Özgür Gündem davası: Mahkeme Keskin ve Çapan'a verilen cezayı az buldu

Özgür Gündem davası: Mahkeme Keskin ve Çapan'a verilen cezayı az buldu
Eren Keskin ve Reyhan Çapan'ın yargılandığı davada mahkeme, Berkin Elvan’ı haberleştirdikleri için verdiği 10 bin TL para cezasını az bularak, cezayı 12 bin 500 TL’ye çıkardı.

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ile Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın Gezi Parkı protestoları sırasında polis tarafından katledilen Berkin Elvan’a dair yaptıkları haberler nedeniyle yeniden yargılandıkları davanın karar duruşması görüldü. Çağlayan’da bulunan İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Keskin ile Çapan katılmazken, avukatları Sercan Korkmaz hazır bulundu.

'MAĞDUR VEFAT ETMİŞTİR'

Yargılamaya dair söz alan Av. Korkmaz, haberlerin toplumsal bilgilendirmeye amaçlı yapıldığını söyledi. Yargıtay’ın da kararlarında paralel düzeyde vurgulara işaret ettiğini belirten Korkmaz, "Yararlı kamusal bir etkinlik olarak kabul etmektedir. Ayrıca söz konusu haberlerden kısa bir süre sonra mağdur vefat etmiştir. Bu nedenle mağdur açısından ileriye dönük meydana gelecek zarar ve tehlikeleri ortadan kalkmıştır. Ayrıca mağdur dünya basınında bilinirliği olaylar sebebiyle yüksektir. Bu nedenle müvekkillere atılan suçun oluşmadığı kanaatindeyiz" dedi.

KENDİ KARARINI HATIRLATTI

Mahkeme’nin Berkin Elvan hakkında daha önce verdiği karara dikkat çeken Korkmaz, "Aynı içerikli bir yargılamada mahkemenizin verdiği kararda ‘küçüğün bilgilerinin suç tarihinde başka basın kuruluşlarında zaten yayınladığı için zaten bilinen kimlik bilgilerinin yayınlanmasının suç oluşturmayacağı’ yönünde kararı vardır. Davamız ile aynı içeriktedir. Benzer içeriktedir" diye konuştu.

Korkmaz’ın ardından iddia makamına söz verildi. Esasa ilişkin mütalaa sunan iddia makamı, Elvan’ın yayınlanan haberlerden zarar gördüğünü iddia ederek, ceza talep etti. İddia makamı, ayrıca Keskin ve Çapan’a verilebilecek cezaya zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını da talep etti. Mütalaaya karşı söz alan Korkmaz, müvekkillerinin aleyhine dair hususları reddederek, beraat talebinde bulundu. Mahkeme, kararını açıklamak üzere duruşmaya kısa bir ara verdi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, Keskin ve Çapan’a daha önce verilen 10 bin 461 TL’lik para cezasını az bularak, cezayı 12 bin 50 TL’ye çıkardı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülü ile hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın (14) katledilmesine dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nde çıkan haberler gerekçe gösterilerek, gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

"18 yaşından küçük olan ve suçtan zarar görenlerin kimliğini açık vermek" iddiasıyla açılan davaya, 2013-2014 yılları arasında gazetede çıkan "Berkin Elvan’ı terörist tanımladılar", "Uyan artık be çocuk", "Berkin uykuda failler sokakta", "Berkin Eyleminde 6 kişiye gözaltı" ve "Berkin’siz yeni yıla girmiyoruz" haberleri gerekçe gösterildi. Yapılan yargılamada Eren Keskin ve Reyhan Çapan’a ayrı ayrı 10 bin 461 TL ceza verildi.

Keskin ve Çapa’nın avukatları, bunun üzerine Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay, Keskin ve Çapan’a verilen para cezasını az bulurken, haberler nedeniyle daha fazla ceza verilmesini isteyerek, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. (MA)

Öne Çıkanlar