BMD Yönetim Kurulu Başkanı Öncel: Son parayla çekler ödendi

BMD Yönetim Kurulu Başkanı Öncel: Son parayla çekler ödendi
Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, ülke ekonomisi için istenmeyen durumlarla yüzleşmek zorunda kalınabileceği uyarısı yaptı.

Koronavirüs (Covid) salgınında üretim ve perakende ticarette yaşanan duraksama, bu hafta bazı markaların açılış kararı almasıyla birlikte yerini kademeli "normalleşmeye" bıraktı.

250 milyar TL'lik ciro ve 70 bin perakende satış noktasını temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, hiç kimsenin öngöremediği, 100 yılda bir karşılaşılabilecek bir salgınla karşı karşı karşıya olduklarına dikkat çekerken, normalleşmenin ise 2021 başına sarkabileceğini aktardı.

Sözcü’ye en az yüzde 25 küçülme öngördüklerini vurguladığı perakende sektöründeki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Öncel’in değerlendirmeleri şöyle:
‘SON PARAYLA ÇEKLER ÖDENDİ’

– Geçen 1.5 aylık korona sürecini sektörünüz açısından süreci kısaca değerlendirir misiniz?

Perakendeci geride bıraktığımız süre boyunca bir yandan acil ödemelerini yapabilmek için kredi ararken, diğer taraftan alışveriş merkezi (AVM) yönetimleri ve mağaza sahiplerine derdini anlatmaya çalıştı.

BMD çatısı altındaki 384 markanın mağazaları 19 Mart'ta kapattı. Online satış dışında nakit akışı durdu. Perakendeci elinde kalan son kaynağı çalışanını, tedarikçisini mağdur etmemek ve vadesi gelen çekleri ödemek için kullandı.

Biz her biri ülkenin değeri olan firmalarımızı ayakta tutmaya, istihdamımızı korumaya çalışırken, AVM yönetimlerinin ve mağaza sahiplerinin kira derdine düşmelerini, haftalardır bu konuyu konuşmak zorunda kalmamızı çok acı buluyoruz.

‘NORMALE DÖNMEK ÇOK UZUN ZAMAN ALACAK’

– Yaşanan krizin derinliğini değerlendirebilir misiniz?

Hiç kimsenin öngöremediği, 100 yılda bir karşılaşılabilecek salgınla karşı karşıyayız. Tüm dünyanın sorunu olan salgının küresel ve yerel ekonomilerde ağır tahribatları olacak. Ticaretin normale dönmesi ise çok daha uzun zaman alacak hatta belki yılbaşını bulacak.

‘ALIŞVERİŞTE E-TİCARETİN PAYI ÇOK HIZLI ŞEKİLDE ARTACAK’

– Salgın sonrası satış ve tedarik zinciri alanlarında ne tür dönüşümler yaşanmasını öngörüyorsunuz?

Perakende alışverişte e-ticaretin payı çok hızlı şekilde artmaya devam edecek. Öte yandan önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek olağanüstü gelişmeler için hem ulusal mevzuatlarda hem firmalar arası sözleşmelerde hem de kira kontratlarında artık ciro kirası yönünde uyarlamalar yapılmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.

‘ÜLKE EKONOMİSİ İSTENMEYEN SONUÇLARLA YÜZLEŞEBİLİR’

– Covid-19 sonrasında yeni bir iflas veya konkordato dalgası bekleniyor mu?

Süre uzar ve dayanışma olmazsa pek çok işletmede büyük sorunlar yaşayacağız. Eğer bu zor günlerde dayanışma ruhunu istenen ölçüde canlandıramazsak hem markalarımız hem de genel olarak ülke ekonomimiz için istenmeyen sonuçlarla yüzleşmek durumunda kalabiliriz.

Bugün dayanışmaya yanaşmayanların yarın mağazalarını kiraya verecek firma bulamayabileceklerini düşünüyoruz.

‘TÜM PLANLARIMIZ ALT ÜST OLDU, PERAKENDE YÜZDE 25 KÜÇÜLECEK’

– Yılsonu için küçülme tahmininiz nedir?

Organize perakendenin cirosu son yıllarda cari fiyatlarla ortalama yüzde 12-15 büyüme kaydediyordu. 2020'ye de yine benzer bir büyüme hedefi ile başladık.

Ancak salgınla birlikte tüm planlarımız alt üst oldu. Mevcut durumun haziran sonuna kadar devam etmesi durumunda perakendede en az yüzde 25 küçülme öngörüyoruz.

Öne Çıkanlar