'Ortadoğu’da barış için tek çare Kürtlerin haklarına kavuşması'

'Ortadoğu’da barış için tek çare Kürtlerin haklarına kavuşması'
HDP'li Osman Baydemir, Paris’te düzenlenen bir konferansta konuştu.

HABER MERKEZİ - HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen, "IŞİD savaşından sonra Kürdistan" konulu konferansa katıldı.

HDP Basın Bürosu'nun haberine göre, Türkiye ve Ortadoğu’da Kürtlerin durumunu değerlendiren Baydemir, "Ortadoğu’da barış için tek çare var. Kürtlerin haklarına kavuşması ve statülerinin tanınması. Bu olursa Türkiye, İran, Irak ve Suriye demokrasiye kavuşur" dedi.

Kürt halkı özgür olmadığı, haklarına ve statülerine kavuşmadığı sürece; Türkiye, Irak, Suriye ve İran halklarının demokrasiye ulaşmasının mümkün olmadığını söyleyen Baydemir, bölgede demokrasinin olmayışının ve mezhepler arası savaşın en önemli nedeninin Kürt halkının esareti olduğunu belirtti.

'BARIŞ SÜRECİ TÜRKİYE TARİHİNİN EN ÖNEMLİ ADIMIYDI'

HDP’nin 2013 ve 2015 yılları arasında süren ateşkes ve barış sürecinde kurulduğunu hatırlatan Baydemir, barış sürecinin Türkiye tarihinin en önemli siyasi adımlardan biri olduğunu, ancak başarıya ulaşmadığını belirtti.

Son 2 yıl içinde HDP’nin 12 bin üyesinin gözaltına alındığını, 4 binden fazla üyesinin hapse atıldığını ve bunlardan 750’sinin parti yöneticisi olduğunu ifade eden Baydemir, 102 DBP’li belediyeden 93’üne kayyum atandığını söyledi.

Öne Çıkanlar