Paleotik çağdan kalma tarihi sit alanının üzerine kaçak yapı

Paleotik çağdan kalma tarihi sit alanının üzerine kaçak yapı
Diyarbarkır Eğil’de, Paleotik çağdan kalma ve Tarihi Sit Alanı olan mağara tipi oymalı yer altı yerleşimi üzerinde 2 katlı kaçak yapı inşa edildi.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesi kırsal Konak (Qonax) Mahallesi’nde doğal ve tarihi sit alanı ilan edilen Paleotik çağdan kalma mağara tipi oymalı yer altı yerleşimi üzerinde 2 katlı kaçak yapı inşa edildi. Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma imparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçe merkezine 10 km mesafede bulunan ve üzüm bağlarıyla meşhur olan mahallede, kilise kalıntılarının yanı sıra şarap kuyuları halen duruyor. Konak harabeleri olarak bilinen ve özel statü ile koruma altına alınan mahallede, oyulan kireç taşından ondan fazla mağara ve açık yerleşim alanı yer alıyor.

İKİ KATLI KAÇAK YAPI

Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre sit alanında kim ya da kimler tarafından yapıldığı tespit edilemeyen iki katlı inşaatın kaçak olduğu öğrenildi. Yine yapımı devam eden bu inşaata yakın noktalarda yeni inşaatların temel atma hazırlığının olduğu görüldü.  

DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLMUŞTU

Konak Mahallesi'ndeki tarihi kaya yerleşim alanları, geçen yıl defineciler tarafından tahrip edilmişti.  Definecilerin birçok yerde yaptığı kazı sonucu yerleşim yerinin etrafı ve içi köstebek yuvasına dönüşmüştü.

Öne Çıkanlar