Ömer Faruk Gergerlioğlu'ndan hak ihlalleri tablosu

Ömer Faruk Gergerlioğlu'ndan hak ihlalleri tablosu
HDP Kocaeli Milletvekili DR. Ömer Faruk Gergerlioğlu hak ihlalleri ve önemli gündem maddeleri ile ilgili haftanın basın toplantısı düzenledi.

HDP Kocaeli Milletvekili DR. Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevlerinde sitematik bir şekilde artan hak ihlalleri başta olmak üzere, mülteciler, kadın, kaçırılanlar ve kayıplar üzerine basın toplantısı düzenledi.

'KAMUOYU OLUŞTURUYOR VE İHLALLERİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Yoğun hak ihlali başvuruları alıyoruz ve bunları da gündem etmek durumundayız. İşin doğrusu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu görevini yapmıyor ve biz bu yüzden insan hakları ihlallerini yoğun bir şekilde kamuoyuna, medyaya deklare etmeye çalışıyoruz. Böyle bir eksikliği var Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun; gelen başvurular konusunda etkin bir müdahilliği olmadığından dolayı biz burada tek başına insan hakları ihlallerini gündem ederek kamuoyu oluşturmaya ve ihlalleri önlemeye çalışıyoruz.

'AFGANİSTAN’DA KADIN HAKLARI GÜNDEMDE TUTULMALI'

Öncelikle gündemdeki birkaç konuya değinmek isterim. Malum Afganistan işgali sonrasında çok büyük bir tedirginlik var. Uçakların kanatlarına tutunarak ülkeden ayrılmaya çalışan insanların görüntülerini milyonlarca kez tüm dünya izledi. Taliban yönetimi gerçekten çok endişe verici uygulamalara öncesinde de imza attı, şimdi de imza atacak gibi görünüyor. Türkiye böyle bir anlayışla ortak hareket etmeye çalışıyor, bunlar son derece sakıncalı. Taliban anlayışı özellikle Afganistan’daki kadınların özgürlüklerini, haklarını, hukuklarını tehdit ediyor bu noktada gereken kamuoyu oluşturulmalı ve Afganistan’daki kadın hakları gündemde tutulmalıdır. Taliban’ın dini tamamen kendi kafasına göre algılayarak, insanlara dini fanatizm anlamında zulmeden bir yönetim anlayışı sergilediğini görüyoruz. Bunlar kabul edilecek hadiseler değil; ne insani ne İslami açıdan yapılanlar doğru değil. Afganistan’da insanlar büyük bir mağduriyet yaşıyor bunu yakinen görüyoruz, toplumsal duyarlılık talep ediyoruz.

DİNDAR AK PARTİ ‘KADIN PAZARLAMA’ İDDİASINA SESSİZ

Ayrıca Sedat Peker’in gündeme getirdiği hususlarda hala savcılar harekete geçmiyor. AK Parti Beşiktaş İlçe Başkan eski Yardımcısı Aliye Uzun ile ilgili kadın pazarladığı yönünde iki iddia var. Kamuoyunda çok tartışıldı ama bu konuda herhangi bir savcılık işlemi de yapılmadı ve mesele ortada duruyor. Dindar olduğunu söyleyen AK Parti eski yöneticisinin kadın pazarladığı yönündeki iddialar hakkında herhangi bir açıklama yapan da yok, bu AK Parti’nin ne kadar kokuşmuş bir durumda olduğunu gösteren bir başka olay.

'2 YAŞINDAKİ GÖÇMEN ÇOCUK ÜSTÜNE TAŞLAR YAĞDI'

