİ GASP ETTİNİZ’

"Utanmadan konuşuyorsunuz. Bütün belediyelerimize birkaç tanesi hariç kayyım eliyle el koymuşsunuz. Halka hizmet verilmemesi için halkın iradesini gasp etmişsiniz. O belediyelerden boşalttığınız alanda hizmet yaptık diye övünüyorsunuz. Sizin bu yaptığınızı da Kürt halkı unutmayacak. O sizin kayyımlarınız sizle beraber her türlü yolsuzluğu, hırsızlığı yapıyor. Siz de arkasında duruyorsunuz. Şimdi bakın geçenlerde Hasankeyf ya. Hasankeyf’te 12 bin yıllık tarihi kültürü sular altında bıraktınız, yok ettiniz. Sizin genel başkanınız özel pist yaptırarak, oraya gitmiş ve demiş ki, ‘HDP siz burada böyle bir şey yapabiliyor musunuz?’ demiş. Biz ‘yapamayız’ demiyorum, ‘yapmayız, yapmayız’, siz 12 bin yıllık tarihi yok ettiniz. Biz yapmayız. Siz insanlık mirasını tahrip ettiniz biz yapmayız."

HDP’DEN MURAT KURUM’A: BİZ SİZİN GİBİ ATANMIŞ DEĞİLİZ

Söz alan Bakan Kurum bir kez daha ithamlarını devam ettirdi. Kurum’un sözleri sırasında HDP milletvekilleri tepki gösterdi. Sataşmadan söz isteyen HDP vekillerine Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç söz vermedi. Bu sırada Bakan Kurum ve AKP’liler HDP’ye sözlü sataşmada bulundu. Milletvekillerinin ve bakanın birbiri üzerine yürümesine Meclis Başkanvekili Bilgiç, uyarılarla izin vermedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Ben size sorduğum sorulara cevap veremediğiniz için saldırıya geçtiniz. Onun bunun malına çökme, onun bunun malını kapatma gibi işlerle ilişkileriniz nedir? Soylugiller ile ilişkileriniz nedir? Bunu sorduk, sayın bakan bunun cevabını veremediniz. Bizi seçenler, bize gönül verenlerin haklarını savunuyoruz. Haklarını savunduğumuz için bizi milyonlar destekliyor. Onların sözü ve sesiyiz burada. Biz sizin gibi atama yoluyla bir yere gelmedik. Halkın oylarıyla iradesiyle, buraya geldik ve onların haklarını savunuyoruz. Bugüne kadar HDP ne bir yeri yaktı, ne bir yeri yıktı." (MA)

Öne Çıkanlar