Özbekistan'da anayasa değişikliği protestolarında 18 kişi öldü

Özbekistan'da anayasa değişikliği protestolarında 18 kişi öldü
Özbekistan'ın Karakalpakistan bölgesinin özerkliğini kısıtlayan anayasal değişikliğe karşı protestolarda 18 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Özbekistan’ın Karakalpakistan bölgesinde anayasa reformu karşıtı gösterilerde yaşanan şiddet olayları sonucu en az 18 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin yaşandığı bildiriliyor.

Deutsche Welle'in (DW) haberine göre, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde 2 Ağustos'a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini, yüz binlerce kişinin katıldığı protestoların ardından Karakalpakistan'ın özerkliğini kısıtlayan anayasa değişikliğinden de vazgeçildiğini duyurdu.

Ülkenin batısında bulunan, Aral Golü'ne komşu Karakalpakistan özerkliğe sahip bir eyalet. 2 milyon nüfusa sahip Karakalpakistan 164 bin kilometrekare ile yüzölçümü açısından Avusturya’nın iki katına tekabül ediyor ve yaklaşık 35 milyona sahip Özbekistan'ın coğrafi açıdan da neredeyse yüzde 46'sını.

Karkalpakistan özerk ve kendi parlamentosuna sahip bir eyalet. Karakalpakça dili, Özbekçenin yanı sıra resmi dil sayılıyor. Kurak bir bölge olan Karakalpakistan, Özbekistan'ın en yoksul eyaleti olarak tanımlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar