Operasyon sonrası HDP’ye üyelik ve dayanışma ziyaretleri arttı: Faşizme karşı birleşik bir mücadele örelim

Operasyon sonrası HDP’ye üyelik ve dayanışma ziyaretleri arttı: Faşizme karşı birleşik bir mücadele örelim
HDP İstanbul İl Eş Başkanları, 'HDP’yi ötekileştirmeye çalışırken tam tersi bir tablo çıktı ve partimiz büyük bir dayanışmayla sahiplenildi' dedi.

HDP’ye yönelik düzenlenen ‘Kobane operasyonu’ sonrası partilerine yüzlerce kişi üye olmaya başladığını belirten HDP İstanbul İl Eş Başkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, bu süreçteki gelişmeleri değerlendirdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), "Kobane soruşturması" kapsamında 2014 yılında Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu siyasetçilerin gözaltı süresi 5’inci gününe girdi. Operasyon ilk gününden bu yana birçok kesimin tepkisiyle karşılandı. Birçok parti, kurum-kuruluş ve sivil toplum örgütü bulundukları illerde HDP binalarına dayanışma ziyaretinde bulundu.  Dayanışma ziyaretinin yanı sıra aydın ve yazarların çağrısıyla başlatılan "HDP’ye üye ol" kampanyası da tüm kentlere yayıldı

Operasyon sonrası partilerine yüzlerce kişi üye olmaya başladığını belirten HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, bu süreçteki gelişmeleri Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

‘İKTİDAR EŞTİĞİ KUYUYA DÜŞTÜ

Gözaltıları "intikam operasyonu" olarak değerlendiren Eş Başkan Elif Bulut, "Operasyonunun neresinden tutarsınız tutun iktidarın elinde kalacak" dedi. Bulut, "HDP’nin mücadelesindeki haklılığı bu operasyonla bir kez daha ortaya çıktı. İktidar, eştiği kuyuya düştü. Nefretle yaklaşırken nefretlerinde boğuluyorlar. Çünkü HDP’yi ötekileştirmeye çalışırken tam tersi bir tablo çıktı ve partimiz büyük bir dayanışmayla sahiplendi. Buda iktidarın hiç istemeyeceği bir şeydi" diye belirtti.

‘ONUR VERİCİ BİR DAYANIŞMA SERGİLENİYOR’

Operasyondan sonra il ve ilçe binalarına gerçekleşen dayanışma ziyaretlerine de değinen Bulut, "Zaman zaman da bir araya geldiğimiz ama bir süredir de bizimle daha az temas eden kurumlar özellikle bu süreçte gelmeye başladı. Söyledikleri bu faşist bloğun evvela gideceği ve HDP’nin de bu gidişatı hızlandıracağı. ‘Birlikte ne yapabiliriz, nasıl katkı sunarız birbirimize’, ortak platformlarda çalışma yürütmek istediklerini belirtiyorlar. Bizim için çok onur verici bir dayanışma. Dostların bizimle olduğunu görmek bizleri daha da güçlü kılıyor. İktidar saldırdıkça HDP güçleniyor. Tam da burada HDP’nin haklılığını bir kez daha dillendirme şansımız oldu" diye konuştu.

‘BARIŞ ÇAĞRISI DEKLARASYONUMUZ KARŞILIK BULDU’

Gerçekleşen dayanışma ve sahiplenme "Barış Çağrı Deklarasyonu"daki temanın özünü ortaya çıkardığını vurgulayan Bulut, "Deklarasyonda ‘ortak mücadele’, ‘barışı toplumsallaştırma’ ve bunu yaparken tüm halklarla birlikte yürümekti. Biz böyle bir çalışma yürütürken operasyon geçekleşti. Dayanışmayı göz önünde bulundurduğumuzda deklarasyonumuz karşılığını bulmuş" diye belirtti.

