Öztrak: Bütçede itibardan yapılmayan tasarruf, sağlık harcamalarından yapılmış

Öztrak: Bütçede itibardan yapılmayan tasarruf, sağlık harcamalarından yapılmış
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ağustos ayı bütçe verilerini değerlendirerek, 'Bütçede itibardan yapılmayan tasarruf, nereden yapılmış? Sağlık harcamalarından...' dedi.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bütçe gelirleri ağustosta 108,6 milyar lira, giderleri 80,3 milyar lira olarak hesaplandı. Bütçe ağustosta 28,2 milyar lira fazla, ocak-ağustos döneminde ise 110,9 milyar lira açık verdi.

Buna göre, ağustosta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 artarak 108 milyar 566 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 14,3 azalarak 80 milyar 345 milyon lira oldu.

Ocak-ağustos döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 yükselerek 650 milyar 506 milyon lirayı, bütçe giderleri yüzde 15,6 artarak 761 milyar 432 milyon lirayı buldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Twitter'dan bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili yaptığı paylaşımda, "Ağustosta bütçenin faiz dışı harcamaları, geçen yılın aynı ayına göre, 14,4 milyar TL gerilemiş. Bütçede itibardan yapılmayan tasarruf, nereden yapılmış? Sağlık harcamalarından. Pandeminin ortasında sağlık faturalarını ödememek nasıl bir cin fikirdir?" dedi.

Bütçedeki gelişmeleri değerlendiren Ekonomist Mustafa Sönmez, "Ertelenmiş vergilerin tahsilatıyla ağustos bütçesi 30 milyar TL fazla verdi. İthalatın, iç tüketimin ucuz kredi ile coşturulması da etkili oldu. Yine de sekiz ayda açık 110 milyar TL. Borçlanma ise yaklaşık 250 milyar TL. Hazine, borçlanmış ve mevduat hanesine 153 milyar TL istiflemiş" ifadelerine yer verdi.

Ekonomistler Platformu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Demir de, Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçe dengesi Ağustos 2020’de 28,2 milyar lira, faiz dışı denge ise 40,1 milyar lira fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçe dengesi ağustos ayında 28,2 milyar lira fazla verdi. Giderlerde yıllık en fazla düşüş, cari transferler, sermaye giderleri, Sermaye transferleri ve borç verme giderlerinde. Gelirlerde en fazla artış kurumlar vergisinde.

Cari transferlerde temmuza göre 28 milyar TL, geçtiğimiz yıla göre ise 14 milyar TL'ye yakın bir düşüş var. KİT'lerin görev zararı bankalar öncülüğünde yılbaşından bu yana 6,8 milyar TL'ye çıkmış. Alt kalemlerde temmuza göre en büyük düşüş Sosyal Güvenlik Açık Finansmanı'nda."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar