Osmanlı eserinin mimarlığını yapan Balyan Ailesi, törenle anıldı

Osmanlı eserinin mimarlığını yapan Balyan Ailesi, törenle anıldı
Osmanlı'nın çok sayıda önemli eserine imza atan Balyan Ailesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katıldığı törenle anıldı.

Dolmabahçe Sarayı'ndan Nusretiye Camii'ne, Selimiye Kışlası'ndan Darphane-i Amire'ye kadar bir çok Osmanlı eserinin mimarlığını yapan Balyan Ailesi üyeleri, Üsküdar'daki anıt mezarlarında anıldı. 

Osmanlı döneminde birçok mimari esere imzasını atan Balyanlar için, Üsküdar Surp Haç Ermeni Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Törende İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II ve Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği (HAYCAR) Başkanı Gülüzar Artuç birer konuşma yaptı.

Balyan isminin İstanbul'da bugüne kadar hak ettiği bir yere verilmemiş olmasının eksiklik olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Bunu arkadaşlarımla hızlıca çalışalım ve Balyan isminin eserlerinin var olduğu alanlarda, en doğru noktada, en doğru şekilde temsil edileceği bir mevkide ismini yaşatalım. Gereken girişimleri yapacağıma da hepinizin huzurunda söz veriyorum" dedi. 

İMAMOĞLU'NDAN TOPBAŞ'A TEŞEKKÜR

"Geçmişte bu sürecin olgunlaşmasında, oluşmasında katkı sunan mevkidaşım Sayın Topbaş'ı da rahmetle anıyorum" diyen İmamoğlu, "Onun da katkıları olması gurur verici, onur verici. Umarım hep bu duyguyla, bu saygıyla bir arada olmamızın kıymetini bilen anlayışla yüzyıllar boyu birlikteliğimiz, yaşamımız sürsün" diye konuştu. 

'NEFRET SÖYLEMİ DEĞİL ERMENİ ADININ ONURLANDIRILMASINI İSTİYORUZ'

Ermenilerin, 4000 yıllık tarihleriyle bu toprakların hafızasının parçası olduğunu vurgulayan Kadasetli Patrik Sahak II. ise "Biz, nefret söyleminden ziyade Ermeni adının onurlandırılmasını istiyoruz. Çünkü hak ediyoruz biz onu. Balyanlar sadece bu ülkeye katkı sağlamış ailelerden bir tanesi. Böyle pek çok katılımı sağlamış olan Ermeniler var. Onların isimleri bu ülkenin tarihinde yer almalı" dedi. 

Öne Çıkanlar