‘ÜYE SAYIMIZ ARTIYOR’

Yapılan operasyona karşı bir reaksiyonun geliştiğini dile getiren Bulut, şöyle devam etti: "Topyekun bir tepki var. Çünkü artık bu operasyon bardağı taşıran son damlaydı. Doğallığında gerçekleşen bu refleks; ‘HDP’yi sahiplenmek sadece söylemekle olmaz’ denilerek sosyal medyadan üyelik çağrıları yapıldı. Aydın insanlarca yapılan bu çağrı hızlı yaygınlaştı ve birçok yurttaş il ve ilçe örgütlerimize gelip üyelik yapıyor. Yine sosyal medya üzerinden bize ulaşıp ‘nasıl üye olabilirim’ diye soruyorlar. Parti olarak gönüllülük esasına dayandırdığımız için üyeliğe pek önem vermiyoruz ama bu dönemde artık çok önemli ve değerli. Çünkü üyelikle ‘HDP’yi sadece desteklemek, haksızlıklara ses çıkarmakla yetinmiyorum bir de safımı da belli ediyorum’ mesajı veriliyor. O yüzden her bir üyelik bizim için çok önemli. Birçok yurttaş bizi arayıp ya da il ve ilçe binalarımıza gelip ‘daha önce oy vermedim ama artık sizin partinize üye oluyorum’ diyor. Bu anlamıyla biz de il ve ilçe örgütlerimizle biz meydan meydan, kapı kapı dolaşıp üyeliklerimizi arttırıp, dayanışmayı büyüteceğiz."

Bulut, son olarak "HDP’nin tam zamanı" diyerek, dayanışma ve sahiplenmenin büyütülmesi için partilerine üyelik çağrısında bulundu.

‘SAHİPLENME TOPLUMUN VİCDANININ VE BELLEĞİNİN ÜRÜNÜ’

Operasyonun partilerine yönelik bir provokasyon olarak değerlendiren Eş Başkan Erdal Avcı ise, "Kobanê protestolarından 6 yıl sonra getirip HDP’nin üstüne bocalaması, HDP’ye ve dostlarına dönük negatif algılar yaratmaya çalışması bu hükümetin tıkanmışlığını somut göstergesidir. Kobanê protestoları açığa çıkmış tüm suçlar dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun da söylediği gibi çete güçleri hatta kendilerinin de dediği gibi cemaate bağlı güçlerin yaptığı provokasyonlar olduğu anlaşılacaktır. Bu yönüyle net olarak söylemek isteriz ki eğer soruşturma Kobanê protestolarına yönelik ise suçların altında hükümetin kendisi kalır" diye konuştu.

"Bugün partimizi sahiplenme konusunda açığa çıkan ‘HDP’ ye üye olma, sahip çıkma, yanında yer alma’ isteği kesinlikle toplumun derin vicdanı ve belleğinin ürünüdür" diyen Avcı, "Operasyona karşı aydınlardan, yazarlardan, sanatçılardan, demokratik kitle örgütlerine ve genel olarak halktan partimize dönük sahiplenme ve üye olma talepleri arttı" dedi.

‘FAŞİZME KARŞI BİRLEŞİK BİR MÜCADELE ÖRELİM’

Tüm savaş tantanalarına verilecek en onurlu tepkinin barış talebinin yükseltilmesi olacağının altını çizen Avcı, şunları söyledi: "Siyasetten çok farklı zeminlerde olabilirler ama HDP ile yan yana olmak, HDP’nin siyaseten güçlenmesini sağlamak sadece HDP parti ve yöneticilerinin değil bu topraklarda yaşayan herkesin üzerine düşen bir sorumluluktur. Bu anlamıyla bütün halkımıza HDP’nin barış, kardeşlik ve demokrasi mücadelesine destek vermeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Çünkü mazlumun, ezilenin, kadının, gencin bu topraklarda hak ettiği demokratik itibara ulaşmasının başka bir seçeneği yok. Tüm demokrasi güçlerini HDP yanında mücadele etmeye faşizme karşı birleşik mücadeleyi örmeye çalışıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar