Ordulular siyanürlü altın madenine karşı Ankara'ya yürüyor

Ordulular siyanürlü altın madenine karşı Ankara'ya yürüyor
Fatsa ilçesinde bulunan siyanürle altın ayrıştırması yapılan madenin kapasitesinin arttırılmak istemesine tepki gösteren Ordulular, Ankara'ya doğru yola çıktı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin çalışma alanını büyütmek istenmesine ilişkin Altınordu Tahıl Pazarı Meydanı'nda açıklama yaptı. "Doğanın ve yaşam alanlarının yağmalanmasına hayır" pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan siyasi parti, kurum ve sendikaların yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Fatsa’nın toprağını, ormanını yok eden, suyunu kirleten siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin çalışma alanını büyütmek için ÇED sürecini yaklaşık 2,5 yıl önce başlattığını söyledi. Yarın ise Ankara’da İnceleme Denetleme Komisyonu’nda (İDK) şirketin ÇED’i için nihai karar toplantısı olduğuna değinen Gönül, "Toplantıya maden bölgesindeki halk, Ordu Çevre Derneği, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu ve İstanbul’daki, Ankara’daki Fatsalılar olarak katılacağız. Şirketin topraklarımıza, ormanlarımıza, sularımıza zarar vermesine izin vermeyeceğiz" dedi. 
 
DOĞA KİRLENECEK 
 
Saldırının yalnızca Fatsa ilçesinde olmadığını belirten Gönül,"Fatsa’da 2013 yılında başlayan siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin çalışmalarına devam edeceğini söylemiştik, şimdi söylediklerimiz gerçekleşiyor. Bunlar da yetmiyor. Şirket yine bitişiğinde bulunan başka bir maden sahasını da satın aldı. Yani Fatsa yok olacak. Siyanürle çözülen diğer madenler suya karışarak denizi de etkileyecek. Bu nedenle maden çalışmalarının yalnızca çalışma yapılan yerlere zararı olduğunu düşünmeyelim. Bir de Ordu’nun yüzde 74’ünün maden sahası olarak ilan edildiği düşünülürse Ordu’yu terk etmek zorunda bırakılacağız. Bu gerçekliğin örneği Ulubey, Altınordu, Korgan ilçelerimizde dört alanın maden arama yapılması için 24 Mayıs 2022 tarihinde ihaleye çıkarılacak olmasıdır. Artık bulunduğumuz yerdeki maden aramalarına karşı durmak yetmez. Ordu’da, ülkenin neresinde olursa olsun maden ve enerji çalışmaları toprağımızı, ormanımızı, tarım arazilerini yok ederken sularımızı kirletmekteler. Bizler mağdur olurken yerli ve yabancı şirketler karlarına kar ekliyorlar" diye belirtti. 
 
'ENGELLEMEYE GİDİYORUZ'
 
Yeni ÇED başvurusunun var olan zararı çok büyüteceğini vurgulayan Gönül, "Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin yeni ÇED dosyasında 12 yıl daha çalışma izni istemektedir. Şu anki çalışmanın iki katı olacak. Tehlikenin boyutunu düşünün. ÇED dosyasında başka neler var? Bazılarını sıralayalım: 1960 dönümden 3960 dönüme 14 yıl süre ile işletme alanını 2 katına, kapasitesini 4 katına, siyanürleme yaptığı Liç alanını 7 katına çıkarmak istemektedir. Tehlike büyük. Ankara’da Fatsa’daki maden sahasının büyütülmesini engellemeye gidiyoruz. Yeni maden sahalarının ihalesini engellemek zorundayız. Yerin üstü altından değerlidir, diyoruz ve toprağımıza, tarım arazilerimize, ormanlarımıza, sularımıza yani geleceğimize sahip çıkmak için mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
'GEZİ ONURUMUZDUR'
 
Gezi davasını da değerlendiren Gönül, "Toprağına, suyuna; geleceğine sahip çıkanlara, hakları özgürlükleri için mücadele edenlere gözdağı vermek için Gezi davasında cezalar kesildi. Ancak bu cezalar haklılığımızı gölgeleyemez. Her yer Taksim, her yer Gezi. Gezi onurumuzdur" diye konuştu. 
 
Yapılan açıklamanın ardından kitle Ankara'ya doğru yola çıktı. (MA)

Öne Çıkanlar