Ankara Altındağ’daki olaylar hala gündemde. Bu konu ile ilgili bir müdahillikte bulunduk. Ankara’da saldırıya uğrayan Suriyeli aileyi ziyaret ettik ve onların durumunu anlamaya çalıştık. Altındağ’da göçmenlere yönelik saldırılarda bir Suriyeli aile sırf evleri, katledilen Emirhan Yalçın’ın evine yakın diye saldırıya uğramış. Aile boyu bu insanlar hayati tehlike yaşamış. Gördüğünüz gibi 4 çocuklu bir aile, en küçükleri 1 aylık bir bebek. Bu Suriyeli ailenin evinin camları taşlanmış, aile evden büyük bir telaşla kaçmaya çalışırken arabaya saldırılmış, camları kırılmış. Arabadan indirilip bu insanlar darp edilmeye, öldürülmeye çalışılmış, zor bela kaçmışlar. Gördüğünüz şu İbrahim isimli alnı bantlanmış çocuk, alnında 2 kesik var. Onu gördük. Taşlar yağmış çocuğun üstüne. Dehşet bir saldırı yaşanmış, bu çocukların hayatları boyunca unutamayacağı bir saldırı yaşanmış. Biz ailenin evine gittik. Altındağ’dan hemen kaçmışlar, bir arkadaşlarının evinde bir başka mahallede kalıyorlar.

Baba işinden ve evinden ayrılmak zorunda kalmış. Bir başka ailenin yanında perişan bir halde kalan 6 nüfuslu bir aile. Göçmenlere yönelik ayrımcılığın ve hatta nefretin hangi boyutlara geldiği, masum insanları taşlamaya, öldürmeye kadar vardığını görüyoruz. Biz aile ile konuştuk, uğradıkları saldırıdan sonra herhangi bir polis kaydı da yok. Suç duyurusu için İnsan Hakları Derneği onlara yardımcı oluyordu.

Emirhan Yalçın’ın babası Osman Yalçın beyefendi ile de. Kendisine taziyelerimizi de bildirdik. Hem bir Türk gencinin katledilmesi son derece müessif bir hadisedir hem de bu hadise bahane edilerek bir göçmen, Suriyeli ailenin evine taşlarla saldırılması, katledilmeye çalışılması, küçücük çocukların kafalarına taşlar atılması utanç verici hadiselerdir. Göçmen sorunu insan hakları çerçevesinde çözülmelidir. Yağmacılıkla, talanla, insanları göçmenlerin üzerine salmakla, nefretle, ayrımcılıkla kimse bir yere varamaz. Bu politikalar yanlış politikalardır. İktidar göçmenleri ülkeye kabul etti, ediyor ve bu göçmenler başka bir yere gidemiyorlar, kendi ülkelerine dönemiyorlar. Bu durumda iktidarın soruna insan hakları çerçevesinde çözüm bulması gerekiyor. İktidar çözüm bulmayınca toplum kendi kafasına göre çözümler bulmaktadır.

80’e yakın kişi polis tarafından gözaltına alınmış. Bunların yarısı hırsızlıktan, yağmadan, talandan sabıkası olan insanlar. Düşünün böyle aileleri, küçük çocukları olan aileleri hırsızlıktan, yağmadan, talandan sabıkası olan insanların insafına terk ediyorsunuz. Biz her halükarda ırkçılığa, ayrımcılığa karşıyız. Bu meselelerin  ilk önce iktidar tarafından çözülmesi gerektiğini söylüyoruz yoksa bu çözümü toplum sağlamaya çalışıyor; bu da tehlikeli bir durum. Bunların bir an evvel bitmesi lazım. Artı, muhalefetin de ayrımcı söylemlerden uzak durması lazım. HDP bu noktada son derece ilkeli bir duruş sergiliyor ama muhalefetin diğer partilerini de bu noktada eleştiriyorum. İktidardan hiç farklı değiller. Neye çare bulabilecekler onu da anlamak mümkün değil. "Bu ülkeden defolun gidin ey göçmenler!" diyerek soruna çare bulamazsınız, bu insanlar burada duruyor. Sürekli onlara yönelik ayrımcı ve nefret dolu söylemlere devam ederseniz toplumda katliamlar yaşanmaya devam eder.

CEZAEVİ HAK İHLALLERİ

Cezaevi ihlallerine devam ediyoruz. Gördüğünüz kişi Muhlise Karagüzel anjiyo olduğu hastanede 8 gün boyunca bir eli ranzada kelepçeli tutuldu bu kadının. Boyun ve belinde olmak üzere 2'şer fıtık bulunuyor. İktidar hasta tutsaklar üzerindeki düşman ceza hukukundan vazgeçmeli. Düşünün anjiyo olduğu hastanede yatağında 8 gün boyunca eli ranzada kelepçeli olarak tutulan bir kadın var karşımızda.

Giresun Espiye cezaevi ve İstanbul Maltepe Cezaevi’nden yoğun Covid vakaları haberleri geliyor. Maltepe Cezaevi’nde ölen bir mahpus olduğu ve Covid vakalarında gereken önlemlerin alınmadığı şikayetlerini alıyoruz.

DENETİMLİ SERBESTLİK AYRIMCILIĞI

Şerif Mesutoğlu Urfa Siverek Cezaevi’nde. Yargıtay tarafından onanan cezası hakkında Anayasa Mahkemesi’nin adil bir karar vermesi lazım. Kaymakam Muhammet Safitürk davasında cinayeti işlemediği halde cezaevinde tutuklu bulunan bir insan Şerif Mesutoğlu. Büyük bir adaletsizlik var. Biz de Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar onu gündem etmeye devam edeceğiz.

Hukuku savunanlar direniyor. Av. Selçuk Kozağaçlı da Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı olarak birçok hukuksuzluğa ayrımsız bir müdahale, mücadele ettiği için cezaevinde olan mağdurlardan birisi ve biz onu gündem etmeye devam edeceğiz.

KAYIPLAR VE KAÇIRILANLAR

Yusuf Bilge Tunç 2 yıldan fazla kaçırılmış durumda halen bir haber yok. Biz bunu kesinlikle kabul etmeyeceği! 30 yıldır, 40 yıldır kaçırılan insanların yakınları var ve yakınlarını arıyorlar! 2 yılı aşkındır kaçırılan Yusuf Bilge Tunç’un da hakkını hukukunu aramaktan hiçbir zaman geri durmayacağız.

Hüseyin Galip Küçüközyiğit 29 Aralık’tan beri kaçırılmış nerede olduğu belli değil. Onun da hakkını hukukunu sormaya devam ediyoruz. Tıp fakültesinde okuyan kızı okulu ile mi uğraşsın, babasını mı arasın ne yapacağını bilemez perişan bir halde ve maalesef Hüseyin Galip Küçüközyiğit ortalıkta yok, hiçbir iz yok. En son olarak kamera görüntülerinde onu 3 kişinin takip ettiği görüldü ve ondan sonra bu kişi ortalıkta yok. Besbelli birileri alıp onu kaçırdı götürdü bir şeyler yaptı, bir yerlerde tutuyor veya öldürdü. Ne olduğunu bilemiyoruz, devlet yetkilileri bu konuda adım atmıyor, adım atmayınca da şüpheler onların üzerinde yoğunlaşıyor.

İZMİR’DE HAK VE ADALET PANELİ

Geçtiğimiz günlerde İzmir’deydim ve İzmir HDP İl Teşkilatımızda Deniz Poyraz kardeşimiz ile ilgili açılan anı defterini imzaladım. Deniz Poyraz’ın katlinin üzerinden evet 1.5-2 ay geçti ama biz Deniz Poyraz’ı kesinlikle unutmayacağız çünkü ırkçılık saikiyle katledilen masum bir genç kadındı. Kendisini hatırlatmaya, unutturmamaya devam edeceğiz!

İzmir Vekilimiz Serpil Kemalbay ile beraber İzmir’deki KHK mağdurlarının sorunlarını dinlediğimiz bir toplantı yaptık. Yurdun dört bir tarafında KHK soykırımına karşı elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu toplantılarımızda KHK’lılardan yoğun bir şekilde hak ihlali başvuruları aldık.

Ayrıca İzmir’de Hak ve Adalet Paneli’mizde, İslam dünyasındaki iktidarların hak ve adalet dünyasındaki ihlalleri konusunda önemli vurguların yapıldığı bir panelde, Müslüman dünyasının dertlerini konuştuk, tartıştık. Müslüman dünyasındaki hak ve adalet ile ilgili sıkıntıların tartışılması gerekiyor. Bunlar tartışılmadığı taktirde bu ülkedeki Müslüman, Hristiyan’ı, dindarı, ateisti her kesimden insan bu uygulamalardan büyük mağduriyetler yaşayacak.

Öne Çıkanlar