'Özerk demokratik mesleki yapılar tasfiye edilmek isteniyor'

'Özerk demokratik mesleki yapılar tasfiye edilmek isteniyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baro ve meslek odalarının yapılarının değiştirilmesine yönelik açıklamasına tepkiler sürüyor. Meslek odaları, bu açıklamaları tasfiye girişimi olarak nitelendirdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, baro ve tabip odaları başta olmak üzere meslek odalarının yapılarının değiştirilmesine ilişkin yaptığı açıklamalara tepkiler sürüyor. Mardin Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği'ne bağlı (TMMOB) odalar ortak açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösterdi.

'ÖZERK DEMOKRATİK MESLEKİ YAPILAR TASFİYE EDİLMEK İSTENİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meslek odalarını hedef almasının demokrasi ile bağdaşmadığının belirtildiği açıklamada, "Öncelikle belirtmek isteriz ki demokratik yollarla ele geçirilemeyen özerk demokratik mesleki yapılar, seçim yöntemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf edip işlevsizleştirmek ve tasfiye etmek istenmektedir. TMMOB, TTB ve Tabip Odaları, TBB ve Baroların yasal mevzuatlarının değiştirilmesi konusu, bu nedenle sürekli olarak gündeme getirilmektedir" denildi.

'TAHAMMÜLSÜZLÜĞE SON VERİLMELİ'

Tekrar tekrar gündeme getirilen mevzuat değişikliği girişimlerinin hukuk, Anayasa ve demokrasi dışılığa dayandığının vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Demokrasiye olan tahammülsüzlüğe ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir. Bizler, meslek disiplinlerimize ve örgütlerimize yönelik tasfiye edici politikalar ile ülke çapında izlenen belli kesimlerin çıkarına dayalı politikalar ve toplumsal muhalefetin sindirilmesi çabaları arasındaki bağların bilincindeyiz. Ayrıca sosyal hukuk devleti, planlama, sanayileşme, kalkınma, kamusal yarar, kamusal hizmet ve kamusal denetime yönelik mücadelemiz her koşulda sürdürülecektir.

'DİRENİŞİMİZ SÜRECEK'

Kamuoyunun bilmesini isteriz ki; Odalarımız ve TMMOB’ye yönelik tutumun nedenleri, ülkemizin emek sömürüsüne dayalı bir rant cumhuriyeti haline gelmesini eşitsizliğin bir argümanı olarak görüyoruz. Demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı direncimiz ve bilimsel teknik gerekliliklere bağlılığımız devam edecektir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak; Anayasal güvence, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına bağlılığımız devam edecektir. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı duracağımızın bilinmesini isteriz."

DİYARBAKIR: MESLEK ÖRGÜTLERİ VE STK'LARDAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meslek odalarına yönelik açıklamasına bir tepkide Diyarbakır'dan geldi. Diyarbakır Barosu, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Tabip Odası, Eczacı Odası, Diş Hekimleri Odası ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ortak açıklama yaparak tepkisini dile getirdi. Seçim sistemlerine müdahalenin demokrasi ile bağdaşmadığının vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Dünya ve Türkiye Pandemi ile mücadele ederken, işsizlik, yoksulluk ve adaletsizlik memleketi kasıp kavururken; hükümetin, meslek odalarımızın temel yasalarını değiştirme girişimini şaşkınlıkla öğrenmiş bulunmaktayız.

'ÖZGÜR, KAMU İLE BARIŞIK BİR HUZUR ORTAMINA İHTİYAÇ VARDIR'

Gelişmiş Demokrasilerde Sivil toplum kuruluşları; Özgürlüğün ve çağdaşlığın en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Bu kuruluşlar yaşadıkları ülkenin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına doğrudan katkıda bulunarak, katılımcı demokrasinin oluşturulması ve sürdürülmesi açısından kimi zaman devlet ve hükümetten de fazla bir rol üstlenerek o ülkelerin siyasetinde etkin ve belirleyici rol oynamaktadırlar. Yani Siyaset üzerinde önemli bir demokratik baskı aracıdırlar. Bu mekanizmaların doğru işlemesi için ise; Özgür, Kamu ile barışık bir huzur ortamına ihtiyaç vardır. Tarih barış ve huzur ortamının olmadığı bir coğrafya da; ne mimari, ne ekonomik, ne sosyal ve siyasal nede kültürel ve bilimsel bir çalışmaya tanıklık etmemiştir.

'HÜKÜMET HAKTAN VE GERÇEKLİKTEN KOPUYOR'

İşte gündemde olan bu yasal değişiklikle bizler ve toplum arasına bir duvar örülmek isteniyor. Yurttaşlar adaletten, sağlık hakkından ve yaşanabilir bir çevreden yoksun bırakılmak isteniyor. Avukatlar, Hekimler, Mali Müşavirler, Eczacılar, Mimar ve Mühendisler işsizlik, yoksulluk ile karşı karşıyayken; mesleğimizin onlarca sorunu varken, bu sorunlara sırtını dönüp suni bir gündemle meslek örgütlerimizin yasasında değişiklik yapma girişimi, hükümetin birçok politikasında gözlemlediğimiz haktan ve gerçeklikten kopuşun bir başka versiyonudur.

Tüm meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza sesleniyoruz; hedeflenen meslek örgütlerimizi etkisiz kılarak meslektaşlarımızın yanı sıra tüm toplumu da sahipsiz bırakmaktır. Sorun kolektiftir, mücadele de kolektif olmalıdır. Bu nedenle tüm meslektaşlarımızı, dostlarımızı ve elbette yurttaşlarımızı bu antidemokratik sürece karşı ortak mücadeleye ve bizlere destek vermeye davet ediyoruz."

Öne Çıkanlar