Onlara sokağa çıkma yasağı yok: Tarım işçisi kadınlar salgında 40 derece sıcakta çalışıyor

Onlara sokağa çıkma yasağı yok: Tarım işçisi kadınlar salgında 40 derece sıcakta çalışıyor
40 derece sıcaklıkta ara vermeden çalışan kadın tarım işçileri, koronavirüs salgını sonrasındaki kriz ortamında ağır çalışma koşullarıyla ev geçindirmeye çalışıyor.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, koronavirüs (Covid-19) nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan kiraz toplayan kadın tarım işçileri, mevcut kriz koşullarında zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcak havada ev geçindirmeye çalışıyor.

Şehzadeler ilçesindeki 21 bin dekarlık alanda haziran ayı ortasına kadar sürmesi beklenen hasat, kadınların emeğiyle toplanıyor.

ARA VERMEDEN ÇALIŞIYORLAR

Kalın kabuğu ve lezzetiyle Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürün için saat 06.00'da bahçeye giden işçiler, saat 14.30'a kadar kiraz topluyor. DHA’nın haberine göre sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan işçiler, ara vermeden çalışmayı sürdürüyor. Toplanan kirazların bir bölümü pazara giderken, bir kısmı ise İzmir Toptancı Hali başta olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere gönderiliyor.

TARIM İŞÇİSİ KADIN: ÇOCUĞUMU OKUTMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM

Sancaklı İğdecik Mahallesi'nde kiraz toplayan tarım işçisi evli 3 çocuk annesi Kaniye Ercan (45), "Saat 05.00'te uyanıyoruz. Kiraz bahçesine gelmek için yola koyuluyoruz. Sabah erkenden mesaiye başlıyoruz. Şu an üniversiteye hazırlanan bir çocuğum var, onu daha güzel şartlarda okutmak için çalışıyorum. Burada kiraz toplayarak yapacağım birikimi onun eğitimi için harcayacağım" dedi.

‘ÇOK ZORLANIYORUZ AMA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’

Evli 3 çocuk annesi tarım işçisi Güler Özen (52) de, "Burada kiraz toplayarak günde 100 lira alıyorum. Bu kazandığım paraları biriktiriyorum. Yaklaşık 2 ay burada çalışacağım. Burada kazandığım parayla torunumun sünnetini yaptıracağım. Ama havada gerçekten bunaltıcı bir sıcak var. Çok zorlanıyoruz ama yapacak bir şey yok. Çalışmak zorundayız" diye konuştu.

Bir diğer tarım işçisi evli 2 çocuk annesi Azize Ceylan da (52), "Burada kiraz toplayarak kazanacağım parayla banka kredimiz ve diğer borçlarımızı ödeyeceğiz. Hava çok sıcak, bu bizi zorluyor. Bu yıl normalde çalışmayacaktım, ama borçlarım olunca mecbur kaldım. Rabbim yardımcımız olsun" dedi.

ÜRETİCİ: KİRAZ REKORU KIRDIK

Sancaklı İğdecik Mahallesi'nde kiraz üreticiliği yapan çiftçi Yusuf Ziya Özel (56) ise bu sene kiraz rekoltesinden memnun olduğunu dile getirerek, "Şu an topladığımız kirazın kilosunu 20 liradan satıyoruz. Allah bir afet vermezse, hepsini değerlendirmeyi nasip ederiz. Bugün sokağa çıkma yasağından muaf tutulduk" diyerek, yetkililere teşekkür etti.

Öne Çıkanlar