Pandemide teşvikler patladı: Kasımda 1009 kuruluşa 25,3 milyar TL'yi buldu

Pandemide teşvikler patladı: Kasımda 1009 kuruluşa 25,3 milyar TL'yi buldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, temmuzda 1200 ile adet bazında rekor kıran teşvikli yatırımlar, kasımda da sabit yatırım tutarı yönünden üçüncü kez 25 milyar TL'yi aştı.

Kasım ayında 1,009 firma ve kuruluşun 25,33 milyar TL yatırım bedelli yeni ve tevsi yatırımları, çeşitli vergi istisna ve indirimleri ile sigorta primi desteklerini içeren teşvik belgesine bağlandı. Ekim ayında 974 kurum ve kuruluşa, 15,99 milyar TL tutarında yatırım teşvik belgesi verilmişti. Ekim ayına göre yatırım teşvik belgesi sayısı 35 adet, teşvik belgesine bağlanan toplam yatırım miktarı da yaklaşık 9,34 milyar TL arttı. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kasım ayı yatırım teşvik belgelerine ilişkin tebliğ eki listeye göre, teşvik belgesi alan kurum ve kuruluşların sabit yatırımları 25,33 milyar TL, bu kapsamda ithal edilecek makine ve teçhizat tutarı 1;35 milyar dolar olarak belirlendi. Teşvik belgeleri kapsamında 33,903 kişilik istihdam öngörülüyor.

Tekstil, madencilik ve orman ürünleri alanındaki yatırımlar kasım ayı yatırım teşvik belgeleri listesinde, 1 milyar TL yatırım sınırı üzerinde projeler arasında yer alıyor.

Listeye göre, kasım ayında en yüksek yatırım bedeliyle teşvik belgesine bağlanan proje, Aksaray'da, LC Waikiki Mağazacılık AŞ'nin 3.65 milyar TL yatırım bedelli, yıllık 480,000 palet kapasiteli yeni lojistik yatırımı oldu. Liste kapsamında 1 milyar TL ve üzeri yatırım bedeline sahip iki proje bulunuyor. İmbat Madencilik Enerji Turizm AŞ, Manisa'da, 1,5 milyar TL yatırım bedelli; yıllık 12 milyon ton linyit istiracı ve zenginleştirme kapasiteli yeni yatırımı için, Starwood Orman Ürünleri AŞ de Bursa'da 1,34 milyar TL yatırım bedelli, çeşitli ahşap ürünleri üretim kapasitesine sahip tevsi ve ürün çeşitlendirme yatırımı için teşvik belgesi aldı.

Kasım ayı listesinde yenileme ve tevsi projeleri de dikkat çekiyor.

Buna göre, Özcanlar Tekstil AŞ, Tekirdağ'da 798 milyon TL yatırım bedelli, yıllık 7,1 milyon kilogram pamuk ipliği işleme kapasiteli tevsi projesiyle, Hayat Kimya AŞ, Mersin'de 790 milyon TL yatırım bedelli ve çeşitli kağıt ürünleri üretim kapasitesine sahip tevsi projesiyle yer alıyor. Bu kapsamda, ASELSAN da Ankara'da 229 milyon TL yatırım bedelli, çeşitli üretim kapasitesine sahip haberleşme cihazları aksam ve parçası, savaş mühimmatı üretimi tesisinin nakil ve tevsi yatırımı için teşvik belgesi aldı.

Liste kapsamında ayrıca, Ferrero Fındık İhracat AŞ'ye, Düzce'de 667 milyon TL yatırım bedelli, yıllık 50 milyon kilogram iç fındık üretim kapasiteli yeni yatırımı için, Rubis Terminal Petrol Ticaret AŞ'ye Hatay'da 589 milyon TL yatırım bedelli, yıllık 2 milyon M3 liman hizmetleri ve 895,482 M3 petrol depolama tevsi ve modernizasyon projesi için Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim AŞ'ye, Kütahya'da, 574 milyon TL yatırım bedelli, 365 MW kapasiteli elektrik üretim yatırımı için, Has Çelik AŞ'ye Bilecik'te, 475 milyon TL yatırım bedelli, yıllık 76 milyon kilogram çelik çubuk üretimi tesisi entegrasyon yatırımı için, Bali RES AŞ'ye İstanbul'da 423 milyon TL yatırım bedeli, 52.50 MW elektrik enerjisi üretim kapasiteli yatırımı için teşvik belgesi verildi.

Aynı gazetede yayımlanan kasım ayında tamamlama vizeleri yapılan yatırım teşvik belgeleri listesine göre, bu ayda tamamlama vizesi alan 288 kurum, kuruluş ve firmanın sabit yatırım tutarı 4,63 milyar TL, bu kapsamda ithal edilen makine ve teçhizat tutarı 538 milyon dolar, istihdam sayısı ise 12,923 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkanlar