Osmangazi Köprüsü'nde tek geçiş maliyetinin 600 TL'yi geçmesi öngörülüyor

Osmangazi Köprüsü'nde tek geçiş maliyetinin 600 TL'yi geçmesi öngörülüyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mega projelerinden geçiş garantili köprülerin maliyeti dolar kuruyla birlikte artmaya devam ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyolların geçiş ücretlerine yapacağı zam ile birlikte; dolar kurundaki yükseliş ve ABD enflasyonu da gündeme gelen konular arasında, 2021 yılında yapılan yüzde 26'lık zamla birlikte, Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti 117.9 liradan 147.5 liraya çıkmıştı. 

Açıldığı 2016 yılında,  109 TL olan geçiş maliyeti şu anda 336 TL, 147.5 lirayı vatandaş öderken, 188,5 TL’lik kısmını ise Hazine işleten şirkete ödüyor. Günlük 40 bin araç geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü’nde araç başına verilen garanti bedeli 2016 yılında 35 dolar artı KDV iken, ABD enflasyonuna paralel olarak rakam 2021’de 42 dolar artı KDV oldu. ABD'de kasım enflasyonu yüzde 6,8 ile 39 yılın zirvesini gördü. 2022’de KDV dâhil rakamın yaklaşık 48 dolar olması bekleniyor. Tahmin edilenlere göre geçiş maliyetiBugünki kurla çevrildiğinde 624 TL'ye denk geliyor.

THE ECONOMİST: TÜRKLER, ERDOĞAN'IN HARCAMA ÇILGINLIĞININ BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'yi yeni köprüler, tüneller, hava limanları ve hastanelerle donattığınıve  bu projelerin çoğunun kamu özel işbirliği modeliyle yapıldığını belirten The Economist dergisi, şirketlerin inşaatları ve işletmeyi üstlendiğini, müşterilerden ya da devletten ödeme alındığını belirtti. Hazine Eski yöneticilerinden M. Coşkun Cangöz'ün "Kamu özel işbirliği projelerine aşırı bağımlılık var. İşler daha az şeffaf şekilde yapılıyor" ifadelerine yer verilen dergide, yapılan projelerde maliyeti özel şirketler üstleniyor gibi gösterildiğini ancak Erdoğan ekonomiyi tekrar rayına oturtmazsa, Türklerin onun harcama çılgınlığının bedelini ağır ödeyeceğinin de altı çizildi.

Öne Çıkanlar