Arızalanan otobüsleri bile yandaş şirkete çektirmişler: Albayrak Grubu'nun serveti katlandı

Arızalanan otobüsleri bile yandaş şirkete çektirmişler: Albayrak Grubu'nun serveti katlandı
Holding patronlarından biri olan Nuri Albayrak AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın arkadaşı. Kamudan birçok ihale alan Albayrak Grubu, AKP döneminde servetini büyüttü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) AKP tarafından yönetildiği dönemde bozulan belediye otobüslerinin yandaş Yeni Şafak gazetesinin de bağlı olduğu Albayrak Grubu tarafından çekildiği ortaya çıktı. İBB'ye bağlı İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürlüğü kasasından Albayrak Grubu’na "Yol Yardım-Çekici ve Çekici-Kurtarıcı Aracı Kiralama" ihaleleriyle milyonlarca liralık ödemeler yapıldığı öğrenildi.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre İETT Genel Müdürlüğü, 2010, 2015, 2017 ve 2019 yıllarında İETT yönetim ve denetiminde bulunan hatlarda hizmet veren otobüslere her türlü müdahale için (arıza, kaza, hasar, yoldan çıkma, vb.) "Yol Yardım-Çekici ve Çekici-Kurtarıcı Aracı Kiralama" adı altında ihaleler düzenledi. Bu ihaleleri de Yeni Şafak gazetesinin de bağlı olduğu Albayrak Grubu’na ait Platform Turizm Şirketi ile Sistemli Dağıtım Şirketi aldı. İETT dört ayrı çekici kiralama ihalesiyle Albayrak Grubu’na bağlı bu iki şirkete toplam 20 milyon 35 bin TL ödedi.

MİLYONLARCA LİRALIK DÖRT AYRI İHALE

İETT, 2010 yılının sonunda "Lastik Tekerlekli Çekici-Kurtarıcı-Lastik Değişim Aracı Kiralanması" adı altında bir ihale düzenledi. İhaleyi, 1 milyon 330 bin TL’ye Albayrak Grubu’na bağlı Platform Turizm Şirketi aldı ve bu ihaleyle İETT, 2011 ve 2012 yıllarını kapsayacak şekilde iki yıllığına çekici aracı kiraladı.

2015 yılında da çekici kiralamak için bir ihale daha düzenlendi. Bu ihalenin bir yıllığına çekici kiralamak için düzenlendiği bildirilirken ihaleye sadece Platform Turizm katıldı. Şirket, 5 milyon 672 bin TL teklif vererek ihaleyi aldı. 2017 yılında ise iki yıllığına çekici aracı kiralamak için bir başka ihale daha düzenlendi ve bu ihalede de yine adres değişmedi. İETT’nin ihalesini 10 milyon 274 bin TL teklif veren Platform Turizm Şirketi aldı.

İMAMOĞLU MAZBATAYI ALMADAN ÖNCE

Albayrak Grubu da, İETT de son aldığı çekici kiralama ihalesini, 31 Mart 2019’da yerel seçimlerde İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu mazbatasını almadan yaklaşık iki hafta önce, yani 3 Nisan 2019 tarihinde aldı. İETT’den aldığı son çekici kiralama ihalesine tek başına katılan Albayrak Grubu’na bağlı bir başka şirket olan Sistemli Dağıtım Hizmetleri’ne tam 2 milyon 759 bin TL ödendi.

ERDOĞAN'A YAKIN OLAN ALBAYRAK GRUBU AKP DÖNEMİNDE SERVETİNİ KATLADI

Yandaş Yeni Şafak gazetesinin bağlı olduğu Albayrak Grubu kamudan son 11 yılda yaklaşık 7 milyar TL değerinde 437 ihale aldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde İBB’den aldığı ihalelerle hızla büyümeye başlayan Albayrak Grubu, AKP döneminde de servetini katladı.

Holding patronlarından biri olan Nuri Albayrak ise AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın arkadaşı. Milyarlarca lira değerindeki ihalelerle de yetinmeyen Albayrak Holding, AKP iktidarı döneminde kamunun elindeki kağıt fabrikasını ve şeker fabrikalarını özelleştirme kapsamında satın alarak servetini katladı.

Öne Çıkanlar