Özgür Gündem davasında AYM talebi reddedildi

Özgür Gündem davasında AYM talebi reddedildi
Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin'in yargılandığı Özgür Gündem davasında dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebi reddedildi.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - Özgür Gündem gazetesinin yaşadığı baskılara karşı dayanışma amacıyla başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Artı Gerçek yazarı Ahmet Nesin'in yargılandığı davanın duruşmasında Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu salonda hazır bulundu. 

ÖNDEROĞLU: SAVUNMA HAKKINA MÜDAHALELERİN SON BULMASINI DİLİYORUZ

Duruşma kimlik tespitiyle başlandı. İlk söz alan gazeteci Erol Önderoğlu, daha önce savunmasını yaptığını belirterek, dün Cumhuriyet gazetesi davasında savunma hakkına saldırı yapıldığını belirterek endişelerini dile getirdi. Önderoğlu, "Dün gazetecilerin yargılandığı davada sanıkların savunma hakkına ilişkin bizim açımızdan endişe verici bir müdahale ile karşılaştık, Ahmet Şık’ın en temel hakkı olan savunma hakkına yönelik müdahale, herkesin kesin karar çıkıncaya dek masum da olduğu anlamına geldiği için bu tür müdahalelerin aslında bir son olmasını diliyoruz. Hepimiz şüpheli olabiliriz bu ülkede, yargılanmak herhangi bir ayrıcalık değil. Dün yaşananlar itibariyle şüpheli olarak karşınızda olan endişeli olduğumuzu belirtmek istiyorum. Adalet herkes için gereklidir" dedi. 

Şebnem Korur Fincancı da Önderoğlu'nun ardından söz alarak, şunları söyledi: "İnsan hakları savunucusu olarak ben de basın emekçisi arkadaşların söylediklerine katılıyorum. Yargının burada yaklaşımı bu tür davalardaki kısıtlayıcı ifade özgürlüğünü ve savunma hakkını ihlal edici tutumu biz insan hakları savunucuları için de kaygı verici." Daha önce savunmasını mahkeme heyetine sunduğunu belirten Fincancı, "Hepimiz için, sizler yargıçlar, biz insan hakları savunucuları, medya özgürlüğü için mücadele edenler de dün yaşanan örnek endişe verici" dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu, Ahmet Nesin’in savunması için yazışmaların sürdüğünü bu aşamada talepleri olmadığını söyledi.

Avukat Sanem Doğanoğlu da, beraat talebi verilmesine dair uzman görüşü sunduklarını söyleyerek, "Görüşe dayalı olarak 214. Maddenin AYM’de iptali talebiyle karar verilmesini talep etmiştik. Heyet değiştiği için bu konuda karar almanızı talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti kararında talebi redderek, dosyanın Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebinin reddine karar verdi. Mahkeme heyeti, yurt dışında bulunan yazar Ahmet Nesin hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek, duruşmayı 18 Nisan 2018'e erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle "terör örgütü propagandası yapmak" ile suçlanan Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin 20 Haziran 2016'da tutuklanmıştı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi avukatların tutukluluğa itirazlarını kabul ederek Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nu 30 Haziran 2016'da tahliye etti. Tutuklu gazeteci yazar Ahmet Nesin arkadaşları ardından 1 Temmuz 2016'da tahliye edildi.

Öne Çıkanlar