Ölüm tehditleri alan sanatçı Hilal Nesin: Zorbalar karşılarındaki sessizlikten güç alır, sessiz kalmayın

Ölüm tehditleri alan sanatçı Hilal Nesin: Zorbalar karşılarındaki sessizlikten güç alır, sessiz kalmayın
Yazar ve tiyatrocu Hilal Nesin, sosyal medyada yaptığı bir paylaşım nedeniyle maruz kaldığı hakaretleri ve aldığı ölüm tehdidini Artı Gerçek'e değerlendirdi.

Anıl BAYRAKTAR


ARTI GERÇEK-Sosyal medyada yaptığı bir paylaşım sonrası cinsiyetçi saldırılara maruz kalan ve son olarak da ölüm tehditleri alan Hilal Nesin, " Linç, taciz, tehdit gibi olaylar sessiz kalmayın. Çevrenizdeki insanlara, tanıdığınız tanımadığınız insanlara karşı yapılanlara sessiz kalmayın. Zorbalar, karşılarındaki sessizlikten ve insanların yalnızlığından güç alırlar. Zorbalığa, tacize, şiddete sessiz kalmayın. Ortalığı, çarklıları duracak diye diş gösteren siyasilere, kişilere, cinsiyetçi, gerici, tacizci düzene bırakmayın" dedi. 

Tiyatrocu ve yazar Hilal Nesin, 9 Mart günü sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, son dönemlerde yaygınlaşan yardım kampanyaları konusunda yurttaşları uyarmış, özellikle de kendi özel hesap numaraları veya IBAN numaralarını vererek yardım toplayanlar konusunda dikkatli olunmasını söylemişti. Nesin ayrıca, yardım yapmak isteyenlerin ihtiyaç sahipleriyle konuşup direkt olarak yapılması gerektiğini de belirtmişti.

Nesin'in bu paylaşımından sonra sosyal medyadan organize bir şekilde kendisine ve ailesine yönelik ağır hakaret ve cinsiyetçi saldırılar başladı.

Olayın basında duyulmasının ardından Nesin, aynı kişiler tarafından ölüm tehditleri aldı. 

'DAHA FAZLA İNSANIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN DUYURMAK ZORUNDA HİSSETTİM'

Yaptığı paylaşım ve sonrasında gelişen olaylarla ilgili Artı Gerçek'e konuşan Nesin, "Paylaşımda asıl amaçladığım, insanların bu tarz yardım işlerinde dikkatli olmalarıydı. Saadet zincirleri, sahte kampanyalar, çiftlikler, sahte hastalar gibi birçok örnek gördük bu konuda. Bu tarz olaylar yüzünden mağdur olanlardan haberdar oldukça, daha fazla insanın mağdur olmaması için bunu duyurmak zorunda hissettim" dedi.

'AİLEME, İŞİME, EŞİMİN AİLESİNE YAPILAN BİR LİNÇ GİRİŞİMİNE DÖNÜŞTÜ'

Kendisine yönelik yapılan linç girişimlerini ve son olarak aldığı ölüm tehditlerini de anlatan Nesin şöyle konuştu: 

"Bu paylaşımım ardından sanki bir kişiyi hedef almışım gibi bir algı oluşturularak bir linç girişimi başlatıldı. İsim vermeden, sürekli tekrar eden bir yanlış üzerinden yaptığımız konuşmalar çarpıtılarak cinsiyetime, aileme, işime, eşimin ailesine ve soyadına yapılan bir linç girişimine dönüştürüldü. Üç haftadan uzun bir süre boyunca yayınlar, gönderiler ve paylaşımlar üzerinden yapılan linç, cinsiyetçi, eril bir dil ve hakaretler, iftiralar, küfürler ile katlanarak devam etti. En sonunda öldüğüm üzerine metaforik bir paylaşım ile ölümümün güzellenmesine kadar geldi."

'BANA DESTEK OLAN KİŞİLER, KURUMLAR DA LİNÇ EDİLDİ'

Kendisine destek veren kişilerin ve kurumların da aynı saldırılara maruz kaldığını anlatan Nesin şöyle devam etti:

"Linç artarak devam ettikten sonra bana ve edilen küfürlerin cinsiyetçi olmasından kaynaklı olarak, bu bağlamda, tüm kadınlara destek çıkan açıklamalar yapan kurumlar da ayın şekilde linç edildiler. Sayfaları hedef gösterildi ve açık açık "neden sahip çıktınız" denildi. Bana destek olan kişiler, kurumlar oldukça fazla oldu ancak hepsi benimle aynı kaderi paylaşarak linç edildiler. Bugün dünyada ve özellikle Türkiye'de gazetecilere, sanatçılara, siyasetçilere, aydınlara yapılanların minyatür bir versiyonu çıkmış oldu önümüze."

'ORTALIĞI, CİNSİYETÇİ, GERİCİ, TACİZCİ DÜZENE BIRAKMAYIN'

Linç, küfür, hakaret ve ölüm tehditleri gibi durumlara alışkın olduğunu ifade eden Nesin, kamuoyuna da taciz, tehdit gibi olaylara sessiz kalmama çağrısında bulundu. Nesin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunlar alışkın olduğumuz şeyler. Böyle yüzlercesini gördük hatta eşim Ahmet kat kat fazlasını gördü. Almanya'da Türk mahallesinde saldırıya uğradığımda Almanlar sahip çıkmıştı. Eşim tutuklandığında hiç tanımadığım onlarca insan benimle birlikte Silivri'de beklemişti. Linç, taciz, tehdit gibi olaylar sessiz kalmayın. Çevrenizdeki insanlara, tanıdığınız tanımadığınız insanlara karşı yapılanlara sessiz kalmayın. Zorbalar, karşılarındaki sessizlikten ve insanların yalnızlığından güç alırlar. Zorbalığa, tacize, şiddete sessiz kalmayın. Ortalığı, çarklıları duracak diye diş gösteren siyasilere, kişilere, cinsiyetçi, gerici, tacizci düzene bırakmayın."

AHMET NESİN: DOZ BİRAZ DEĞİL, ÇOK FAZLA AŞILDI

Öte yandan Hilal Nesin’in eşi, Artı Gerçek yazarı Ahmet Nesin olaya ilişkin sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı:

"Tamer Dursun denilen biri eşim Hilal Nesin’i aklı sıra eleştirirken mezar taşı yapmış. Sanırım doz biraz değil çok fazla aşıldı. Bu bir ölüm tehdididir ve aynı zamanda da ruh hastalığıdır. Bugüne değin sustum, çünkü seni medeni bir insan sandım"

Öne Çıkanlar