Online Kürtçe kursuna ilgi yoğun: 2 bin başvuru

Online Kürtçe kursuna ilgi yoğun: 2 bin başvuru
'Her yerde, her kurumda dilimizi konuşacağız.'

25 Kürt dernek ve yayınevinin bir araya gelerek başlattıkları online dil kursuna 2 bin 70 kişi başvurdu. Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, "Saldırılara rağmen Kürtlerin ve Kürtçenin önüne geçemeyecekler" dedi.

Kürt Araştırmalar Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), Aram, Aryen ve Mori yayınevleri, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DİSA-DER) ve Tora Kurdî’nin de aralarında bulunduğu 25 Sivil Toplum Örgütü (STÖ) ve yayınevinin online Kürtçe dil kursu kampanyasına ilgi yoğun oldu. 17 Mayıs’ta alınmaya başlanıp 1 Haziran’da sona eren kayıt başvurularına 2 bin 70 kişi başvurdu. 

Yapılan bu başvurular doğrultusunda 27 sınıf açıldı. Kürtçenin Kirmanckî (Zazakî) ve Kurmanci lehçelerinin öğretildiği dersler ZOOM uygulaması üzerinden verilmeye başlandı. 
 
Hafta için 14.00-16.00 ila 20.00-22.00 saatleri arasında her gün kampanyada yer alan kurumlardan birince verilmesi kararlaştırılan dersler 4 ile 6 hafta arasında sürecek.
 
Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, başlattıkları kampanyaya gösterilen yoğun ilgi hakkında konuştu.
 
Covid-19 salgınının başlamasıyla birlikte dernek olarak öğrencilerini zor durumda bırakmamak için dönemlik kurslarını durdurduklarını ve online dersler vermeye başladıklarını dile getiren Şubaşı, online derslere yoğun ilgi gösterilmesi üzerine 25 STÖ örgütü ve yayınevi olarak bir araya gelerek böylesi bir kampanya başlattıklarını ifade etti.
 
ONLİNE KURS İMKAN SUNDU
 
Kampanya ile birlikte aynı zamanda Kürtçe üzerinde çalışma yürüten yapılar arasında iletişim ve ilişkiyi güçlendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Şubaşı, "Birlikte ortak bir güç halinde daha çok kişiye ulaşmayı hedefledik. Kürtlerin kendi anadilleri ile eğitim veren kurumları kapandı. Kurumların kapanmasıyla bir boşluk oluştu. Bu sorunlardan dolayı online kurs güzel bir imkan oldu. Bu yolla Kürtçenin okuma ve yazma konusunda yayılımı yapılabilir. Öte yandan Kürtçesini ileriye taşımak isteyenlere de yardımcı oluyoruz" diye belirtti.
 
KÜRTÇEYE SALDIRI
 
Şubaşı, Kürtlere ve dilleri Kürtçeye dönük yönelimlere de değindi. Kürtçeye yönelik her gün yeni bir saldırı ile karşılaştıklarını dile getiren Subaşı, Siirt Belediyesi’ne atanan kayyımın belediyeye ait Celadet Alî Bedîrxan Kütüphanesi'ni yıkmasına işaret etti. 
 
Ülkenin başkenti Ankara’da ise Barış Çakan isimli gencin Kürtçe şarkı dinlediği için genç sokak ortasında öldürüldüğünü vurgulayan Subaşı, "Türkiye’de nefret dilinin yürütülmesinden dolayı birçok yerde Kürde ve Kürtçeye saldırılar oluyor. Şirin Tosun, Sakarya Karasu'da Kürtçe konuştuğu için öldürüldü. Bu saldırılar ne kadar devam etse de Kürt dilini ve kültürünü bırakmayız. Aynı şekilde dilin ev içine hapsedilmesine de izin vermeyeceğiz. Her yerde, her kurumda dilimizi konuşacağız. Bu saldırılarla Kürdün ve Kürtçenin önüne geçemeyecekler" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)
 

Öne Çıkanlar