Papa ve kardinalden dua istemek İslamiyet'e aykırıdır...

Bir müslümanın yok etmek yada devşirmek zorunda olduğu bir Hristiyandan dua istemesini kendi dinine ihanet olarak görüyorum. Dini bir tartışma yapmıyorum, sadece kendi mantığımı yürütüyorum.

Dini, daha doğrusu İslamiyet'i benden çok daha iyi bilen arkadaşlarla konuştum, bana Erdoğan'ın yaptığının yanlış olmadığını söylediler. Doğal olarak da benim düşüncemin yanlış olduğunu söylemiş oldular. Ne yalan söyleyeyim ikna olmadım, o yüzden yazının başlığına dokunmadım.

Onların söylediğinde bir gerçek var, o da İslamiyet'in giderek liberalleşmesi. Ancak İslamiyet'teki liberalleşme kağıt üzerinde yapılmıyor, yani İslam alimleri çıkıp ta, "Artık hırsızın eli kesilmeyecek" yada "4 eşlilik artık günümüze uygun değildir, bunu unutun" demiyorlar. Bunun bana göre en önemli örneklerinden biri eski Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'in bir çocuğu taciz olayında yaşandı. Yazarın adını anımsamıyorum ama yazdığı şuydu: "Hüseyin Üzmez İslam dinine göre yargılanmalı, o zaman hapse girmez."

Bunun anlamı şuydu, Kur'an'a göre tacize yada tecavüze uğrayan kadının bunu kanıtlayabilmesi için 4 canlı şahit göstermesi gerekiyor. Buna benzer şeylerin artık uygulanmıyor olması bişey değiştirmiyor bence, çünkü Erdoğan bunların uygulanabileceği bir ortamın gelmesine çalışıyor ve bunun için Halife olması gerektiğini de biliyor.

Bana göre Erdoğan'ın Papa'dan dua istemesinin İslamiyet'e aykırı olmasının nedeni bunlar da değil esasında. Kur'an'dan Hristiyanlık üzerine yazılı ayetleri de örnek verebilirim ama derdim onlar da değil. Benim kafama takılı olan Cihat. İslamiyet bütün dünyayı Müslüman yapmak üzere kurulmuş bir din, bu da çok doğal bişey. İslamiyet esasında devleti yönetme üzerine kurulu bir din ve büyük tartışma buradan kaynaklanıyor. Yani Cihat dünyada yaşayan son insana kadar devam edecek bir olgu.

İşte ben de bu noktadan bakarak bu başlığı attım. İslamiyetin ortaya çıkmasıyla beraber Haçlı Savaşları da başlıyor, yani İslamiyet'in en büyük rakibi Hristiyanlar ve onlarla savaşılıyor. İki taraf da birbirini istemiyor ama yeni gelen din kendisinden önceki dini yok etmeye çalışıyor. Hristiyanlık daha önceki din ve kitap olduğundan zamanında olmayan İslamiyet ve Kur'an üzerine bişey söylemiyor. Ama Kur'an öyle değil, hem Yahudiler hem de Hristiyanlar üzerine yazılı çok ayet var ve çoğu birlikte kaleme alınmış.

O yüzden ben bir müslümanın yok etmek yada devşirmek zorunda olduğu bir Hristiyandan dua istemesini kendi dinine ihanet olarak görüyorum. Bu yazıma biçok din bilginin itiraz edeceğini biliyorum. O yüzden şunu söylememde fayda var, ben dini ve bilimsel bir tartışma yapmıyorum, sadece kendi mantığımı yürütüyorum.

İkinci bir neden daha da önemli. Savaşın haklısı olmaz ama haklı olsa bile Erdoğan Müslümanları öldürüyor. Müslümanları öldüren bir koyu müslümanın (Papa'yla görüşmeye girmeden önce 'Din benim için her şeyden önce gelir ve tek konudur' dedi) görüşmede Papa'dan dua istemesi bana garip geldi. Ne adına dua edecek Papa, "Tanrım, Efrin'de Kürt Müslümanları öldüren Gürcü asıllı Türk Müslüman Recep Tayip Erdoğan'a yardım et" mi diyecek.

Neyse, bilimsel olarak haksız olabilirim ama bu yazıyı bile bile yazdım, çünkü bana işin içinde riyakarlık var gibi geliyor.

Olayda bir başka sorun daha var ve belki de hepsinden önemli ve bu yavaş yavaş hem Türkiye'de hem de dünyada tartışılmaya başlanacak. O da Erdoğan'ın Papa'yla görüşmeye cumhurbaşkanı olarak değil, dini lider olarak gitmesi. Erdoğan bundan aylar önce kendisinin çok affeden olduğunu ima eden bir konuşma yapmıştı. Bu konuşma esasında tam olarak Kur'an'dan alınmış bir açıklamaydı ve kendisini Hz. Muhammed yerine koymuştu. Bu açıklama fazla tartışılmadı, ben de o konuşmayı bulamadım. İç tepkiden dolayı kaldırılmış olabilir.

Anlayacağınız artık bir Halifemiz var ve bunu yakında yavaş yavaş açıklayacak. Hayırlı olsun, ne diyeyim.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Nesin Arşivi